Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Zakaj obstajajo povodci, dolgi 5, 10 ali 15 metrov? Kako se jih uporablja in zakaj je to sploh praktično?
 1. Kako uporabljati sledni povodec?

  Morda se sprašujete, zakaj obstajajo povodci, dolgi 5, 10 ali 15 metrov? Kako se jih uporablja in zakaj je to sploh praktično? Morda so vam nakup slednega povodca svetovali v pasji šoli, pa ne veste, katerega potrebujete? Tukaj boste našli vse odgovore na vaša vprašanja o slednih povodcih!


  Sledni povodci, kot že ime pove, so bili narejeni za sledenje s psom. To je lovska disciplina, v kateri pes na dolgem, tankem povodcu z nosom vohlja po sledi, vodnik pa hiti za njim. Sledni povodci pa so čedalje bolj priljubljeni tudi v pasjih šolah in šolanju psov na splošno, saj so čudovito orodje za učenje odpoklica.  Zakaj potrebujemo sledni povodec?


  Sledni povodec je nujna oprema za vse novopečene lastnike psov, pa naj bo to mladiček ali odrasel pes v procesu šolanja.
  Morda smo že kdaj bili v nemogoči situaciji, ko nam kuža pobegne, se nam na noben način ne pusti prijeti in se ne odziva na naše klice? Ker je psa skoraj nemogoče ujeti, če si sam tega ne želi, je sledni povodec ključen pri učenju in šolanju in nam zagotovi, da do te situacije ne pride!

  Sledni povodec uporabljamo za:

  • Učenje odpoklica: Odpoklic je eno izmed najpomembnejših povelj, katerega mora obvladati čisto vsak pes, saj se gre za njegovo varnost in varnost okolice. Zakaj je odpoklic tako pomemben in kako ga naučiti, si preberemo TUKAJ (klik)!
  • Omejevanje gibanja: Če nismo dovolj gotovi v odpoklic našega psa in se nahajamo v neznanem okolju, lahko psu zagotovimo nekoliko bolj svobodno gibanje s slednim povodcem, katerega imamo vedno v dosegu.
  • Pri treningu: V kolikor s psom treniramo kakšnega od pasjih športov ali poslušnost, lahko na poligonu uporabimo dolgi povodec, da ima pes še vedno svobodo gibanja, mi pa ga lahko ob nepredvidenem dogodku vseeno nadzorujemo.
  • Pri šolanju reaktivnega psa: Ker kljub dobrem odpoklicu našega psa, nikdar ne moremo 100% nadzorovati okoliščine, je uporaba slednega povodca pri reaktivnih psih priporočljiva.  Kako uporabljamo sledni povodec?


  Čeprav se nam več metrski trak zdi neroden za uporabo in raje posežemo po fleksiju ali kakšnem podobnem iztegljivem povodcu, pa je sledni povodec neprecenljivo orodje pri šolanju psa, saj nam omogoči, da psa naučimo zanesljivega odpoklica in prostega gibanja.

  Slednega povodca v večini primerov ne držimo v rokah, ampak ga pripnemo psu na oprsnico in pustimo, da po tleh prosto drsi za njim. Pes se bo dodatka kmalu navadil, seveda pa se lahko občasno zgodi, da se zatakne za kakšno oviro.

  Sledni povodec tako drsi za psom in je tako rekoč 'podaljšek' s katerim lahko psa omejimo tako, da preprosto stopimo na povodec na tleh in psa z njegovo pomočjo usmerimo nazaj k nam. Z njim lahko zagotovimo, da bo vaja odpoklica vedno uspešna!

  Varnostni napotki za uporabo slednega povodca:

  • Vedno uporabljamo oprsnico! Sledni povodec vedno pripnemo psu na oprsnico, saj je bolj varna v primeru sunkovitega potega!
  • Vedno vemo, kje je naš pes! Čeprav je na slednem povodcu, to še ne pomeni, da ga lahko izgubimo izpred oči! Vedno moramo vedeti, kje je naš pes in ga imamo v vidnem polju, saj se lahko s povodcem hitro zatakne.
  • Nosimo dolge hlače! Tega se je marsikdo naučil na lastni koži, vendar je pri treningih priporočljiva uporaba zaprtih čevljev in dolgih hlač, saj nas lahko povodec boleče ožge, če se nam slučajno ovije okrog noge!  Material in dolžina slednega povodca


  Čeprav so vsi sledni povodci namenjeni enaki funkciji, pa obstaja več različnih oblik, materialov in dolžin slednih povodcev.

  Najpogosteje so narejeni iz trpežnega najlona, za močnejše pse lahko uporabimo tudi plezalno vrv. Najlonski povodec z gumijastimi všitki je primeren za delo v dežju ali z rokavicami, saj ga lažje zaustavimo.
  Odlični so tudi povodci, prevlečeni s plastičnim materialom, saj se ne napijejo vode in blata in so izjemno preprosti za čiščenje.

  Dolžino slednega povodca si izberemo glede na naše potrebe; če ga bomo uporabljali na poligonu ali doma, je dovolj 5 m povodec, če pa želimo psu omogočiti več svobode oziroma gibanje na odprtih površinah, pa si izberemo daljšega.

  Vse sledne povodce v naši ponudbi si lahko ogledate TUKAJ (klik)!


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR