Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Opravimo s predsodki, stopimo v prihodnost in ponudimo psom čisto hrano trajnostnega vira!
 1. Insektna hrana za pse - korak v prihodnost!

  Z veseljem in ponosom vam predstavljamo izjemno inovativno novost v svetu pasje prehrane – insektno hrano! Ob tem pojmu se bodo mnogi verjetno zdrznili, prva reakcija bo morda nezaupanje, strah. Ko pa se v tak način prehranjevanja nekoliko poglobimo in spoznamo vse za živali, ljudi in okolje pozitivne strani, pa bomo zagotovo navdušeni!  Dandanes je eden največjih globalnih problemov prav intenzivno kmetijstvo, še posebej živinoreja. Svetovno prebivalstvo bliskovito narašča, s tem pa se povečujejo potrebe po hrani. S tem, ko se trudimo zadostiti čedalje bolj nemogočim zahtevam po mesu pa uničujemo naravo, izsekavamo gozdove, onesnažujemo reke in oceane, povečujemo izpuste v ozračje, živalske vrste pa z neznansko hitrostjo izumirajo. Če naših navad ne bomo kmalu korenito spremenili, se nam in našemu planetu ne obeta prav nič dobrega!

  Začnemo lahko z majhnimi koraki, prav vsak od nas lahko naredi nekaj za svetlejšo prihodnost našega planeta! Eden od načinov je izogibanje porabi mesa, vzgojenega v nehumani intenzivni reji. Tu pa nastopi insektna hrana za pse – njena izdelava je za okolju, pa tudi zdravju naših ljubljenčkov prijazna!

  Za manjši vpliv na okolje!

  V insektni hrani so namesto mesa, kot vir beljakovin, uporabljeni insekti, natančneje ličinke črne bojevniške muhe (Hermetia Illucens). Bojevniška muha ni škodljivec, kot navadna domača muha, ampak, podobno kot deževniki, predeluje organske snovi v hranila, ki jih kot gnojilo vračamo v zemljo. Hrani se jih z ostanki človeške hrane (bio odpadki), ki tako ne postane odpadek, temveč hrana za hrano. Iztrebki črne bojevniške muhe so suhi, zato imajo manjši negativni vpliv na okolje (v nasprotju s svinjskim ter govejim gnojem) in se uporabijo kot gnojilo. Predvsem pa je količina tega odpada neprimerljivo manjša.

  Bojevniška muha velja za čistega insekta, saj te živalice razgrajujejo tudi bakterije v hrani in so pri tem tako učinkovite, da v njihovih iztrebkih ni bakterij, zato je njihov kompost primerno gnojilo za nadaljnjo uporabo, farme oz. gojišča pa so čista. Ker njihov prebavni trakt zavira nastanek škodljivih bakterij, za njihovo vzrejo ne potrebujemo antibiotikov, da bi njih same ter končnega uporabnika (živali in ljudi) zaščitili pred potencialno nevarnimi bakterijami. Prav tako je farme veliko lažje vzdrževati čiste. Črna bojevniška muha za obrambo pred plenilci (ostalimi žuželkami) oddaja vonj, ki druge insekte odganja, kar pomaga vzdrževati farme neonesnažene (za razliko od muh in insektov polnih farm mesa govedi, svinj in piščancev). Pri vzdrževanju čistosti farm pa pomaga tudi dejstvo, da so površine manjše in lažje obvladljive.

  Za vzrejo oziroma pridobivanje surovine, beljakovin insektnega izvora, je potrebno le malo energije (10% tega, kar je potrebno za isto količino beljakovin govejega izvora). Za hrano se uporabi 99% delov insektov, preostali procent pa je uporaben kot gnojilo. To pomeni, da je rok od vzreje do predelave živali krajši, s tem pa tudi zmanjšan strošek vzreje (krme in oskrbe) izpostavljenost živali antibiotikom, hormonom, slabemu okolju… Ter seveda tudi vpliv na okolje z odpadki. Vir beljakovin je tako čistejši, brez dodatkov, hormonov in pesticidov, način pridelave pa trajnosten in neobremenjujoč za okolje.

  Za manj alergij!

  Kot pri ljudeh, tudi pri psih zaznavamo čedalje pogostejše alergije na hrano. Zaradi intenzivne reje v mesu, uporabljenem tako za človeško, kot za živalsko prehrano, najdemo razne antibiotike, umetne rastne in stresne hormone ter druge škodljive kemikalije, uporabljene pri reji in zakolu živali, ki so za telo zelo obremenjujoče. Pogosto se prav zato razvije alergijska reakcija, ki se pokaže kot eden ali več naslednjih znakov: bruhanje, driska, vetrovi, srbečica, izguba dlake, vneta koža, vnetja ušes, kihanje, težave pri dihanju in še in še… Ko žival razvije intoleranco na določen vir mesa, ni druge rešitve, kot da zamenjamo hrano in poskusimo živali ponuditi vir beljakovin, s katerim se v življenju še ni srečala, posledično pa organizem nanj nima negativne reakcije. Zato je insektna hrana za mnoge pse idealna, včasih celo edina rešitev.

  Zaradi naravno hitrega življenjskega cikla insektov, jim pri reji ni potrebno dodajati rastnih hormonov ali antibiotikov, zato je tudi insektna hrana popolnoma čista.

  Opravimo s predsodki, stopimo v prihodnost in ponudimo psom čisto hrano trajnostnega vira, ki bo njihovo zdravje podpirala in ne dodatno obremenjevala, hkrati pa poskrbimo za čim manjši okoljski odtis!

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR