Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kaj naši štirinožni prijatelji potrebujejo za zdravo in dolgo življenje?
 1. Kako omogočiti ljubljenčku dolgo in zdravo življenje

  Ljubiteljem psov ter skrbnim pasjim lastnikom nam je izjemno pomembno, da je naš kuža zdrav in srečen. Želimo si, da bi z nami ostal kar čim dalj časa. Čeprav je pasje življenje precej krajše od našega, pa nam v teh desetih do petnajstih letih skupnega bivanja podarijo ogromno ljubezni in topline. Katerih smernic se lahko držimo, da našemu psu zagotovimo čim daljše in kvalitetno življenje?


  Kakovostna prehrana


  Na trgu obstaja neskončno število pasje hrane različnih znamk, oblik in kakovosti. Prav tako kot pri ljudeh, je kvalitetna pasja hrana vir zdravja in dobrega počutja; hrana slabe kvalitete pa je lahko vzrok za mnoge zdravstvene težave. Našemu psu lahko ponudimo brikete, kuhano ali surovo hrano; glede na njegovo starost, stopnjo aktivnosti in morebitne zdravstvene težave pa se moramo odločiti, kateri tip prehrane bi mu najbolj ustrezal in mu zagotoviti kar se da uravnotežen obrok. Pred nakupom  se je potrebno dobro pozanimati o različnih znamkah, njihovi ceni in sestavi, v trgovini z opremo za male živali pa lahko povprašamo prodajalca, ki nam bo znal najboljše svetovati pri izbiri.  Redno gibanje


  Psi so krdelne živali, ki bi, kot njihovi predniki volkovi, v naravi s svojim tropom prepotovali tudi do več deset kilometrov na dan. Zato je pomembno, da psu vsak dan omogočimo zadostno mero gibanja, pa naj bo to dolg sprehod v naravi, igra z žogo ali prinašanje palice. Prav vsak pes, vključno z majhnimi pasmami, potrebuje vsaj tri sprehode na dan, dolgi pa naj bodo najmanj 20 minut. S tem bo potešena njegova potreba po gibanju, tako pa bo tudi doma miren in priden. Vsi poznamo rek: 'Utrujen pes je priden pes!'

  Miselna stimulacija


  Hkrati s fizično zaposlitvijo pes potrebuje tudi mentalno zaposlitev, drugače se hitro zdolgočasi, to pa lahko privede v različna destruktivna vedenja. Miselno stimulacijo mu lahko zagotovimo z rednim obiskovanjem pasje šole ali različnih tečajev, treniramo pa lahko tudi doma – s pomočjo klikerja lahko psa celo življenje učimo najrazličnejših trikov in ukazov. S tem pa se hkrati krepi vez med psom in vodnikom. Če kakšen dan nimamo časa za trening pa nič hudega! Kupimo lahko različne igrače, ki so namenjene samostojni zaposlitvi in razgibavanju pasjih možgančkov.  Higiena


  Redno čiščenje pasjih zobkov ali krtačenje kožuha za marsikaterega kosmatinca pa tudi lastnika ni ravno najljubši del dneva. Vendar si z rednim čiščenjem zobk in ohranjanjem pasje ustne higiene kasneje prihranimo kar zajeten kupček denarja pri veterinarju. Tudi redno česanje in odstranjevanje vozlov iz kožuha preprečuje razvoj različnih kožnih težav, kot so ekcemi, 'hot spoti' in podobni neprijetni pojavi. Hkrati pa tako preverjamo, da naš kuža nima zunanjih zajedalcev, skritih poškodb ali drugih nevšečnosti.

  Zdravje


  Psi so zelo potrpežljiva bitja, ki znake bolezni pogosto pokažejo šele, ko postane res hudo. Zato je pomembno, da svojega psa dobro opazujemo in se ob najmanjši spremembi posvetujemo z veterinarjem. Enkrat na leto je priporočljivo narediti kontrolni pregled, ki bo pokazal ali je naš kuža res zdrav. Pri pasmah, pri katerih so določene bolezni že genetsko bolj pogoste, pa lahko že prej delujemo kar se da preventivno. Pri velikih pasmah so na primer zelo pogoste težave s sklepi, zato je že od majhnega priporočljivo dodajanje dodatkov glukozamina in hondroitina, ki bodo morebitno starostno degeneracijo sklepov upočasnili ali celo preprečili.
  S pravilno prehrano, dovolj gibanja in mentalne zaposlitve ter preventivno skrbjo za higieno in zdravje lahko pripomoremo k dolgemu in zdravemu življenju našega kosmatinca, da nas bo razveseljeval še vrsto let.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR