Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

So žita v pasji prehrani res tako slaba? Se jih izogibamo z razlogom ali je to le zvita marketinška poteza?
 1. Hrana brez žit - prava izbira ali trend?

  Zadnja leta v pasjem svetu opažamo jasen trend – čim bolj naravno, brez umetnih dodatkov in brez žit. Žita so postala sporna beseda v svetu pasje hrane in zavedni lastniki se ob njihovi omembi kar zdrznejo, se pripravijo na umik in pospravijo denarnice! Pa so žita v pasji prehrani res tako slaba? Se jih izogibamo z razlogom ali je to le zvita marketinška poteza?

  So psi mesojedci ali vsejedci?


  Psi so genetsko izjemno podobni svojim prednikom, volkovom. Z njimi si razen izgleda in temperamenta delijo večino fizioloških karakteristik, začenši z ostrimi plenilskimi zobmi, ki jih je narava zasnovala za učinkovito trganje plena. Njihov prebavni sistem je krajši, kot pri rastlinojedih živalih in je prilagojen prebavljanju mesa in kosti. Torej so mesojedci, kajne? Ne tako hitro! Psi so sposobni prebavljati in uspevati tudi na ne-mesnih virih hrane – to sposobnost so pridobili skozi tisočletja koevolucije s človekom, saj so se prehranjevali z ostanki človeške hrane.

  Mnogi zagovarjajo teorijo, da je prav ta pasja prilagodljivost ključna pri razvoju tesne vezi med ljudmi in psi! Prebavijo lahko ogljikove hidrate in drugo rastlinsko hrano, vendar pa seveda najraje posežejo po mesni hrani. Če preslikamo na volka – večina njegove diete prestavlja mesni plen, vendar se z veseljem popasejo tudi po gozdnem jagodičevju, pojedo zrelo sadje, travo in zelišča.

  Brez žit ali brez glutena?


  V pasji hrani najpogosteje najdemo žita, kot so: pšenica, koruza, ječmen, oves, ajda, proso, rž, riž in soja. Kaj pa tam sploh počnejo in ali so mojemu psu koristna?

  Dejstvo je, da pes s pridom prebavlja žita kot vir ogljikovih hidratov. Poleg tega vsebujejo tudi vitamine, vlaknine in antioksidante. Nekatera žita (na primer pšenica, ječmen in rž) pa poleg tega vsebujejo tudi gluten, ki se ga tudi v človeški prehrani čedalje bolj izogibamo. Prav gluten lahko pri psih povzroča alergije, intolerance na hrano in mnoge s tem povezane zdravstvene težave. Rjavi riž, oves, proso in koruza na primer, pa glutena ne vsebujejo, zato pazimo: Hrana brez glutena ni nujno enako hrana brez žit!

  Zakaj sploh dajati žita v pasjo hrano?


  Poleg že zgoraj omenjenih koristnih lastnosti žit pa seveda najdemo tudi slabe strani uporabe žit v pasji prehrani. Ob porastu masovnega povpraševanja po pasji hrani so tudi v njeni proizvodnji iskali ugodne in lahko dostopne surovine – seveda pa so to žita! V hrano, še posebej nizkocenovno, žita in njihove derivate dodajajo prav zaradi njihove dostopnosti in nizke cene, o kvaliteti in koristi za pasji organizem pa tukaj seveda ne moremo govoriti.

  Kako se odločimo?


  Žit v pasji hrani se zatorej ni treba izogibati na vsak način, potrebno pa je preveriti sestavo hrane in se vanjo nekoliko bolj poglobiti – so to stranski proizvodi, je žit v hrani več kot mesa, sadja in zelenjave, so uporabljene polnozrnate žitarice? Pri izbiri hrane je potrebno pretehtati več različnih vidikov, poleg tega, ali hrana vsebuje žita ali ne. Ali mojemu psu taka hrana odgovarja ali ima težave s prebavo, dlako, kožo in srbečico? Jo rad je ali jo le s težavo pozoblje? So sestavine kvalitetne, hrana vsebuje veliko mesa, sadja in zelenjave poleg (polnovrednih) žit, ali žitarica predstavlja volumensko večino in jo najdemo že na prvem mestu med sestavinami? Navsezadnje pa seveda pretehtamo tudi ceno.

  Vsi si za svojega ljubljenčka želimo kar se da kvalitetno hrano, vendar pa tudi tukaj, kot v toliko drugih življenjskih odločitvah, ne smemo slepo slediti množici in vsako našo odločitev skrbno pretehtati in se o njej podučiti.


  TUKAJ se lahko naučiš, kako pravilno prebrati deklaracijo na embalaži pasje hrane
  TUKAJ si preberi osnove pasje hrane
  TUKAJ pa najdeš izbor suhe pasje hrane brez žit


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR