040 626 001 Email Pomoč
Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
040 626 001 Email Pomoč

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako psa brez težav navadimo na surovo prehrano?
 1. Kako psa navadim na surovo prehrano?

  Prehod na surovo hrano poteka nekoliko drugače, kot prehod med različnimi znamkami briketirane hrane. Razlog za to je seveda drugačna prebavljivost teh dveh različnih tipov hran. Kako najlažje psa navadimo na nov način prehranjevanje, brez neprijetnih težav?
  2 metodi za prehod na surovo hrano


  Prva metoda je “cold turkey” ali prehod čez noč: Zjutraj enostavno ponudimo surovo hrano namesto briketov in v naprej hranimo s surovo hrano. To je primerno za pse, ki so že kdaj dobili kak priboljšek ali obrok surovega mesa. Njihov želodec je tako že navajen na surovo meso in prehod bo lažji. S tem, ko jih naenkrat zamenjamo, povzročimo nenadno, ampak kratkotrajno spremembo in pes se bo v parih dneh uvedel v surove obroke. Ta način večina psov dobro sprejme, pri nekaterih pa se zgodi, da obrok izbruhajo. V tem primeru jim naslednjih nekaj dni ponujamo več manjših obrokov.

  Druga metoda je postopna menjava
  : Primernejša za starejše ali občutljivejše pse, ter pse, ki še nikoli niso dobili surovega mesa. Poleg zajtrka in večerje, ki ju malo zmanjšamo, uvedemo še tretji obrok. Tako damo eno tretjino dnevnega obroka briketov psu za zajtrk, ter eno tretjino pa za večerjo. Vmes ponudimo kosilo, eno tretjino obroka surovega mesa. Po nekaj dneh, ko se pes navadi in ne opazimo več težav, npr. bruhanja po obroku, s surovo hrano nadomestimo še zajtrk in kasneje, čez naslednjih nekaj dni še večerjo. Tako imamo psa na treh surovih obrokih. Potem pa, skozi naslednjih nekaj dni, povečamo zajtrk na 50% dnevnega obroka in večerjo na 50%, ter ukinemo kosilo.

  Za uspešno narejen prehod smatramo takrat, ko je iztrebek čvrst in pes ne bruha. Zelo je pomembno, da surovega mesa in briketov nikoli ne mešamo skupaj v istem obroku, saj to lahko privede do prebavnih težav.

  Kako olajšamo prehod?

  Psu lahko pomagamo in olajšamo menjavo tako, da k vsakemu obroku v prvih dneh/tednih dodamo malo zelenih vampov. Le-ti vsebujejo koristne probiotike in encime, ki pomagajo prebavi, da prehod poteka čim bolj gladko. Namesto zelenih vampov lahko dodajamo tudi pre- in probiotike. Hrano, predvsem v prvih tednih, najbolje pa, da ves čas, ponujamo ogreto na sobno temperaturo, ne direktno iz hladilnika ali še ne popolnoma odtajano. Seveda ni treba posebej poudarjati, da mesa ne kuhamo in ne pečemo, ampak ga ponudimo surovega!

  Če pes nima navade posodice do čistega polizati, posodo po jedi operemo, nezaužite hrane pa ne puščamo na tleh na voljo, ampak jo pospravimo v hladilnik. Tako se izognemo razmnoževanju bakterij.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  MR. PETOV IZBOR