Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Pri nakupu mladička novopečeni lastniki običajno komaj čakamo, da male kepice prvič pripeljemo domov...
 1. Kako se pripraviti na prihod novega psička

  Da bi integracija kužka v novi dom tekla kar najbolj gladko, pa se je potrebno na njegov prihod predhodno pripraviti.


  Za ta namen smo vam pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali to izkušnjo. Dobro preglejte seznam osnovnih potrebščin in poskrbite, da boste na prihod novega družinskega člana kar najbolje pripravljeni. Oglejmo si torej kaj sestavlja seznam potrebščin za prihod mladička v novi dom:

    

  • Potovalni boks oziroma transporter, ki vam bo pomagal pri varnem transportu kužka domov in k veterinarju.
  • Povodec in ovratnica ali oprsnica. Pričakujte, da boste morali velikost prilagajati rasti psa, obenem pa ga je pa najbolj priporočljivo nanje navaditi v obdobju mladička.
  •  Sklede za hrano in vodo. Naj bodo trpežne, enostavne za čiščenje in primerne velikosti za psa.
  • Hrana. Najbolje je, da nadaljujete s hrano, s katero so ga hranili že prej in šele kasneje po potrebi spreminjate prehrano, v skladu s priporočili veterinarja.
  • Ležišče. Vsak kuža potrebuje svoje mehko ležišče za udoben počitek. Priporočajo se trpežna in pralna ležišča.
  • Igrače, ki so varne za žvečenje in s katerimi se bo vaš ljubljenček počutil domače, ter mu bodo pomagale skozi obdobje menjave zob.
  • Bivalni boks. Tako bomo mladička lahko že od malega navadili na spanje v boksu, v njem pa bo varno počakal tudi med našo odsotnostjo.
  V mislih imejte tudi, da boste morali v prvih mesecih veliko čistiti po hiši. Navajanje na čistočo lahko traja kar nekaj časa, obenem pa se pripravite tudi na morebitno škodo na pohištvu, ko bodo mladičku začeli rasti stalni zobje. Mladička za kakršnokoli nastalo škodo ne smemo nikoli kregati, ampak mu priložnost za uničevanje že prej preprečimo.

   
  Predvsem bodite pozorni na čistočo tal- ta naj bodo vselej čista in pospravljena, pazite pa tudi, da za čiščenje ne uporabljate škodljivih kemikalij. Zavarujte vse električne kable, za nekaj časa pa pospravite tudi vse dragocene predmete, ki bi jih kuža lahko prevrnil ali poškodoval. Tudi cigaretni ogorki, čokolada, grozdje in pasti za škodljivce nikakor ne sodijo v doseg vašega psička. Če se vam zdi, da kužek še ne sodi v vse sobe, jih skrbno zapirajte. Tako boste mladička najbolje obvarovali pred nevarnostmi, posebne sobe pa bodo varne tudi pred raznimi pasjimi nesrečami. Pomnite, da bodo kužka zelo zanimale vse nepoznane stvari, zato na tleh ne puščajte nakupovalnih vrečk z živili, torbic, aktovk, nahrbtnikov ali česarkoli, kar bi kužek lahko odprl in poškodoval, ali kar bi lahko bilo zanj nevarno. Zavarujte tudi stopnice, dokler niste prepričani, da zna kuža hoditi po njih. Še posebej pri psih velikih pasem je izjemno pomembno, da prvih nekaj mesecev življenja ne hodi sam po stopnicah, saj so njihove kosti in sklepi še posebej občutljivi na poškodbe.

  Dan, ko boste prinesli novega mladička v vaš dom, bo za vas zelo vznemirljiv in se ga boste vedno spominjali. Za kužka pa bo to dan, ko bo zapustil svojo mamo ter bratce in sestrice ali pa bo pomenil konec čakanja v zavetišču. To bo začetek najboljšega dela njegovega življenja. Vendar pa zna biti ta dan tudi zelo stresen zaradi spremembe okolja ter nepoznanih obrazov in vonjev. Poskušajte zmanjšati ta stres s čim bolj mirno in tiho vožnjo. Poskrbite tudi, da gre na potrebo preden ga namestite v avto. Ko prispete domov, naj ga kar se da mirno pozdravi samo ožja družina. Dovolite mu, da se igra in spi, kakor je bil do tedaj vajen. Poskrbite, da bo redno jedel in pil. Pogosto ga peljite na sprehod, da se bo lahko olajšal. Na začetku mu lahko ponoči postavite ležišče v vašo sobo, tako da se bo počutil varno, ker bo vedel, da ste ob njem. Dajte mu nekaj plišastih igrač ob ležišče, ki bodo nadomestile njegove tovariše. Priporočljivo je tudi, da vam vzreditelj, oziroma kužkov predhodni skrbnik, podari odejo ali igračo, ki jo je mladiček uporabljal prej in ki mu bo z vonjem domačnosti nudila občutek varnosti.

  Preden izberete kužka se dobro poučite o različnih lastnostih pasem, da ugotovite katera najbolj ustreza vam in vaši družini. Zavedajte se, da boste skupaj preživeli kar nekaj let in da takšna odločitev zahteva veliko odgovornosti in preudarnosti. Obenem pa pustite srcu, da pomaga pri izbiri, saj boste tako zanesljivo izbrali pravega psa, ki vam bo zanesljivo polepšal leta, ki jih boste preživeli skupaj.

 2. O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR