040 626 001 Email Pomoč
Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
040 626 001 Email Pomoč

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Jure Pribičevič, inštruktor v pasji šoli Alfakan, o tem zakaj je čimprejšnji obisk skupinskih tečajev koristen.
 1. Zakaj s psom čim prej v skupinski tečaj?

  Vzgoja od začetka
  Cilj tečaja je vzgojen pes. To pomeni, da psa naučimo vedenj, ki bodo lastniku omogočala kvalitetno in prijetno sobivanje. Samica pri mladičkih ne čaka, da dopolnijo eno leto, ampak z učenjem začne takoj. Zato je logično, da tudi skrbniki takoj ob prihodu domov začnejo z učenjem, ne glede na starost psa. Pomembno je, da imajo skrbniki primerno znanje, da se lahko vzgoje lotijo, to pa naj bi jim ponudil kvaliteten tečaj.

  Sodobni pristopi
  Danes je način učenja psov drugačen kot pred desetimi leti. Takrat so se ljudje odločali za vpise v tečaje šele, ko je pes dopolnil določeno starost. Vzrok za to je bil predvsem način dela – pogosto so se posluževali učenja s prisilo. Premladi psi takšnega pritiska niso prenesli, zato so jih hitro označili kot »neprimerne« za pasjo šolo. Danes večina tečajev uporablja pozitivno motivacijo, posledično je učni proces psu prijaznejši in se ga lahko udejstvujejo že zelo zgodaj. Poleg tega so včasih mislili, da je psa najlažje učiti, ko dopolni eno leto. Zadnje študije pa dokazujejo, da naj bi bili psi najbolj dojemljivi za učenje med 4. in 6. mesecem starosti.

  Socializacija s pravilnimi poudarki
  Pogoj za vzgojo psa je ustrezna socializacija, pri čemer je prvi korak navezava psa na lastnika, v nadaljevanju pa se osredotoči na bivanje psa v urbanem okolju in odnos do drugih psov. To je treba psa naučiti v prvih mesecih življenja, saj je kasneje težko nadoknaditi. Zato je treba začeti čim prej, da bo na voljo več časa in manj potrebnih popravkov za napake, storjene v preteklosti. Na tečajih boste dobili strokovne usmeritve kako psa socializirati. Kdor odlaša s pasjo šolo in v prvih mesecih doma naredi ogromno napak, bo moral najprej vse te napake odpraviti, šele nato bo lahko nadaljeval z vzgojo. Posledično bo vzgoji potrebno nameniti bistveno več časa, kot bi ga potrebovali, če bi se je primerno lotili že na začetku.

  Iz teorije v prakso
  Na tečajih lastniki najprej pridobijo teoretična znanja, ki jih nujno potrebujejo, če se želijo ukvarjati s psom. Vsebujejo informacije o tem, kako potekajo učni procesi, kako se psi odzivajo, razmišljajo, pojasnjeni so temelji pasje psihologije, razložena govorico telesa in način, kako živeti s psom. To so nujno potrebna znanja, ki jih potrebuje vsak skrbnik in zato s pridobivanjem znanj ne smete odlašati.

  Kontinuiteta
  Vzgoja je kontinuiran proces, kar pomeni, da poteka neprestano. Skupinski tečaji mlade pse in lastnike učijo, da neprestano vlagajo v vzgojo, saj so obiski 1−2-krat tedensko pod strokovnim vodstvom. Svetujem, da izbirate pasje šole s strokovnim kadrom, kjer boste sproti dobili nasvete in povratne informacije o delu.

  Pogoji dela
  Doma vzgojen pes, ki v urbanem okolju odpove, v resnici ni vzgojen. Zato je pomembno, da je pes izpostavljen ustreznim motnjam, česar bo v kvalitetnem tečaju deležen pod strokovnim vodstvom. Izberite pasjo šolo, ki daje poudarek na tem. Vključi naj se cela družina, da bodo vsi delali pravilno in enako. Ob delanju razlik psu ne bo jasno, kaj je prav in kaj narobe. Tak pes ne bo stabilen in vzgojen.

  Nadgrajevanje
  Pomembno je, da se znanje nadgrajuje – začnemo z lažjimi nalogami in postopoma zahtevamo vedno več. Strokovni kader bo glede na psa, potrebe in lastnikove sposobnosti znal izoblikovati kriterije za delo in jih sproti postopoma zviševal. Če ne greste v pasjo šolo, je velika verjetnost, da boste obtičali v delu učnega procesa in ne boste znali naprej. S tem boste psu onemogočili, da izrazi svoj potencial in najbrž ne bo nikoli tako vzgojen, kot bi si želeli. Ne smete se izgovarjati na pasmo ali okolico, ampak na pomanjkanje ukvarjanja z učnim procesom, ko je bil pes najbolj dojemljiv. Nikoli ni prepozno. A najbolj se splača, da se vzgoji in šolanju posvetite čim prej, kot pa da čakate in si s tem naložite trojno delo.

  Pomembno je, da se za skupinski tečaj odločite premišljeno. Ne izbirajte po kriteriju najbližjega, ampak preverite kvaliteto dela, izkušenost inštruktorjev in njihovo uspešnost pri udejstvovanju s svojimi psi.

  Jure Pribičevič, Alfakan

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Popust na prvi spletni nakup  MR. PETOV IZBOR