Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Ljudje zdravju zob naših kosmatincev ne posvečamo zadostne pozornosti, saj skoraj 75% psov kaže bolezni ustne votline!
 1. 5 korakov do čistih pasjih zob!

  Psi in ljudje imamo marsikaj skupnega. Med drugim tudi skrb za ustno votlino. Toda ljudje zdravju zob naših kosmatincev ne posvečamo zadostne pozornosti in pri njih nismo tako vestni kot pri sebi. Veterinarji namreč poročajo, da so pri njihovih strankah najpogostejše prav težave v ustni votlini in da več kot 75 % psov kaže znake bolezni zob že pri 3 letih starosti!


  Enako kot na človeškem zobovju, se tudi na pasjem nabirajo bakterije, ki tvorijo zobne obloge. Te s časom povzročajo boleča vnetja dlesni in paradentozo. Če se s temi težavami ne spopademo pravočasno, ogrožamo tako pasje zobe, kot tudi splošno zdravje psa. Bolezni ustne votline so lahko namreč zelo nevarne, če preko ustnih vnetnih poškodb v krvni obtok zaidejo bakterije in prizadenejo vitalne organe.  Ker naši kužki za svoje zobe ne morejo poskrbeti sami, moramo to aktivno početi mi, njihovi lastniki, saj želimo, da so naši ljubljenčki karseda zdravi in zadovoljni. Za zdravje ustne votline lahko veliko naredimo že s suho, briketirano hrano, s katero si psi med grizenjem briketov mehansko čistijo zobe. Toda le to ni dovolj...

  Kako poskrbimo za pasjo zobno higieno?  1. Ščetkanje

  Psa lahko z nekaj potrpežljivosti in vztrajnosti naučite, da vam bo pustil svoje zobe ščetkati z zobno ščetko. Zobne ščetke za pse so prilagojene temu, da lažje dosežete in očistite pasje zobe. Za boljši občutek in dostop si lahko pomagate tudi s posebno, naprstno zobno ščetko.

  Da pa se ščetkanje psu ne bo zamerilo že v začetku, priporočamo, da uporabite tudi pasjo zobno pasto. Zaradi njenega mesnega okusa bo vaš kuža mogoče celo komaj čakal naslednjo seanso čiščenja zob. Najboljše je, če psu zobe umivamo redno, vsak dan.

     

  2. Encimski geli ali pena

  Za vse tiste lastnike in kosmatince, ki nad ščetkanjem niste navdušeni, obstajajo tudi druge možnost za vzdrževanje pasje ustne higiene. Pomagate si lahko s posebnimi izdelki, ki so namenjeni čiščenju zob brez ščetkanja.

  Z gelom ali peno, ki ju dnevno nežno vnesete v pasji gobček, poskrbite za kužkov svež dah in zdrave zobe.

      

  3. Spreji

  Še lažji način za ohranjanje svežega daha in čistih zob je uporaba razpršila, ki odstranjuje škodljive bakterije in tako preprečuje nastajanje zobnih oblog in posledično slabega zadaha is pasjega gobčka.

     

  4. Dodatek k vodi ali hrani

  V kolikor pa vam vaš kuža morebiti ne pusti posegati v svoj gobček, lahko njegovo ustno higieno vzdržujete tudi tako, da njegovi vodi za odžejanje dodate dodatke k vodi.

  Izjemno učinkoviti so tudi dodatki k hrani v obliki prahu iz rjavih morskih alg, ki blagodejno delujejo na zobe in dlesni.

      

  5. Žvečenje

  Kužki sami bodo zagotovo najbolj navdušeni, če jim boste namenili priboljške namenjene čiščenju zob, s katerim si bodo zobe mehansko sami zdrgnili med žvečenjem. To so lahko npr. naravne kosti ali pa različni posušeni živalski deli. Poleg širše poznanih govejih kit in svinjskih ušes, lahko sedaj izberete tudi sušena kozja in ovčja ušesa, še posebej, če je vaš kuža določenih živalskih proteinov ne sme zaužiti.

  Za čiste zobe bi moral kuža žvečiti vsaj pol ure na dan, zato izberite take priboljške, s katerimi bo imel vsaj nekaj dela. Poleg vsesplošnega pasjega navdušenja in bolj zdravih zob, bo kuža z žvečenjem utrjeval tudi svoje čeljusti in zadovoljeval svoje potrebe po nepredelanem mesu.

     


  Vse potrebno za vzdrževanje čistoče ustne votline našega psa lahko najdemo TUKAJ (klik),
  Ostalo za nego psa najdemo TUKAJ (klik),
  Še več uporabnih nasvetov pa si preberemo TUKAJ (klik).

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Sara

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR