Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Zakonsko je prepovedano, da mladič zapusti mater pred dopolnjenim osmim tednom starosti!
 1. Kdaj je čas za odhod mladička v nov dom?

  Iskanje primerne pasme nam lahko vzame kar nekaj časa, zato se lahko zgodi tudi to, da želimo zaradi neučakanosti našo novo kepico veselja karseda hitro odpeljati v njegov nov dom. Toda pozor! Hitro je lahko včasih prehitro. Optimalna starost, pri kateri naj bi kuža zapustil svojo mamico ter bratce in sestrice, je 8-12 tednov, nikakor pa mladiček svojega starega doma ne sme zapustiti prej. Zakonsko je prepovedano, da mladič zapusti mater pred dopolnjenim osmim tednom starosti, kršitelj pa lahko kazensko odgovarja!


  V prvih tednih življenja je kuža popolnoma odvisen od svoje mame – tako kot novorojenček. Od mamice dobiva vso potrebno hrano in ljubezen. Mati tudi skrbi za čistočo in socializacijo mladička.

  V tednih, ki sledijo, natančneje do osmega tedna starosti, se kosmatinček od svoje pasje družinice nauči o hierarhiji v krdelu, pravilni igri, prepovedi grizenja (zaviranje ugriza) in o pravilnem vedenju znotraj krdela. Gre torej za socializacijo s pomočjo njegove pasje družine in za učenje v varnem okolju, kjer lahko kuža mirno raziskuje ter uspešno prestane svoje prvo obdobje strahu.  Ločitev kužka od mame in krdela preden mine to obdobje ima lahko za kužka (in posledično tudi za nas) zelo neprijetne posledice – tako v zdravstvenem kot tudi psihološkem smislu. Takšen kuža je lahko v slabem fizičnem stanju, njegova teža se lahko znižuje namesto zvišuje, bolj je dovzeten za bolezni, težje se uči, izrazitejša je ločitvena tesnoba. Mladič, ki ni bil deležen družbe sorojencev in matere, bo slabše pripravljen na kasnejša srečanja s psi – pojavi se lahko agresija ali strah, ne nauči pa se tudi zaviranja ugriza, kar je lahko tudi za ljudi zelo nevarno.

  Da bi se izognili tovrstnim težavam, je potrebno kužka sprejeti v nov dom šele takrat, ko je na ta velik korak zares pripravljen. Idealna starost za ločitev od njegove pasje družinice in prihod v nov dom je torej med 8. in 12. tednom starosti, saj se v tem obdobju začne socializacija z ljudmi, ki se seveda začne že pri vzreditelju. Naš mladi štirinožni prijateljček mora v tem obdobju spoznati čim več novih okolij in ljudi, zato je ta čas idealen za vzgojo in učenje po naših merilih.

  Po dvanajstem tednu starosti je primarna socializacija v glavnem končana. Z izbiro kužka, ki je starejši od 12. tednov ni prav nič narobe, je pa potrebno razumeti, da je starejše kužke težje socializirati in naučiti našega lastnega reda kot pa mlajše, ki so z nami že v času, ko še nimajo razvitih določenih vzorcev vedenja in priučenih odzivov na različne situacije. Seveda je z veliko mero potrpežljivosti in vztrajnosti tudi to povsem mogoče.

  Naši štirinožni prijateljčki so kot majhni otroci – nagajivi, igrivi, trmasti, predvsem pa izgubljeni brez nas. Že od svojih mladih tačk računajo na svoje »človeške starše« in so popolnoma odvisni od naših odločitev. Nikar jih ne razočarajmo!

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR