Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Odločitev za nakup ali posvojitev psa je resna in terja temeljit ter globok razmislek.
 1. 11 ključnih vprašanj za bodočega lastnika psa

  Odločitev za nakup ali posvojitev psa je resna in terja temeljit ter globok razmislek. Pes pomeni vrsto novih odgovornosti, sprememb in dodatnih aktivnosti, ki bodo temeljito spremenile vaše življenje za več kot desetletje. Zato mora vsak odgovoren in skrben vodnik dodobra premisliti o vseh pomembnih vidikih, ki jih s seboj prinese lastništvo psa.

  Ko se odločate za nakup oziroma posvojitev psa, morate poleg njegovega videza upoštevati predvsem njegov karakter, značilnosti in predvsem specifične potrebe, vsekakor pa tudi vaše želje, zmožnosti in življenjski stil.
  Tu je le nekaj izmed osnovnih vprašanj, o katerih morate razmisliti preden se odločite za nakup psa. Odločitev za psička je resna in dolgoročna, potrebno je temeljito razmisliti in se vnaprej zavedati vseh obveznosti in posledic, ki ji sledijo.

  1. Imate čas za psa?

  Kajti tudi najbolj nezahteven pes potrebuje pozornost, skrb in veliko časa. Seveda obstajajo bolj in manj zahtevne pasme, vendar pa je pes v vsakem primeru ogromna odgovornost.

  Psiček bo temeljito spremenil vaše življenje in vsakdanjo rutino. Poleg obilice zabave in ljubezni predstavlja kužek tudi veliko obveznosti, ki zahtevajo čas – večkrat dnevno sprehanjanje, obiskovanje pasje šole, igra in pozornost.  2. Ste finančno zmožni skrbeti za psa?

  Glavni finančni vložek ni sam nakup psa, temveč predvsem kasnejša skrb in potrebščine zanj.

  Če kupujemo pasemskega psa, pri nakupu nikakor ne smemo biti varčni! Rodovniški kužek je res dražji, vendar so taki mladički praviloma potomci zdravih staršev in imajo manj genetskih bolezni, kot nerodovniški pasemski psi, pri katerih kasneje še več denarja zapravimo za zdravljenje pri veterinarju. Tudi dokaj nezahteven kužek predstavlja dodaten mesečni strošek in to samo pri osnovnih potrebah - veterina, hrana, nega, vsa oprema, šolanje… Pripravljeni pa morate biti tudi na dodatne izdatke kot so operacije in zdravljenja, kastracija oziroma sterilizacija, skrb za morebiten zarod, itn.

  3. Ste se pripravljeni ukvarjati z vzgojo in šolanjem kužka?


  Pes namreč ne pride z navodili za uporabo, zato je, za boljše sobivanje in boljšo komunikacijo ter predvsem socializacijo, pasje šolanje zelo pomembno in se toplo priporoča.

  Tudi pasme, ki so znane po izjemni inteligenci, kot so na primer borderski ovčar, se z znanjem ukazov in trikcev ne skotijo, ampak do tega vodi zahtevna pot sodelovanja vodnika in psa. Čeprav smo prepričani, da lahko psa učimo sami, brez pomoči, pa je vedno boljše, da se vpišemo vsaj v pasjo malo šolo, kjer nam bo inštruktor svetoval, kako kar najbolje vzgajati našega kužka.

  4. Dolgi delovniki - kdo bo peljal kužka na sprehod?

  Vnaprej morate razmisliti kdo bo lahko skrbel za vašega kužka ob dolgih delovnikih. Pogovorite se s prijatelji in sorodniki ali pa razmislili o pasjem vrtcu ali sprehajalcu. Sprejmite možnost, da bo treba zjutraj zaradi sprehoda žrtvovati kakšno urico spanja, popoldan , ko bomo utrujeni prišli iz službe, pa nas bo pričakal spočit in zdolgočasen pes in poln energije zahteval dolg popoldanski sprehod.  5. Službena potovanja ali dopust - kje bo kuža takrat?

  Vnaprej morate splanirati kdo bo lahko skrbel za vašega kužka ob morebitnih službenih potovanjih ali dopustu. Če ga domači ne morejo sprejeti, poiščite pasji hotel ali privatno varstvo. Enak razmislek sledi pri planiranju počitnic in dopusta.

  6. Iz katerega razloga si želite psa?


  Iščete psa čuvaja zaradi varnosti (to odsvetujemo, za ta namen so alarm naprave)? Želite le družbo in novega prijatelja za prosti čas? Bi radi imeli razstavnega ali pa mogoče lovskega psa? Iščete delovnega psa ali psa primernega za pasje športe? Na podlagi želja morate premisliti katera pasma je najbolj primerna za vas, poiskati odgovornega vzreditelja, ki dobro pozna pasmo in vam iskreno svetuje, če je ta pasma za vas res primerna.

  7. Ste izkušen lastnik psov ali je to vaš prvi ljubljenček?


  Mnoge pasme iz različnih razlogov niso primerne za neizkušene lastnike. Morda je to zaradi njihove velikosti, dominance do drugih psov, visokega nivoja energije ali zahtevnega temperamenta; takšne pasme zahtevajo vodnika, ki se dobro spozna na karakter, lastnosti in potrebe pasme ter ve kako je potrebno ravnati s takim psom.

  Enako velja za pse iz zavetišč s težkimi življenjskimi izkušnjami in posledičnimi vedenjskimi težavami. Takšen pes potrebuje izurjenega, potrpežljivega in razumevajočega lastnika, ki mu bo pomagal ponovno osvojiti zaupanje v ljudi in pogosto tudi druge pse.

  8. Kakšnega psička si želite – značilnosti in potrebe določene pasme?

  Tu morate razmisliti o vseh lastnostih in karakteristikah pasme, ne le splošnemu videzu. Izbira je odvisna tudi od vaše osebnosti in karakterja. Želite majhnega ali velikega psa, sramežljivega ali glasnega, mirnega in nezahtevnega ali aktivnega in bolj zahtevnega, hitrega ali le lepega, itd. Želite bolj mirnega kužka, ki ne potrebuje veliko gibanja ali večjega in aktivno zahtevnejšega?

  Obstajajo pasme, ki so znane po tem, da veliko lajajo (bevskači), zato morate razmisliti, če vas to ne bo motilo ali bi raje pasmo, ki je bolj tihe narave?

  Morate se zavedati, da vaš pes najverjetneje ne bo podoben vam – zato morate to vzeti v zakup in pri izbiri pasme čim bolj upoštevati njene splošne lastnosti.  9. Mladiček ali pes iz zavetišča?


  Z mladičkom je precej več dela, saj potrebuje nekoliko več časa, družbe in predvsem temeljne vzgoje, da se bo lažje navadil na novi dom in ločitev od mame.

  V zavetišču pa so večinoma odrasli psi, ki imajo seveda svoje prednosti. Običajno so že navajeni čistoče, nekateri tudi že delno vzgojeni, prav tako vidite končno velikost in karakter psa. Žal pa imajo nekateri slabe pretekle izkušnje in zato vedenjske motnje.

  Vsaka od odločitev ima svoje prednosti in slabosti, na vas pa je, da se odločite katera je prava za vas.

  10. Ste alergik ali astmatik?

  V tem primeru so za vas primerni tako imenovani hipoalergeni psi. Alergije ne povzroča pes sam po sebi ali njegova dlaka, ampak je alergija povezana z odmrlimi kožnimi celicami pasje kože, ki so podobne prhljaju.

  Pasma psov, ki odmrlih kožnih celic nima, ne obstaja, obstajajo pa določene pasme, ki ne proizvedejo večjih količin odmrlih kožnih celic in tako pri ljudeh, nagnjenih k alergijam, ne spodbujajo kihanja, ne dražijo oči, in so jim tako prijaznejše.

  Pred nakupom takega psa je priporočljiv daljši obisk pri vzreditelju, ki ima v svojem domu enega ali več psov željene pasme - če reakcije ne bo, smo na dobri poti!

  11. Kratka ali dolga dlaka?

  Če želite dolgodlako pasmo, ali ste pripravljeni na potrebno (običajno dnevno) nego, ki jo takšna dlaka zahteva (v nasprotnem primeru je pes hitro zanemarjen)? Takšna dlaka običajno zahteva tudi striženje/trimanje, zato morate razmisliti ali boste to opravljali sami ali pa računajte na obiske pasjega salona. Kratkodlaki psi zahtevajo manj redno nego, vendar pa je pozimi na sprehodih potrebno poskrbeti za dodatno zaščito pred mrazom.

  Na vsa ta vprašanja moramo imeti odgovor, saj bomo le tedaj pripravljeni v življenje sprejeti psa. Seveda se teorija tudi tukaj razlikuje od prakse. Vsak kuža je poseben in edinstven, ima svoje dobre in slabe lastnosti, želje, strahove in potrebe. Skupaj se bomo vsak dan posebej naučili nekaj novega in kmalu si življenja brez psa ne boste morali več predstavljati.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Doris Veselić

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR