Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

BARF ni modna muha, nov trend v prehrani psov, BARF je povratek k naravi – trendu, staremu tisoče let.
 1. BARF - povratek k naravi!

  BARF je kratica angleškega poimenovanja Biologically Appropriate Raw Food/ biološko primerna surova hrana ali Bones and Raw Food/ kosti in surova hrana. BARF ni, kakor želijo nekateri predstaviti, modna muha, nov trend v prehrani psov, BARF je povratek k naravi – trendu, staremu tisoče let.


  Zakaj surovo?


  BARF filozofija prehrane je relativno enostavna, psi bi se morali prehranjevati s surovo hrano brez škodljivih dodatkov (konzervansov, ojačevalcev okusa, barvil ipd.) kakor so se prehranjevali v začetku sobivanja s človekom. Osnovna ideja te prehrane je, da različni deli mesa, organov, kosti in malo zelenjave zmešani skupaj predstavljajo obrok, v katerem so dostopne v naravni obliki vse hranljive snovi v optimalni količini.

  Psi so glede na svojo anatomijo in fiziologijo mesojedci, ob sobivanju s človekom so pridobili tudi nekatere od vsejedih navad, kar pa jih še ne dela vsejede. Pogosto se izkorišča dejstvo, da psi lahko preživijo s hranjenjem z veliko količino hrane, ki ni primerna za njihov prebavni sistem, a posledice so vse bolj očitne – psi imajo krajšo življenjsko dobo, pogosteje zbolevajo za malignimi obolenji in alergijami, prebavne težave so za številne pse vsakodnevni spremljevalec.  Psi kot mesojedi ne potrebujejo ogljikovih hidratov za vzdrževanje normalnega nivoja sladkorja v krvi, njihova jetra so sposobna iz beljakovin in maščob proizvesti dovolj glukoze za potrebe normalnega delovanja celotnega organizma. Ogljikovi hidrati so v prehrani psov nepotreben višek in, če so v veliki količini prisotni v vsakodnevnem prehranjevanju, predstavljajo škodljiv dejavnik –povzročajo debelost, diabetes, prebavne težave idr.

  Kar psi zagotovo potrebujejo, so kakovostne beljakovine in maščobe. Beljakovine in maščobe iz surovega mesa in organov so lahko prebavljive za pasji organizem, ker so ohranjene v svoji naravni obliki, poleg tega se v surovem mesu obdržijo tudi encimi, ki pospešujejo prebavo.

  Z intenzivno termično obdelavo beljakovine in maščobe spremenijo svojo strukturo, postanejo težko prebavljive, omenjeni encimi so popolnoma uničeni. Vitamini in minerali, ki so uničeni ali denaturirani s toplotno obdelavo, se ne morejo dodati naknadno v hrano, da bi bili enako biološko dostopni organizmu, kot je to v primeru surove hrane.

  Poleg optimalne količine beljakovin in maščob se s pravilnim kombiniranjem različnih delov mesa, organov, kosti, hrustancev in manjše količine sadja ter zelenjave ustvari popoln obrok, ki zadosti vsem potrebam po vitaminih, mineralih in mikrohranilih.


  Kako preiti na BARF?


  Za začetek je potrebno razbiti globoko ukoreninjen mit, da bodo psi, ki jedo surovo hrano, postali krvoločni. To je dobesedno mit in nima popolnoma nikakršne povezave med hranjenjem s surovo hrano in krvoločnostjo psa.

  Obstaja še eden izmed strahov, ki se pojavlja pri lastnikih, ki razmišljajo o prehodu na BARF, to je vprašanje higienske neoporečnosti surove hrane. Zakoni Evropske Unije zahtevajo strogo kontrolo surovin za BARF kot tudi strogo kontrolo končnega proizvoda, ki je strožja celo od kontrole mesa, ki prihaja v mesnice za človeško uporabo – zato, ker se predvideva, da bo meso za človeško uporabo termično obdelano, medtem ko se BARF psom ponudi surov. Da bi se zaščitilo na prvem mestu zdravje ljudi in nato živali, se mikrobiološko kontrolo končnih BARF proizvodov opravlja pri vsakem izhodu izdelka in proizvodnega obrata.

  Po razrešitvi dilem je prehod na BARF zelo enostaven. Priporoča se, da psom ponudite prvi surov obrok brez mešanja s hrano, ki jo je pes do takrat jedel. Dolgotrajno termično obdelana hrana kot so dehidrati in konzerve, se prebavlja precej drugače kot surova hrana. Zato je potrebno surovo hrano ponuditi (v idealnih pogojih je od zadnjega obroka preteklo vsaj 12 ur) kot samostojen obrok, ker lahko prav mešanje povzroči prebavne težave.


  Prednosti BARF prehrane


  • Z zdravo prehrano se zagotavlja močen imunski sistem, ki ščiti organizem pred infekcijami z mikroorganizmi in pred invazijami s paraziti. Stabilen imunski sistem zagotavlja, da se pri posamezniku ne bodo pojavljale alergije in avtoimunske bolezni. Prav tako je pomembno poudariti, da imunski sistem, ki je močan in stabilen, uspešno prepozna in odstrani začetke tumorskih sprememb v organizmu.
  • Zdravo okostje, zobovje in sklepi ter optimalna mišična masa psov, ki so odrasli na BARF-u, so najboljši pokazatelj, da je BARF prehrana zares optimalen način prehrane. Ne smemo zanemariti niti izkušnje mnogih lastnikov psov, da psi hranjeni z BARFom, živijo dlje.
  • Psi hranjeni z BARFom nimajo težav z zobnim kamnom ali zadahom, ker se surova hrana ne lepi na zobe in ne ustvarja ugodnih pogojev za nastajanje zobnih oblog in kamna.
  • Vnetje analnih vrečk se uspešno preprečuje z BARF prehrano, zaradi mlete kosti v BARFu je iztrebek čvrst in s tem naravno ob iztrebljanju prazni analne vrečke. Prav tako je iztrebek precej manjši, kar kaže na visoko prebavljivost in izkoristljivost surove hrane.

  Genetika in vplivi okolja na zdravje psov


  Na genetiko in določene dejavnike iz okolja ne moremo vplivati, lahko pa na prehrano, ki je eden izmed pomembnejših okoljskih dejavnikov, in za svojega ljubljenca izberemo naravno in zdravo.

  Nutrigenomika je relativno nova znanstvena disciplina, ki preučuje vpliv prehrane na ekspresijo genov. Hranila iz hrane lahko vplivajo na izražanje „slabih“ ali „dobrih“ genov. Pomembno je razumeti, da tudi kadar obstaja genetska predispozicija za določeno bolezen, se lahko s pravilno prehrano in fizično aktivnostjo ekspresija takšnih genov kontrolira.

  Če je na primer pes genetsko nagnjen k displaziji kolkov, je pomembno, da takšnega psa hranimo s hrano, ki je izdatno bogata z glukozaminom in hondroitinom, ki bosta ohranjala zdravje sklepov, s hrano, ki ima optimalne količine kalcija in fosforja, da se tekom rasti razvijejo zdrave kosti, s hrano, ki je bogata s kakovostnimi in lahko prebavljivimi beljakovinami, ki jih bo organizem lahko pretvoril v mišično maso, ta pa bo učvrščevala potencialno nestabilne kolke.

  Kakovosten BARF obrok zadosti vsem zgoraj navedenim zahtevam. Če bi psi lahko izbirali zase, bi zagotovo izbrali BARF!

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR