Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kakšne so zahteve za prestop meje s psom in na kaj moramo biti pozorni na dopustu?
 1. Dopustovanje na Hrvaškem s psom

  Vse več ljudi se odloči za dopustovanje skupaj s svojim ljubljenčkom. Čeprav to s seboj prinese nekatere omejitve in potrebo po prilagajanju, pa so počitnice v družbi našega najboljšega prijatelja nepozabne.


  Kaj se moramo pozanimati pred odhodom?


  Za vstop hišnega ljubljenčka na Hrvaško potrebujete veljavni potni list (za pse, mačke in bele dihurje), poskrbite za pravočasno cepljenje proti steklini in mikročip za identifikacijo. Enako velja pri obisku ostalih držav znotraj Evropske unije.

  Nekatere države zahtevajo še opravljanje titra protiteles za steklino, katerega moramo opraviti pred odhodom, zato je priporočljivo pred obiskom bolj oddaljenih držav, držav izven EU ali držav tretjega sveta poklicati veterinarja ali UVHVVR (Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin - bivši VURS), kjer nam bodo znali povedati, kakšne zahteve ima določena država za vstop z živaljo. Na žalost je v nekatere države zaradi zakona o 'nevarnih pasmah' prepovedan vstop psom nekaterih pasem.

  Pred dopustom z našim ljubljenčkom v tujini se moramo o kraju, ki ga bomo obiskali, dobro pozanimati. Pomembno je vedeti, da na nekaterih otokih in bolj oddaljenih krajih nimajo veterinarske ambulante, niti ne specializirane trgovine za male živali, zato je priporočljivo, da se ob prihodu pri domačinih pozanimate, kje se nahaja najbližja veterinarska ambulanta.

  V primeru, da v bližini ni specializirane trgovine, s seboj vzemite zadostno količino hrane na katero je vaš ljubljenček navajen, ter njegove najljubše priboljške. Na dopustu je še posebej pomembno, da glede hranjenja ohranimo rutino- obroki ob istem času, ista količina in znamka hrane.
  V nasprotnem primeru lahko sprememba v prehrani in rutini hitro privede do prebavnih težav, ki nam pokvarijo dopust. Če je naš pes navajen na surovo ali doma pripravljeno hrano, je najlažje, da mu le-to tekom počitnic nadomestimo s konzervirano hrano, na katero pa ga postopoma navadimo že pred odhodom.
  Katere potrebščine moramo imeti s seboj?


  Na pot obvezno vzemite prvo pomoč za živali:
  • povoje
  • razkužilo
  • mazilo za manjše praske in rane
  • mazilo za blaženje pikov žuželk
  • sredstva, ki med vožnjo ublažijo stres in slabost

  Poleg zaščite proti klopom in bolham, moramo psa zaščititi tudi pred srčno glisto (tablete dobimo pri veterinarju). Veterinarsko zaščito pred zunanjimi zajedavci najdemo TUKAJ (klik).

  Poskrbite, da ima vaša žival med vožnjo ustrezno prezračevanje. Žival mora biti v avtomobilu primerno zavarovana, bodisi na sedežu s pasom in oprsnico, v prtljažniku s pregrado ali v transportnem boksu. Na vsaki 2 uri naredite postanek za osvežitev in vodo.

  Poleg osnovne opreme, kot so posodice, hrana, kratek povodec, ležišče, priboljški in ostalo, pa ne pozabite tudi na daljši močan povodec za privez, katerega bomo lahko uporabili na plaži ali na parceli in psa privezali za bližnje drevo, da bomo imeli proste roke za druga opravila, naš kuža pa bo tačas v naši bližini mirno počival v senci.

  Če naš kuža zelo težko prenaša vročino, mu lahko neugodje olajšamo z uporabo hladilnih pripomočkov:

    


  Posebna pravila pri dopustovanju s psom na Hrvaškem


  Če se odpravljate v bolj oddaljene kraje oziroma del potovanja načrtujete s trajektom, se pozanimajte o posebnih pravilih, ki veljajo za hišne ljubljenčke. Splošno pravilo je, da ima pes na trajektu nagobčnik in je na povodcu. V različnih krajih tudi veljajo različna pravila za uporabo javnega prevoza.

  Turistični kompleksi na hrvaškem so hišnim ljubljenčkom vse bolj naklonjeni, vsekakor pa za bivanje s kužkom v avtokampih, apartmajih in hotelih veljajo določena pravila, o katerih se je priporočljivo pozanimati pred rezervacijo dopusta in si s tem zagotoviti brezskrben oddih, vašemu ljubljenčku pa čim manj stresno in pustolovsko dogodivščino. Pogosto je potrebno majhno doplačilo za psa, seveda pa moramo poskrbeti, da naš kuža ne moti ostalih gostov, da ga imamo na povodcu in pod nadzorom ter da za njim počistimo.

  Vedeti moramo, da vse plaže niso psom prijazne- tudi to moramo pred odhodom na morje preveriti! Na divjih plažah se kuža lahko kopa, v kolikor nikjer ni oznake 'psom prepovedano'. Vse več je tudi tako imenovanih pasjih plaž, na katerih so ljubljenčki dobrodošli in se lahko po mili volji kopajo v morju. Seveda pa moramo paziti, da bomo čez dan s kužkom v senci, da bo imel dovolj pitne vode in da mu bo čim bolj udobno.

  Dopust z našim ljubljenčkom sicer zahteva nekoliko več priprav in načrtovanja, vendar pa bomo skupaj z našim najboljšim prijateljem ustvarili nepozabne spomine in še poglobili svojo medsebojno vez.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR