Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vsi vemo kako lepi, srčkani in prikupni so kužki.
 1. Pes ni igrača!

  Vsi vemo kako lepi, srčkani in prikupni so kužki. Psiček predstavlja veliko veselja, nam dela družbo, nas razveseljuje, spodbuja našo aktivnost in gibanje.

  Pes je obveza!

  Vendar pes NI igrača, s katero se ukvarjamo le kadar smo pri volji. Je živo bitje, ki ima svoje potrebe in želje, ki zahtevajo naš čas in predanost. Predvsem pa vsak pes potrebuje našo družbo in ne more biti cele dneve sam doma. Potrebno se je zavedati, da je kužek popolnoma odvisen od nas in mu moramo mi priskrbeti vse osnovne potrebščine: vodo, hrano, bivalni prostor, vodstvo, vzgojo, šolanje, potrebno aktivnost, nego, skrb, igro, veterinarske usluge, družbo, bližino, naklonjenost in zaščito. In vse to 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 365 dni v letu! Torej ne le, ko se nam ljubi in zahoče. Zato mora vsak odgovoren lastnik dobro premisliti in poiskati odgovore na nekatera ključna vprašanja, preden se odloči za nakup psička.  Pes ni darilo!

  Nikoli in v nobenem primeru ne kupujte psička kot »darilo« ali »igračo« za vaše otroke. Otroci imajo sicer zelo radi živali, vendar običajno ne morejo (in tudi nočejo) prevzeti te velike in dolgoletne odgovornosti. Prav tako ne pozabite, da vsak prikupni mladiček hitro zraste v odraslega psa, ki vas bo spremljal dolga leta (nekatere pasme tudi več kot 15 let). V tem času bodo otroci odrasli, končali šolo, se morda celo odselili; zato je pes vedno odgovornost staršev.

  Vzgoja zahteva znanje!


  Zavedajte se, da bo novi kužek popolnoma spremenil vaše življenje, vsakdanji ritem in rutino. Prav tako se boste morali nekoliko poučiti o pasji psihologiji in kako pravilno ravnati z psom, če želite imeti srečnega, vzgojenega in uravnoteženega ljubljenčka. Vedenje posameznega psa je namreč neposreden rezultat lastnikovega pravilnega ali nepravilnega ravnanja in vzgoje. S psom morate znati komunicirati, ga razumeti in kontrolirati. Pes potrebuje jasno vodstvo, v nasprotnem primeru vam bo kaj hitro 'zrasel čez glavo' in mu boste vi podrejeni. To pa vodi v slabo sožitje in nezadovoljstvo obeh. Zato je vsekakor priporočljiv obisk pasje šole, kjer se vodnik nauči pravilnega ravnanja in vzgoje psa.  Pes je najboljši prijatelj

  Seveda pa vam bo vaš kosmatinček vso vloženo skrb in ljubezen tisočkrat povrnil s predanostjo, zvestobo in nepredstavljivo naklonjenostjo. Nikoli vas 'ne bo sit', nikoli vas ne bo 'nahrulil', se pritoževal ali kregal z vami. Za njega boste postali center njegovega sveta in vsakič, ko boste prišli domov, ga bo prevzelo nepopisno veselje. Otrokom bo najboljši prijatelj v igri, družino bo spremljal na izletih v naravo, s svojimi norčijami pa vas bo vsak dan spravljal v smeh. Kot pravi že prastar pregovor, vam bo vsak dan znova dokazoval, da je pes brez dvoma 'človekov najboljši prijatelj'.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Doris Veselić

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR