Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako se znajti v svetu mačjih posipov, kaj so njihove prednosti in katerega izbrati?
 1. 3 vrste posipa za mačje stranišče

  Ko k nam pride nova mucka, je veselje neizmerno. Novemu hišnemu ljubljenčku z veseljem izberemo udobno posteljico, primerno hrano, barvite igračke, novo ovratnico in še veliko drugih zabavnih malenkosti. Šele na koncu se lotimo izbiranja mačjega stranišča in posipa, čeprav je to ena izmed najbolj pomembnih izbir v celotnem naboru mačje opreme.


  Poznamo veliko različnih tipov posipov za mačje stranišče in pogosto se zgodi, da se mačka na določen tip posipa tako navadi, da bo kasneje kakršno koli spremembo zavračala, mačji lastniki pa se tako lahko znajdemo pred hudo zagato.

  V grobem posipe delimo na tri tipe:
  • Glinen pesek
  • Posip iz silike
  • Biorazgradljive posipe  Zakaj so mačji peski tako različni med seboj? Saj vendar opravljajo isto nalogo, kajne? Poznamo tri različne kategorije posipov za mačje stranišče: glinen pesek, posip iz silica gela ter razni biorazgradljivi posipi, ki so narejeni iz celuloznih produktov. Vsak tip posipa ima svoje prednosti in pa tudi kakšno slabost. Naloga vsakega mačjega skrbnika je, da njihove lastnosti skrbno preuči in se na podlagi lastnih želja in preferenc njegove mačke odloči za nakup posipa.


  Glinen pesek


  Najstarejši in najbolj razširjen tip posipa za mačje stranišče je prav gotovo glinen pesek. Le-tega lahko v dobro založenih trgovinah z opremo za hišne ljubljenčke najdemo v različnih velikostih, vonjih in pakiranjih. Najbolj pogosto je pesek izdelan iz posebnega tipa gline, imenovanega bentonit. Prav bentonitna glina omogoča sprijemanje peska v grudice.

  Pri glinenem pesku je izjemno pomembna granulacija, saj ta določa njegovo sposobnost formiranja grudic. Peski zelo fine granulacije, ki vsebujejo drobna glinena zrnca, omogočajo izjemno dobro grudenje, saj se v stiku z vlago zrnca med seboj sprimejo in tvorijo čvrsto grudico, ki jo s pomočjo presejalne lopatke poberemo iz mačjega stranišča in odvržemo v smeti. Tako stranišče očistimo in hkrati odstranimo vir neprijetnih vonjav. Vendar pa ima zelo droben pesek tudi svojo slabost – zelo rad se namreč prime na tačke naših muck, ko zapuščajo svoje stranišče in se tako raznaša po prostoru, kar je za mačje skrbnike zelo neprijetno. Ta problem je še poudarjen pri dolgodlakih muckah. Temu se sicer lahko nekoliko izognemo z uporabo bolj grobo granuliranih peskov, ki se ne lepijo na tačke, vendar s tem žrtvujemo tudi vpojnost samega posipa, saj se peski z večjo granulacijo nekoliko slabše grudijo.

  Čeprav je glinen pesek zelo dober pri tvorjenju grudic in posledično lažjem sprotnem čiščenju mačjega stranišča, pa na žalost ni tako uspešen pri zadrževanju neprijetnih vonjav. Proizvajalci zato glinenim peskom dodajajo umetne vonjave, ki neprijeten vonj nekoliko zakrijejo, zato lahko v trgovinah najdemo celo paleto glinenih peskov z različnimi svežimi vonjavami, kot so na primer sivka, zeleno jabolko, citrusi, …

  Posipe iz peska najdeš TUKAJ (klik)


  Posip iz silice


  Zagotovo ste ob obisku trgovine za male živali opazili posip za mačje stranišče v obliki skoraj prosojnih ali obarvanih kroglic. Te granule so narejene iz silica gela in so izjemno porozne, zato učinkovito vpijajo vlago (oziroma mačji urin).

  Posip iz silice se ne grudi, zato ni potrebe po pogostem odstranjevanju grudic. Mačji urin vpije in hkrati zadrži neprijeten vonj, iztrebke pa učinkovito izsuši, zato jih s presejalno lopatko brez težav poberemo iz mačjega stranišča. Ker silica vpije tako veliko vlage, posip v celoti zamenjamo le vsak teden ali celo vsak drugi teden. Zaradi strukture granule se tak posip skoraj ne praši, prav tako pa se ne oprijema mačjih tačk in raznaša po stanovanju. Čeprav zelo dolgo in učinkovite zadržuje neprijeten vonj po urinu, pa lahko najdemo tudi posipe z dodanimi dišavami.

  Slaba stran tega posipa je to, da se lahko zgodi, da je vaša mačka ne bo hotela sprejeti in se bo odločila potrebo opravljati drugje. Ker so granule silice velike, na otip suhe in ob pritisku proizvajajo komaj slišno škrtanje, je potrebno mačko postopoma navaditi. To lahko storimo tako, da običajnemu posipu postopoma dodajamo po malo posipa iz silice, da se muca navadi.

  Posipe iz silice najdeš TUKAJ (klik)


  Biorazgradljivi posipi


  Ker v zadnjem času vsi stremimo po čim manjšem vplivu na okolje in uporabi trajnostnih virov, je čedalje bolj razširjen tudi biorazgradljiv tip posipa za mačje stranišče. Ta se med seboj lahko precej razlikujejo po barvi, strukturi, materialu in uporabi.

  Najbolj pogosti materiali, uporabljeni za proizvodnjo biorazgradljivega mačjega posipa so koruza, lesni ostružki, celuloza, recikliran papir in drugi stranski proizvodi iz naravnih materialov. Njihova najboljša lastnost je, da jih po uporabi lahko odvržemo kar na kompost ali v straniščno školjko, česar ne smemo narediti ne z glinenimi, ne s silica posipi!

  Slaba lastnost biorazgradljivih posipov je to, da se manj učinkovito grudijo, saj so delci po navadi nekoliko večji in nepravilnih oblik, pa tudi vonja ne zadržujejo tako učinkovito, kot silica ali glinen pesek.

  Biorazgradljive posipe najdeš TUKAJ (klik)


  Glede na to, da poznamo tako veliko različnih tipov posipov za mačje stranišče, je na nas, mačjih skrbnikih, odločitev, katera vrsta posipa nam in naši mački najbolj ustreza!

  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR