Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Zdravje naše mačke je največjega pomena, pri tem pa ogromno vlogo igra kvaliteta njene prehrane.
 1. Kako izbrati mačjo hrano?

  Zdravje naše mačke je za lastnika največjega pomena, pri tem pa ogromno vlogo igra kvaliteta njene prehrane. Že od prvega dne, ko v naš dom, ji moramo nuditi kar najboljšo hrano, da bo še dolgo zdrava in polna energije za najrazličnejše navihane pustolovščine.


  Izbira prave znamke in okusa mačje hrane pa nikakor ni lahka naloga, saj se police v trgovinah za hišne ljubljenčke kar šibijo pod težo različnih vreč briketov, konzervic in drugih barvitih in zanimivih pakiranjih mačje hrane. Naša izbira mora zato biti premišljena in prilagojena osebnim potrebam naše mačke.  Najbolj preprosta in očitna izbira je briketirana hrana za mačke. Le-ta vsebuje prav vse, kar naša mačka potrebuje- meso, sadje, zelenjavo in zelišča, vitamine in minerale. Kakovost briketov je odvisna od razmerja sestavin in njihove kvalitete, kar pa je na žalost v večji meri pogojeno tudi s ceno. Na vsaki embalaži briketirane hrane lahko najdemo opis sestave, sestavine pa so navedene po določenem vrstnem redu- prva bo zapisana tista surovina, katere hrana vsebuje največ, ostale pa ji sledijo po njihovih deležih. V dobri hrani bo zato prva sestavina vedno meso, katerega mačke kot mesojede živali, v prehrani največ potrebujejo, ne potrebujejo pa na primer žit, kot so pšenica ali koruza, zato se jih, če se le da, izogibamo. V nasprotju s psi in drugimi živalmi mačke ne proizvajajo aminokisline tavrin, zato mora vsaka popolna mačja hrana vsebovati tudi to. Nikakor pa zato ne smejo jesti pasje hrane, saj ji tavrin ni dodan!

  Mačji okusi so različni, zato lahko izbiramo med briketi, ki vsebujejo različne vrste mesa- od najbolj priljubljenih piščanca in ribe, do nekoliko bolj eksotičnih, kot so divjačina, jagnjetina ali zajec; prav za vsako mačko bomo našli okus, ki ji bo ustrezal. Nekatere znamke imajo celo še bolj specializirano ponudbo, saj prodajajo na primer tudi hrano za sterilizirane, notranje, zunanje, dolgodlake, presuhe, predebele mačke in še bi lahko naštevali. Če ima naša mucka določen problem ali lažjo zdravstveno težavo, katero lahko rešimo s posebno dieto, lahko izberemo katero izmed njih. 

  Mokra hrana, katero lahko najdemo v različnih embalažah- konzerve, vrečke ali paštetke, pa pogosto ni popoln obrok in je zasnovana le kot dodatek k briketirani hrani. Zaradi mamljivega vonja in izvrstnega okusa se mačke rade posladkajo tudi z mokro hrano. Pri tej smo lahko nekoliko bolj svobodni, saj lahko menjavamo okuse in znamke, da se naša mala gurmanka ne bo prehitro naveličala enega in istega okusa. Tudi pri konzervah in vrečkah velja enako – velik odstotek kvalitetnega mesa in dodatek zelenjave ali sadja je pravo vodilo za nakup kvalitetne in zdrave hrane, ki jo bo mačka z največjim veseljem pojedla. 

  Čeprav so mačke večinoma zelo izbirčne živali pa bomo v poplavi različnih znamk in okusov mačje hrane zagotovo našli nekaj, kar bo zadovoljilo naše sladokuske.


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr. Pet

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR