Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Odločili ste za novega psa, kaj pa sedaj?
 1. Kaj pomeni dobra in pravilna skrb za psa

  Odločili ste za novega psa, kaj pa sedaj? Najprej je potrebno, da se zavedate, da je to velika odločitev, ki pomeni ogromno odgovornost in spremembo vašega vsakdana. Preden kužka pripeljete v novi dom, se morate nanj temeljito pripraviti.


  Pozanimajte o tudi pasji psihologiji, da boste razumeli kako psi funkcionirajo in kako pravilno ravnati z njim. Priporočljivo je branje strokovne literature o psih, lahko pa se že vnaprej pogovorimo tudi z inštruktorjem v izbrani pasji šoli. Le tako boste lahko razvili dober, zdrav in medsebojno izpolnjujoč odnos z vašim novim ljubljenčkom.

   

  Pes vam bo dal brezpogojno ljubezen, zvestobo in prijateljstvo. V zameno za to brezpogojno naklonjenost, pripadnost in zvestobo, pa ste vi odgovorni za njegovo pravilno oskrbo, prehrano, zavetje, varnost, redno veterinarsko oskrbo in telesno aktivnost. Zavedati se morate, da je pes za zadovoljevanje vseh svojih potreb popolnoma odvisen od vas. Če za kosmatinca ne boste skrbno in pravilno poskrbeli, se lahko razvijejo tako fizične kot vedenjske težave.
  Zato smo sestavili kratek splošni vodnik ključnih točk in nasvetov kako pravilno poskrbeti za vašega novega družinskega člana.

  Psi so družabna bitja in hrepenijo po človeški bližini ter družbi. Zato je izredno pomembno, da psu dnevno naklonite dovolj časa, pozornosti, nežnosti, družbe in ljubezni.

  Za optimalno zdravje in dobro počutje je vitalnega pomena pravilna dieta oziroma prehrana. Prav tako mora imeti pes vedno na voljo svežo pitno vodo. Zato je pomembno, da se o ustrezni prehrani za vašega psa posvetujete in poučite pri vašem veterinarju. V primeru, da ste se odločili za pasemskega psa, je dobro, da se o pravilni prehrani posvetujete tudi z rejcem ali v strokovni literaturi.
  Neustrezna in neuravnotežena prehrana lahko vodi do debelosti in mnogih zdravstvenih težav, ki ji sledijo.


  Dober odnos, hišno čistočo in družbeno sprejemljivo vedenje boste dosegli z vzgojo, osnovnim šolanjem in obvezno socializacijo. Kajti le vzgojen in socializiran pes je prijetna in neproblematična družba. V nasprotnem primeru lahko postane pes celo problem in nadloga, zato kužki pogosto pristanejo v zavetiščih. Vendar je krivda za neprimerno vedenje na strani lastnika in ne psa, saj le-ta ni poskrbel za pravilno vzgojo in šolanja.

  Med bolj pomembne dejavnosti spadajo tudi redna aktivnost in sprehodi. Aktivnost krepi pasje zdravje in kondicijo ter poskrbi za primerno telesno težo. Prav tako pa zadostna količina aktivnosti odpravlja mnoga neželena vedenja, ki so pogosto posledica nakopičene nesproščene energije. Pes mora na daljši sprehod vsaj dvakrat dnevno, preostalo potrebo po gibanju pa lahko zadovoljite z dnevno igro ali pa ukvarjanjem s šolanjem. Za bolj aktivne pse so kot nalašč pasji športi, kot so agility, rally obedience ali pasji frizbi.

  Za dobro počutje in zdravje sta potrebna tudi redna nega in skrb za higieno. Nega dlake je odvisna od potreb pasme, nekatere potrebujejo dnevno nego, druge le tedensko. Med nego vedno tudi dobro preglejte psa, da nima klopov in bolh ali drugih poškodb. Predvsem ne pozabite poskrbeti za zdrave zobe, ušesa, oči, kremplje ter blazinice na šapah.

  Poiščite dobrega veterinarja, saj so redna veterinarska oskrba in pregledi ter občasne zdravstvene težave sestavni del lastništva psa. Takoj, ko dobite psička se oglasite na prvem pregledu, kjer boste poskrbeli za potrebna cepljenja, zaščito proti zunanjim in notranjim zajedavcem ter opravili redni pregled psička – pregled vseh delov telesa. Prav tako boste tam dobili potrebne napotke kako pravilno skrbeti za vašega novega štirinožca.

  Poskrbite za pasji ID (identifikacijski) obesek oziroma oznako z informacijami, ki jo ima pes na ovratnici ali oprsnici. Tako vas bodo najditelji, v primeru, da psiček pobegne ali se izgubi, lažje našli in kontaktirali. Na oznaki naj bo vedno vsaj ime psa ter vaši kontaktni podatki.

  Vaša dolžnost je tudi, da poskrbite za preprečitev neželene brejosti. Veliko število pobitih ali odvrženih mladičkov ter prenatrpana zavetišča so posledica malomarnih in neodgovornih lastnikov psov. Z vašim veterinarjem se posvetujte o sterilizaciji ali kastraciji, saj imata obe pozitiven učinek tudi na nekatere pogoste zdravstvene in vedenjske težave.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR