040 626 001 Email Pomoč
Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
040 626 001 Email Pomoč

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Prehranski dodatki za zdravje sklepov ter kdaj jih je potrebno dodajati...
 1. Kako psu pomagati do zdravih sklepov?

  Za vzdrževanje sklepov v dobri kondiciji, ter tudi za vračanje sklepov v dobro stanje se velikokrat zatečemo k dodatkom za sklepe, ki vsebujejo glukozamin in hondroitin ter MSM. To so snovi, ki sestavljajo sklepe ter ohranjajo tkiva prožna in elastična.  Glukozamin
  je gradnik kit, veziv, ter hrustanca. Izdeluje osnovo iz katere nastane hrustanec (proteoglikane).

  Sklepi niso prekrvavljeni, zato se hranila do njih prenašajo s sklepno tekočino. Pogoj za to, da sklepna tekočina pride v sklepe ter se ne ne nabira okoli sklepa, pa je, da se sklep premika. Ob odsotnosti gibanja sklep hranila ne oskrbujejo in tako začne propadati. Glukozamin med drugim skrbi tudi za to, da je hrustanec hidriran in s tem mehak ter prožen. Pridobiva se iz mehkužcev in hitina (snov iz katere so narejeni oklepi rakov).

  Hondroitin (GAG glukozaminoglikan) je pomemben sestavni del hrustanca. Daje mu odpornost in vzdržljivost na obremenitve s težo (hrustanec je gostejši, bolj odporen na stiskanje). Pridobiva se iz govejih hrustancev.

  MSM (metilsulfonilmetan) je snov, ki pomaga telesu uporabiti razpoložljiva hranila. Je naravna oblika žvepla, ki ga vsebujejo skoraj vse celice živih organizmov. Prisoten je pri izgradnji kožnega tkiva, vezivnih tkiv ter beljakovin v krvi. Koži in tkivom daje prožnost in elastičnost. Lajša vnetja in znižuje oksidativni stres. S starostjo se iz telesa izloča in pomanjkanje povzroča določene zdravstvene težave, med katerimi je suha in občutljiva koža, ter boleči in manj prožni sklepi. Ker se je izkazal kot učinkovit dodatek k prehrani, je prisoten tudi v veliko prehranskih dodatkih za sklepe.
  MSM je prisoten v veliko različnih hranah, vendar v majhnih količinah. Za potrebo prehranskih dodatkov je narejen umetno.

  Pomembno vlogo pri nastajanju kolagena ima tudi vitamin C. Dodan je večini prehranskih dodatkov z glukozaminom in hondroitinom, saj povečuje učinkovitost obeh.

  Še en pomemben prehranski dodatek, ki ne sme manjkati pri psu ki ga »mučijo« sklepi, je vir omega 3 maščobnih kislin. Zavirajo vnetje (na mestu, kjer se hrustanec obrabi in se nato kost drgne ob kost nastane vnetje) ter spodbuja nastanek mazave sklepne tekočine.  Sklepi

  Hrustanec se v večjih količinah v telesu proizvaja do odrasle dobe - do cca 2 leti ter cca 3 leta pri večjih pasmah. Hrane za mladiče vsebujejo več gradnikov kosti in sklepov (Kalcij, Vitamin D, Vitamin K, Fosfor). Zatem se proizvodnja močno upočasni in morebitne poškodbe se dlje časa sanirajo.

  Dodatke za sklepe torej priporočamo v odraščajoči dobi, ter kasneje v starejši odrasli dobi.

  Izraba sklepa, obraba hrustanca in drgnjenje kost ob kost, povzroči anomalijo v obliki sklepa, nalaganje kalcija. Tega ne moremo odpraviti, zato začnemo z dodajanjem prehranskega dodatka preventivno, preden se pojavijo težave. Za majhne pasme pred 9 letom ne bomo priporočali glukozamina, labradorcu pa kadarkoli od 5 leta naprej, lahko že prej, če je pes pretežek, zelo neaktiven ali aktiven npr. v agilityju ali frizbiju, kjer je obremenitev sklepov večja.

  Dodajanje prehranskih dodatkov za sklepe je smiselno tudi psom, ki imajo kakršnokoli poškodbo ali hibo, ki spremeni način hoje (amputacija uda, zlom ki je še v fazi sanacije, težave z mišicami, hrbtenico….) karkoli kar za dlje časa ali permanentno spremeni način hoje iz naravnega v nenaravnega. Skupaj s tem se nato spremeni še obraba sklepa in lahko pride do nove težave.

  Še ena rizična skupina so psi z veliko telesno težo (četudi pasemsko pogojeno), kot so na primer buldogi. Zaradi teže je večji pritisk na sklepe (logično) in stoja je spremenjena, ter s tem spet dosežena nenaravna obraba sklepov.

  Dodatek za sklepe priporočamo vsem psom velikih in gigantskih pasem (ter zelo aktivnim srednjim) do 2. leta, ter potem spet po 4. letu gigantskim in kasneje velikim in srednjim, preventivno.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  MR. PETOV IZBOR