Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Pogosto se pasji lastniki znajdemo pred dilemo – psa v celoti šolati doma ali v pasji šoli?
 1. Gremo v pasjo šolo!

  Pogosto se pasji lastniki znajdemo pred dilemo – psa v celoti šolati doma ali v pasji šoli? Šolanje doma se priporoča le za izredno izkušene lastnike, vendar se tudi le-ti ponavadi vseeno odločijo za obisk pasje šole z novim mladičkom. Vsaj osnovni tečaj poslušnosti v pasji šoli je zelo priporočljiv za vse pse in lastnike.

  Seveda pa šolanje v pasji šoli ne pomeni, da je vaše delo končano, takoj ko zapustite tečaj. Ukaze je potrebno redno ponavljati in vaditi tudi doma, sicer pasja šola ne more obroditi sadov. Discipline, reda in dela se bosta v pasji šoli naučila oba – lastnik in kuža. Pasja šola zato še zdaleč ni samo šola za pse, saj se tudi vodniki naučijo kako pravilno ravnati s psom.

  Katere so še prednosti šolanja psa v pasji šoli?


  Poleg tega, da vas ukazov naučijo strokovnjaki, ki lahko glede na sposobnosti in fizične značilnosti psa prilagodijo tudi način izvajanja določenih povelij, pes v pasji šoli pridobi tudi nujno potrebno socializacijo in se nauči pravilnega odnosa do drugih psov. Poleg tega se pri šolanju med lastnikom in psom zgradi trden, obojestransko spoštljiv in ljubezniv odnos, ki pomeni uspešno sobivanje v prihajajočih letih.

  Nekatere pasje šole imajo tečaje, ki se razlikujejo predvsem po dejstvu ali je pes prej že obiskoval pasjo šolo ali ne. Zanje starost psa ob (prvem) vpisu ni pomembna. Druge pasje šole pa izvajajo tečaje po stopnjah in starosti psa. Trajanje šolanja in pogostost srečanj sta odvisna od programa v posamezni pasji šoli. Nekatere šole celo ponujajo posebne tečaje za pse iz zavetišč, kjer šolanje poteka po prilagojenem načinu.
  Stopnje šolanja


  Prva stopnja (začetni tečaj) je pasja »mala šola«, »pasji vrtec«, »igralne urice«,… poimenovanje je odvisno od pasje šole. Gre za tečaje vzgoje mladega psa, ki običajno zajemajo mladičke mlajše od enega leta. V takšen tečaj lahko mladička vpišemo že pri 12. tednih starosti oziroma takoj, ko opravi drugo vakcinacijo proti kužnim boleznim. Tovrstni tečaji služijo predvsem izgradnji odnosa med vodnikom in psom, učenju pravilne igre z vrstniki in socializaciji, vključujejo pa tudi že prve, osnovne vaje poslušnosti.

  Druga stopnja (nadaljevalni tečaj) je tečaj osnovnega šolanja ali »osnovna šola«. Ti tečaji zajemajo mladičke med šestim mesecem in enim letom starosti. V tem obdobju kužki doživljajo puberteto, obenem pa so še vedno zelo dojemljivi za učenje, vendar, za razliko od mlajših kužkov, sposobni so tudi daljše koncentracije in samokontrole. Naučeno znanje poslušnosti se na tej stopnji poglobi in utrdi. Vodnik se nauči razpoznavanja pasje govorice in pravilnih reakcij na različne situacije. Pes preizkuša meje avtoritete, poskuša uveljaviti svojo voljo, išče svoje mesto v krdelu. V pasji šoli se vodnik nauči vzpostaviti zdrav, dominanten odnos s psom. Psi v tem obdobju spolno dozorevajo, zato socializacija zajema tudi učenje pasjega bontona. V glavnem gre za to, da vodnik v pasji šoli dobro spozna svojega psa, da zgradita medsebojno zaupanje in spoštovanje ter se naučita sobivati v skladu s pričakovanji in potrebami obeh.

  Po zaključenem šolanju je mogoče preko Kinološke zveze Slovenije opravljati izpit. Po dopolnjenem enem letu starosti lahko pes opravlja enega izmed dveh izpitov – izpit A (pri 12. mesecih) ali izpit B-BH (pri 14. mesecih). Izpita sta sestavljena iz vnaprej določenih vaj (hoja ob nogi, hoja v skupini, sedi z oddaljevanjem, prostor z oddaljevanjem, ležanje z motenjem in odpoklic), razlikujeta pa se predvsem v tem, da se izpit A opravlja na vrvici, izpit B-BH pa zajema tudi vodenje brez povodca, vaje v urbanem okolju in pisni izpit.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR