Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kaj lahko naredimo, da bo čas praznovanja čim bolj prijeten tudi za naše ljubljenčke?
 1. 6 načinov za premagovanje strahu v času pokanja!

  Prednovoletni čas za večino nas prinaša veliko pričakovanja, veselja in lepih trenutkov, za marsikaterega skrbnika domačega ljubljenčka pa pomeni tudi velik izziv. Če se kužki, mucki ali druge živali bojijo pokanja petard in ognjemetov lahko to za njih predstavlja velik stres, za njihove skrbnike pa marsikatero skrb. Kaj lahko torej naredimo, da bo čas praznovanja čim bolj prijeten tudi za naše ljubljenčke?

  Božično-novoletni čas vsako leto znova zaznamuje uporaba pirotehničnih sredstev - metanje petard, spuščanje raket in ognjemeti so žal še vedno del prazničnega vzdušja. Pokanje in zvočna jakost uporabe pirotehničnih sredstev sta moteča že za ljudi, za naše hišne ljubljenčke, ki imajo zelo izostren sluh, pa so lahko zelo stresna.  1. Ustvarimo varen kotiček

  Zaprimo rolete in polkna, da pride v prostor čim manj bliskanja in da zmanjšamo zvok. Zelo prestrašenim psom lahko damo ležišče ali boks v omaro, ki bo še dodatno pridušila zvoke. Nekateri psi se radi skrijejo pod posteljo ali za kavč. Dovolimo jim, ali pa jim še dodatno prilagodimo prostor na tem mestu. Pod posteljo jim lahko ustvarimo ležišče, da se bodo počutili še bolj varno, s treh strani postelje, pa lahko spustimo odejo, da nastane nekakšen brlog. Priložimo tudi oblačila ali odeje z našim vonjem, ki psa pomirjajo.

  Prižgimo televizijo ali radijski sprejemnik, da nekoliko pridušimo zvok zunanjega dogajanja. Seveda tudi tukaj pazimo na glasnost in predvajamo poznane zvoke, ki žival pomirjajo. Dobra izbira je mirna klasična glasba.

  2. Prilagodimo urnik sprehodov

  Pred novoletno ali božično zabavo ali silvestrovanjem, svojemu psu zagotovite posebno veliko gibanja. Utrujeni psi so že v samem začetku precej bolj sproščeni in zadovoljni, kot psi ki niso dobili dovolj gibanja in razvedrila. Zato vam priporočamo, da psu na dan zabav in ognjemetov privoščite zelo dolg sprehod, na katerem se z njim tudi poigrate. Na ta način bo pes zadovoljen, sproščen in precej manj dovzeten za stresne situacije.

  Seveda to velja skozi celo leto, vendar pa je v decembru še toliko bolj pomembno, da imajo psi in mačke ovratnico opremljeno z vašim naslovom in telefonsko številko. To nam lahko olajša iskanje, če bi se zgodilo, da nam žival od strahu pobegne.

  3. Naše stanje odseva stanje živali

  Ostanimo mirni, ko vidimo da se žival boji in je pretirano ne tolažimo ali božamo. Prigovarjajmo ji z mirnim glasom. Ves čas imejmo v mislih, da bo žival zaznala, kako se počutimo, zato poskusimo biti sproščeni.

  Skušamo se obnašati kot običajno in žival večkrat pohvalimo za mirno vedenje. Četudi žival v strahu povzroči škodo (razgrize kakšen kos pohištva ali obleke, se od strahu ponečedi, ...), je nikakor ne kaznujemo, saj bomo s tem le še poslabšali situacijo!  4. Sprostimo hormone sreče

  Če se le da in če psa ni preveč strah, naj dobi nekaj, kar bo lahko grizel ali glodal, ali pa kakšno igračko, napolnjeno s hrano.

  Glodanje in hranjenje sproža hormone sreče. Hranjenje je za psa prijetno in bo umirilo strah okoli pokanja. Če je psa preveč strah, da bi jedel brikete, naj dobi nekaj slastnega, hrano iz pločevinke ali meso lahko recimo namažemo na igračo ali na nekaj kar žival rada gloda … le da liže in grize in se tako umirja.

  5. Notri je bolj varno


  Pse in muce ki živijo zunaj, nujno sprejmimo v hišo! Nikoli psov ne vozimo na trge ali na odprto na praznovanje novega leta. Za novo leto, ko je pokanja največ, jih ne puščajmo samih doma. Ostanimo z njimi in praznujmo doma. Tako ne bo razmišljal o pokanju ampak se bo z vami udeležil praznovanja novega leta, se nalezel sproščenega vzdušja, dobil kak priboljšek in lepše preživel to zoprno stresno obdobje.

  Okna naj bodo zaprta, zavese zagrnjene, še boljše je, če spustimo tudi rolete ali polkna. Na ta način iz okolja izločimo vizualne dejavnike (bliskanje ognjemetov), ki žival še dodatno vznemirijo.

  6. Dodatna pomoč

  Na tržišču obstaja tudi nekaj preparatov, s katerimi lahko pomirimi pse ki so v stresu.

  Eden od teh pripravkov so Bachove kapljice Rescue Remedy. Homeopatske kapljice deljujejo na ves organizem in pomagajo telesu urediti motnjo na področju, kjer se pojavi. Po 4 kapljice damo na priboljšek ali v gobček, 1 do 4 krat na dan. Psu pomagajo, da se umiri in tako je stiska manjša. 

  Z dodajanjem naravnih preparatov za pomiritev moramo po navadi začeti že nekaj dni ali celo tednov prej, saj je potrebna akumulacija učinkovin v telesu.

  Z upoštevanjem zgornjih nasvetov bomo pomagali, da živali ostanejo mirne in tako lahko tudi same doživijo praznike, kot čudovit in čaroben čas in v njih z nami uživajo.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR