Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

To je običajno precej težavno obdobje osamosvajanja, samostojnosti in samovoljnosti ter drznega raziskovanja okolja.
 1. Faza osamosvajanja in "pobegov" (oz. najstniška faza) 4-8 mesecev

  To je običajno precej težavno obdobje osamosvajanja, samostojnosti in samovoljnosti ter drznega raziskovanja okolja. Dva značilna pojava sta neposlušnost in pobegi. Lahko traja le nekaj dni ali nekaj mesecev, pojavi pa se lahko kadarkoli znotraj tega obdobja.


  V tej fazi se pokaže, kako pomembni so predhodna socializacija ter predvsem osnovna vzgoja in šolanje, saj boste v tem času običajno začeli opažati spremembe vedenja. Sedaj gre vaš mladiček, tako kot najstnik, skozi težavno obdobje pasje adolescence.
  Dogajajo se tudi fizične spremembe, saj se v tem času menjajo mlečni zobki za stalne, kar je za psička nekoliko boleče in nelagodno. Zato bo v tem času potreboval kako primerno igračko za grizenje, da olajša srbenje. V nasprotnem primeru se bo lotil prve stvari, ki mu bo prišla pod gobček – vaši čevlji ali copati, kabli, pohištvo, itd. Pogosto se zgodi, da se v tem obdobju psiček loti predmetov, ki imajo vaš vonj ter jih zgrize oziroma uniči.
  To je čas, ko imajo pasje šole največ obiska ter klicev zaradi vedenjskih težav. Izredno pomembno je, da ostanete trdni in odločni pri vzgoji in zastavljenih pravilih obnašanja. Obvezno nadaljujte z doslednim ter bolj zahtevnim šolanjem in vztrajajte pri poslušnosti! Pozitivno nagradite vsako pravilno in zaželeno ravnanje ter sankcionirajte neprimerno vedenje. Toplo priporočamo, da se udeležite pasje šole, kjer se boste naučili različnih oblik šolanja in bolj zahtevnih ukazov. Žal mnogi lastniki ne poznajo teh pomembnih faz odraščanja, zato pogosto reagirajo nepravilno in tako povzročijo še večje težave.
  Lastniki pogosto dobijo občutek, da je njihov psiček kar na lepem pozabil vse, kar se je v predhodnih obdobjih naučil. Vaš nekoč priden in ubogljiv mladiček lahko v tem času razvije »selektiven sluh« za vaše ukaze. Predvsem se to pokaže pri odpoklicu, kjer se morda ne bo več odzival na vaš klic! Sedaj bodo postajale novosti in svet okoli njega vedno bolj zanimiv. Pogumno bo odtaval stran od vas ter raziskoval novo okolje. Zaradi pogostega ignoriranja odpoklica, ga imejte v tem času vedno na slednem povodcu, da ne boste imeli težav s pobegi. Pomembno pa je, da mu sedaj jasno pokažete, da dokler ne bo ubogal in prišel k vam na vaš klic, ne bo mogel prosto tekati. Predvsem redno vadite odpoklic! Najlažje s kakšnim priboljškom, ki ga dobi kot nagrado vsakič, ko pride na vaš klic. Med sprehajanjem nenadno spremenite smer in poskrbite, da vam bo psiček sledil.


  Trening odpoklica je izredno pomemben, saj bo ta faza odločala ali bo lahko psiček kasneje varno užival prostost na sprehodih ali bo moral biti vedno na povodcu.

  Pogosto se tudi zgodi, da »pozabi« pravila hišne čistoče. Lahko se bo zdelo, da je psiček kar na lepem razvil nove neželene navade, katere boste težje odpravili, saj bo trmasto vztrajal pri takšnem vedenju. Lahko postane tudi manj odziven na ukaz »ne«, »fuj«, »pusti«, itd.
  Ponovno bo testiral meje dovoljenega in razmerja moči. Lahko se zgodijo ponovni poizkusi prevzema vodstva in dominacije šibkejših članov družine, še posebej otrok. Prav tako se bo poizkušal izmakniti vašemu vodstvu z izjemnim pogumom in drznostjo.

  Kot že prej, je sedaj še toliko bolj pomembno nadaljevanje in nadgradnja vzgoje in šolanja. Vi morate ohraniti pozicijo vodje (alfe) in mu brez popustljivosti jasno nakazovati, kakšno vedenje je sprejemljivo in kakšno ne. Čeprav je ta neprestana pozornost na pasje vedenje nekoliko naporna, se resnično izplača, saj so to temelji, ki jih gradite za vse življenje. Tako bo ta faza uporništva minila brez vsakršnih težav.
  Obiščite pasjo malo šolo! Tam vam bodo pokazali kako psa naučiti osnovnih ukazov. Hkrati se bo tam socializiral z drugimi psi, kar je izredno pomembno

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR