Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Naša mačka kar naenkrat ne zna več uporabljati mačjega stranišča, kaj pa zdaj?
 1. Zakaj mačka lula v stanovanju?

  Mačke so znane kot izjemno čiste živali. Velik del svojega dneva se negujejo, čistijo dlako in urejajo pričesko. Večina mačk tudi s sobno čistočo nima težav, že puhasti mačji mladički dobro vedo, za kaj se uporablja posoda s peskom! Vendar, zakaj potemtakem naša mačka kar naenkrat potrebo opravlja izven svojega stranišča? Kakšni so lahko vzroki in kako to preprečiti?


  Vonj mačjega urina je eden najbolj neprijetnih vonjev, ki nas lahko pričaka v stanovanju. Poleg zahtevnega čiščenja pa je nenadno označevanje oziroma opravljanje potrebe izven mačjega stranišča tudi razlog za skrb, saj lahko nakazuje zdravstvene in vedenjske težave naše mačke. Zato moramo poleg posledic 'nesreče' poiskati in odstraniti tudi razlog zanjo!  Ali mačka označuje teritorij ali urinira?


  Najprej moramo določiti, ali naša mačka urinira ali s pršenjem urina le označuje teritorij, saj sta to dve zelo različni dejanji, kateri sprožajo različni vzroki. Ko mačka urinira, počepne na vodoravno površino (zelo rade si izberejo kavč, odejo, kopalno kad, preprogo, …) in nato po navadi po dejanju skuša nastalo nesnago bolj ali manj uspešno 'zagrebsti', kot bi to storila v pesku ali zemlji.
  Če pa mačka z urinom označuje teritorij, pa to stori tako, da se z zadnjim delom obrne proti pokončni površini in stoje, s trepetajočim repkom popršijo manjšo količino tekočine na predmet. Tako z vonjem označijo svoje ozemlje, izbirajo pa markantne objekte blizu vrat in oken ali pa nove predmete v njihovem okolju.

  Vzroki


  Mačke so izjemno občutljive živali, katere lahko marsikaj spravi iz tira. Ker nam na žalost ne znajo same povedati, da je z njimi nekaj narobe, nam bodo to poskusile pokazati na drugačen način, to pa vključuje tudi opravljanje potrebe na neprimernem mestu.

  Mačka ne želi potrebe opravljati zunaj

  Lahko je vzrok starost, slabo vreme ali strah, ki mačko odvrača od opravljanja potrebe v naravi. To seveda velja za mačke, ki imajo dostop izven hiše ali stanovanja in so bile potrebo navajene opravljati zunaj. Morda jo ogroža nov pes na sosedovem vrtu, ki si ga je v preteklosti izbrala za svoj WC, morda si noče zmočiti tačk v hudem nalivu, v zmrznjeni zemlji ne more izkopati luknjice ali zaradi starostnih težav preprosto ne zmore tako dolgih pohodov. Rešitev je preprosta: priskrbimo ji notranje stranišče!

  Težave z mačjim straniščem

  Mnoge mačke so tako občutljive na čistočo, da potrebe preprosto ne bodo opravile v umazanem mačjem stranišču! To je seveda odvisno od posamezne mačke, nekatere bodo dovolile nekaj več nesnage, drugi pa bo preveč celo, če je v stranišču le en nepospravljen kupček! Zato poskrbimo za higieno mačjega stranišča in odstranjujemo nečistoče.

  Zdravstvene težave


  Ker nam mačka ne more povedati, da je se slabo počuti, nam bo to poskušala pokazati. Nenadno opravljanje potrebe na nenavadnih mestih je lahko pokazatelj skrite bolezni. Mačko opazujemo, jo pretipamo in jo čimprej odpeljemo na pregled k veterinarju. Morda je z njo kaj narobe in bomo bolezen še pravočasno zaznali in pozdravili!

  Stres

  Če z mačko ni nič fizično narobe, jo morda v okolju motijo kakšni drugi dejavniki in z opravljanjem potrebe na neprimernih mestih sporoča svojo stisko. Pomislimo – se je v našem življenju pred kratkim kaj spremenilo, kar bi lahko mačko vrglo iz tira? Smo se preselili, preuredili pohištvo, imamo novega partnerja, dojenčka, hišnega ljubljenčka? Mački lahko v tem primeru pomagamo z naravnimi dodatki za pomiritev, ji posvetimo več pozornosti, v hujših primerih pa se o najboljši rešitvi za lajšanje stresa posvetujemo z veterinarjem.

  Če se mačka ponečedi izven svojega stranišča, je to vsekakor izjemno neprijetno za nas, saj je čiščenje mačjega urina zahteven proces. Vendar pa se na mačko nikakor ne smemo jeziti ali jo kaznovati, saj bo to v večini primerov težavo še poslabšalo!

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR