Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Bradata agama je odlična izbira za prvega plazilskega ljubljenčka.
 1. Bradate agame

  Bradate agame spadajo v družino agam - (Agamidae) znotraj reda kuščarjev (Squamata). Agame imenujejo tudi bradati zmaji. Izhajajo iz centralne Avstralije iz polpuščavskih predelov, savan in suhih gozdov, kjer se zadržujejo na  tleh in na suhih drevesih in grmih.

  Spol lahko določimo pri odraslih živalih, če jih pogledamo s spodnje strani. Samci imajo večjo glavo, širši repni koren, bolj obarvano brado, so tudi večji ter bolj teritorialni in živahni, imajo razločne analne pore med zadnjimi nogami in 2 večji spolni izboklini pri anusu. Pri samicah tega ne opazimo, samici pa imajo samo 1 izboklino ali nobene. Vendar se lahko zgodi, da se kasneje iz živali, za katero smo mislili, da je samica, razvije samček. Po obnašanju so samci teritorialni, zato je lahko v terarij le en samec z eno ali več samicami. Med seboj se sporazumevajo z govorico telesa. Ob nevarnosti napihnejo brado. Izrazito spreminjajo barvo glede na počutje in pogojev okolju. Agame so izjemno hvaležni kuščarji za rokovanje. Živali se neverjetno in popolnoma navežejo na svojega skrbnika in se rade ljubkujejo. Odrasle agame v povprečju zrastejo do56 cm, kot ljubljenčki živijo nekje do 15 let.

   

  Merilec vlage z barvno lestvico za prikaz vlage. Izdelek je primeren za različne vrste plazilcev

   

  Bradate agame so vsejede živali, ki se v naravi hranijo z raznimi žuželkami in rastlinsko hrano v obliki listov in cvetov. Žuželke naj predstavljajo večinski del prehrane. Izogibajte pa se enostranski prehrani z ličinkami mokarjev in zofobov, saj se kuščar ob takšni prehrani zamasti, kar pogosto privede do maščobne degeneracije jeter in pogina živali. Mokarji in zofobi naj predstavljajo le občasen priboljšek, osnovno prehrano pa naj predstavljajo črički ali kobilice. Preostali del prehrane (cca 30%) naj predstavlja listnata zelenjava in cvetovi,kot je regrat s cvetovi, endivija in radič. Hrani je treba dodajati mineralno vitaminske dodatke na vsako drugo hranjenje. Zelo dober vir kalcija pa predstavlja tudi nastrgana sipina kost, ki naj jo ima žival vedno na razpolago v plitvi posodici.

   

  Posebej zasnovan zelenjavni dodatek zagotavlja vse pomembne vitamine, minerale in druge elemente v sledovih, ki so potrebni za zagotavljanje prehranskih potreb odraslih bradatih agam


   

  Ustrezna temperatura za agame je 20°C ponoči, podnevi pa do 40°C. Prezimovanje oziroma brumacija je nujno potrebna in mora potekati pri nižjih temperaturah, če želimo agame kasneje razmnoževati. Če je žival bolna ali presuha, pa niti ni priporočljivo, ker lahko oslabljen osebek pogine. 14 dni pred predvidenim znižanjem temperature je treba žival stradati, da izprazni črevo. Nujna je tudi vodna kopel. Zmanjšati moramo čas osvetljevanja na 8 ur dnevno in znižati ali izklopiti gretje(žarnice, talni kabli ipd...), nekaj časa še lahko svetijo samo UVB 5% svetilke. Čez čas se lahko izklopi tudi tein terarij se zagrne, da je bolj ali manj temno in relativno hladno. Žival preživi ta čas v napol spečem stanju, vendar ne spi popolnoma, je samo manj aktivna in ješča. Agame v tem obdobju seveda izgubijo nekaj teže, ker potrebujejo energijo za delovanje osnovnih življenjskih funkcij. Temperatura okolja v terariju čez dan naj bo med 20°C, največ 24°C, ponoči okoli 15°C,največ 18°C. Vseeno mora biti vedno prisotna voda za pitje v posodici. Nekateri strokovnjaki priporočajo celo nižje temperature: terarij naj stoji na hladnem,mirnem in temnem mestu, kjer so temperature med12-18°C (nikoli pod 8°C).

  Žarnica Komodo Compact UVB 10% 15 W

   

  Infrardeča žarnica zagotavlja 24 urni toplotni vir. Uravnoteženi spekter UVA žarkov spodbuja apetit in delovanje imunskega sistema.

   

  Po 2 - 3 mesecih (nekje 10tednov) ali po potrebi, glede na obnašanje živali,ponovno postopno vklopimo žarnice in gretje ter jih začnemo postopno spet hraniti. Sedaj so spet aktualne poletne pol puščavske temperature. Zimski počitek stimulira delovanje spolnih celic in posebej samicam je treba dajati v tem obdobju dodaten kalcij in s kalcijem bogato prehrano. Bradate agame, ki“napol spijo” (napol hibernirajo) v hladnem obdobju,živijo bistveno dalj časa, so tudi bolj zdrave in samo take živali se lahko normalno razmnožujejo. To je za kuščarja bolj naravno in zdravo, saj se telo in jetra očistijo odvečnih maščob, strupov ipd. Vsi pomembni strokovnjaki na področju teraristike zimsko spanje absolutno priporočajo. Zagotavljanje ustreznih temperatur, predvsem dovolj niz-kih nočnih pozimi v ogrevanem stanovanju, pa je lahko velik izziv. Vsekakor jihprezimujemo na višjih temperaturah,skoraj sobnih, kot mnoge druge vrste, ki potrebujejo bistveno nižje temperature (recimo naše evropske plazilce). V praksi najlažje tako, da prenesemo terarij v nek manjši neogrevan prostor (klet, rastlinjak ipd.), ki ga potem samo delno ogrevamo do ustreznih temperatur.

  Najustreznejša ureditev prostora za bradate agame je terarij s polpuščavskim biotopom; pesek, suhe korenine, sukulenti in šotni mah. Najbolje je, da se uporablja samo pesek.

  Potrebujejo tudi posode za hrano in posodo za svežo vodo. Velikost terarija za dve odrasli agami je minimalno 100x60x40cm (d x š x v). Bistvena in nujna je ustrezna ventilacija terarija! Kot dnevno aktivni plazilci nujno potrebujejo tako UVA kot UVB svetlobo za tvorbo D3 vitamina, da lahko pravilno absorbirajo kalcij. Najboljši vir je sonce; če te možnosti ni,namestimo kakovosten umeten vir UV svetlobe. Vir UVB svetlobe so običajno specialne UVB florescentne cevi, ki oddajajo valovanje med 290 - 320 nm (nanometer).

  Poskrbeti pa je treba tudi za ustrezen vir UVA svetlobe. Poleg kakovostne UV svetlobe se priporoča čim bolj pogosto sončenje bradatih agam zunaj, da dobijo naravno sončno svetlobo.

  Posoda pomaga poustvariti naravno okolje. Higienična in enostavna za čiščenje in vzdrževanje

   

  Steklen terarij je visoko kakovosten, natančno izdelan, lahek za vzdrževanje, higieničen in varen za vašega plazilca.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR