Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Zakaj mačke jedo travo in kakšne so njene koristi?
 1. Koristi mačje trave

  Mačke so mesojede živali – to pomeni, da mora veliko večino njihovega obroka predstavljati meso. To je še posebej pomembno, ko jim kupujemo hrano, saj je potrebno podrobno preučiti sestavo in se prepričati, da je na prvem mestu kvaliteten vir mesa. Vendar, če so mačke res mesojede živali, zakaj potem potrebujejo mačjo travo?
  Mnogo mačjih skrbnikov se tega niti ne zaveda, vendar mačke potrebujejo mačjo travo. Mucke, ki imajo dostop do zunanjega okolja, si bodo s primerno travo postregle kar same, tiste, ki živijo v stanovanju, pa jo bodo zelo pogrešale. Če jim primerne trave ne ponudimo sami, se bodo znašle po svoje – načele bodo kakšno drugo sobno rastlino, ki za njihovo prebavo ni primerna, mi pa se bomo jezili ob uničeni rožici, za katero smo tako lepo skrbeli! Da se izognemo takim (pogosto nevarnim) pripetljajem, moramo mucki ponuditi mačjo travo, na kateri se bodo lahko v miru pasle.

  Zakaj mačke jedo travo?

  Prav tako kot psi, tudi mačke po zaužitju trave pogosto bruhajo. Zaskrbljeni mačji lastniki si to pogosto razlagajo kot škodljivo in mački preprečijo dostop do trave. V resnici pa je ravno nasprotno! Mačja trava je izjemno koristna za njihovo prebavo, tudi, če mačka po zaužitju bruha! S tem se mucke znebijo neprebavljivih snovi v njihovem želodčku, ki jim sicer povzročajo nelagodje. To so na primer deli plena, kot so kosti ali peresa ali pa kar njihova lastna dlaka, ki jo pogoltnejo ob negovanju kožuha. Mačka se tako znebi neprijetnega občutka, saj instinktivno ve, da bi imela v nasprotnem primeru še večje težave s prebavo.

  Še ena pozitivna lastnost zauživanja mačje trave pa so hranila, ki se skrivajo v zelenih travnih bilkah – vitamini A in D, niacin, klorofil… Pomembna je tudi folna kislina, ki je nujna pri proizvajanju hemoglobina.

  Je vsaka trava dobra?

  Mačke morajo občasno jesti travo. Vendar, ali je vsaka trava dobra? Jo lahko kar sami natrgamo pred hišo ali blokom in jo v posodici ponudimo naši mački? Seveda ne! Trava v našem okolju je pogosto zelo onesnažena zaradi prometa, raznih pesticidov ter gnojil, zato raje ne tvegamo zastrupitve! Najboljše je, če v specializirani trgovini za male živali kupimo semena za mačjo travo in jih posadimo. Čez nekaj dni, ko trava izraste, jo lahko ponudimo mački. Tako ji bomo poleg koristnih hranil priskrbeli tudi zabavo, saj bo travo z največjim užitkov trgala in se z njo igrala. Mački pustimo, da se naje, nato pa travo umaknimo, da bo lahko rasla še naprej.

  Travo lahko ponudimo tudi mačjim mladičem, starejšim od 4 mescev, vendar jim nekoliko omejimo dostop do nje, saj v vnemi igre hitro pojedo preveč naenkrat.

  Če opazimo, da naša mačka poje več mačje trave, kot običajno, je to lahko znak zdravstvenih težav, povezanih s prebavnim traktom. V tem primeru mačko natančno opazujemo in si beležimo še druge morebitne spremembe. Če se simptomi nadaljujemo, pa je najbolje, da obiščemo našega veterinarja.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR