Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Rastline v akvariju niso zgolj okras, temveč naravni čistilci vode, ki ohranjajo ekološko ravnovesje.
 1. Izboljšajte kakovost akvarijske vode z rastlinami iz družine Ludwigia

  Pred vnosom prvih ribic v akvarij je treba akvarij pripraviti na biološko čiščenje, se pravi ciklati, ter ga bogato zasaditi z rastlinjem. Rastline v akvariju niso zgolj okras, temveč so naravni čistilci vode, ki ohranjajo ekološko ravnovesje.

  Ribe se v akvariju prehranjujejo, iztrebljajo ter izdihujejo ogljikov dioksid. Te strupene snovi rastline porabijo kot hrano pri procesu fotosinteze, posledično pa bogatijo vodo s kisikom. Zato so rastline ključnega pomena za zdravje rib in kvaliteto vode v akvariju. Seveda pa rastline nudijo ribam ter njihovim mladicam zavetje in naraven izgled akvarija.

  Pri zasaditvah imajo prednost hitrorastoče rastline, saj so največji potrošniki strupov. Dobro je, da je akvarij bogato zasajen, saj imamo s tem več porabnikov hranil in strupov (rastline), kot pa njihovih proizvajalcev (ribe, mehkužci, nevretenčarji itd…).

  Za izboljšanje kakovosti akvarijske vode, priporočamo akvarijske rastline iz družine Ludwigia.

  V tej družini je kar 82 vrst vodnih rastlin, ki se pretežno uporabljajo v akvaristiki. So lepe, robustne, nezahtevne rastline, pokončne grmičaste rasti s členjenimi stebli in zelo prilagodljive na parametre vode. Te amfibijske rastline lahko rastejo delno ali popolnoma potopljene v vodi. Popolnoma potopljene vzgojne oblike so lahko od živo zelene do živo vijolično rdeče barve. Barvitost teh rastlin je odvisna od količine svetlobe, ki jo ta prejme. Pri slabi razsvetljavi barva zbledi. Je najmanj zahtevna vrsta rdečih rastlin za gojenje v sladkovodnih akvarijih.

  Primerne so za srednje osvetljen akvarij brez urejenega CO2 sistema. Zelo dobro očistijo vodo nitratov ter fosfatov. Treba pa je poskrbeti za rodovitna tla z zadostno količino železa ter mikrohranil, saj s tem pridobimo na višji intenzivnosti rdeče barve. Prav tako je za intenzivnost barve priporočen srednje do visoko intenziven spekter svetlobe (5000-7000K). Primerna zasaditev rastline je v srednjem predelu akvarija, pri nižjih akvarijih se pa rastlina odlično izkaže v ozadju.

  V naravi uspevajo v nižinskih stoječih vodah in na občasno poplavljenih površinah. Steblo je dolgo 15-30cm, plazeče ali plavajoče, na kolencih se ukoreninja. Da preprečite prehitro rast v višino in dobite bolj polno grmičasto obliko, je priporočeno krajšati vrhove ter delati nove potaknjence. Množimo jih predvsem na vegetativni način s potaknjenci, tako, da odrežemo del stebla pod kolenom, kjer so se razvile nadomestne korenine in odstranimo vse liste s tega kolena, da ji zagotovimo pravilno rast korenin.

 2. O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR