Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Približno petnajsti dan po rojstvu pasji mladiček odpre veki in začne svet spoznavati tudi s pomočjo vida.
 1. Vid

  Približno petnajsti dan po rojstvu pasji mladiček odpre veki in začne svet spoznavati tudi s pomočjo vida.

  Pes ima odlično razvit vid s katerim lahko zazna že najmanjši gib in spremembo v svetlobi, vendar pa pri psih na tem področju obstajajo tudi določene omejitve v primerjavi z vidom človeka. Vidno polje psa je večje (250 stopinj) in se odpira tudi s strani- zaradi položaja oči, saj je razmak med očesoma pri psu večji kot pri človeku (180 stopinj). Težje pa psi vidijo določene podrobnosti, na katere se človeški vid osredotoči in jih zazna.  Razlike glede vidnega polja psa so odvisne tudi od velikosti in pasme psa. Daljši kot ima pes gobec, večje ima tudi vidno polje. Na primer: Mops ima vidno polje 220 stopinj, dolgonosi afganistanski hrt pa 290 stopinj. Psi nimajo velike globinske slike. Ker imajo tako velike zenice, lahko ob gledanju oddaljenih stvari vidijo le predmete v središču slike, vse ostalo v sliki pa postane megleno. Zato tisto, kar ljudje zaznamo na televiziji kot logično sliko, psi vidijo kot hitro migetajočo kolekcijo oblik in svetlobe.

  Kakšne barve vidijo psi?

  Človek natančno razlikuje barve in vidi celoten spekter, za razliko od psov; pes namreč lahko vidi barve enako kot barvno slepi ljudje; ne razlikuje barv med rdečo in zeleno, prav tako ne razlikuje med rumeno in oranžno – skozi pasje oči je svet videti rumeno, modro, vijolično in sivo obarvan.

  Še zdaleč pa ne drži, da psi svet vidijo le v črno-belih odtenkih!

  Psi boljše vidijo ponoči!

  Pes tudi ne more natančno prepoznati mirujočih predmetov na večji razdalji, ker slike predmeta ne vidi dovolj ostro, zato pa lahko, bistveno bolje kot človek, prepoznava objekte po značilnostih gibanja, tudi v razdalji 900m. Pes v primerjavi s človekom tudi dosti bolje vidi v temi in v mraku. Na boljši nočni vid vpliva struktura v pasjem očesu, imenovana refleksijska plast za mrežnico (Tapetum Lucidum), ki je ljudje nimamo (vsebuje celice občutljive na svetlobo, ki le-to odbijejo nazaj skozi mrežnico in s tem izkoristijo tudi najmanjšo količino vpadne svetlobe).

  Težko bi torej trdili, da je človeški vid boljši od pasjega; sta pač različno razvita in kot takšna tudi najbolje služita različnim življenjskim potrebam obeh vrst.

  Sporazumevanje s pogledom


  Uporaba pogleda pri psih pa se močno razlikuje od človeka, saj si ponavadi psi pogledajo neposredno v oči le takrat, ko za to obstaja res tehten razlog, torej le takrat, ko želijo drugega psa spodbuditi k igri ali mu grozijo z napadom. Na splošno se neposrednemu očesnemu stiku prej izogibajo, ker le-ta pri sporazumevanju med manj poznanimi psi ne velja za preveč vljudnega. Odmikanje pogleda pri psih pomeni celo pomirjevalno potezo. S tem dejanjem želi pes sporočiti drugemu vrstniku, da se ne želi spopasti z njim, kar ga pomiri. Podobno se psi vedejo tudi pri sporazumevanju z ljudmi, le da ljudje tega pogosto ne razumemo pravilno.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR