Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako za našo mucko izbrati pravi posip in mačje stranišče?
 1. Mačje stranišče in posipi

  Čeprav se sliši tako preprosto, pa izbira mačjega stranišča in posipa zanj ni vedno najlažja, saj se v trgovini za male živali soočimo z najrazličnejšimi modeli in oblikami mačjih wc-jev ter gorami posipov iz različnih materialov, vonjev in namenov.
  Že preden se odpravimo po nakupih, je potrebno doma določiti mesto za mačje stranišče in ga izmeriti. Mačke potrebujejo kar največjo površino za opravljanje potrebe, saj so zelo čiste živali in se zelo nerade olajšajo na že onesnaženo mesto. Pri velikem stranišču je tudi manj možnosti, da bo mačka ponesreči 'zgrešila' posip.

  Poznamo dva glavna tipa mačjih wc-jev – odprtega in pokritega. Odprto stranišče zgleda kot velik plastičen pladenj z nekoliko višjimi stranicami. Nekateri imajo še poseben dvignjen rob, ki zagotavlja, da med zakopavanjem posip ne bo letel izven stranišča. Tak wc je za čiščenje izjemno preprost, saj z lahkoto iz njega poberemo grudice, njegova negativna lastnost pa je nekoliko moteč izgled in neprijetne vonjave, ki se iz njega širijo po prostoru. Zato se mnogi odločajo za pokrito mačje stranišče, ki je oblikovano kot velika plastična škatla z nihajnimi vratci. Tako stranišče je estetsko seveda precej bolj prijetno, pa tudi vonjave boljše zadržuje. Vendar pa je zato nekoliko težje čiščenje, pa tudi nekatere mačke potrebujejo dalj časa, da se navadijo na nihajoča vratca.  Tudi posipov poznamo kar nekaj vrst. Najbolj razširjen in pogost tip je pesek oziroma glineni posip. Drobne granule glinenega materiala se ob stiku s tekočino sprimejo v trdno grudico, ki jo s pomočjo presejalne lopatke preprosto odstranimo iz mačjega stranišča. Bolj kot je pesek droben, boljše in trdnejše grudice bo tvoril, vendar se tu lahko pojavi težava- majhne granule se lahko oprimejo mačjih tačk, tako pa muca pesek zanese tudi izven wc-ja.

  Neprijetnemu vonju se zoperstavljamo z odišavljenimi posipi, najbolj učinkovit pa je posip iz silika gela, ki tvori nekoliko večje brezbarvne ali obarvane kristale, ki izjemno učinkovito vpijajo vlago in zadržujejo neprijetne vonjave. Silika se ob stiku z mačjimi izločki ne sprime v grudico, ampak tekočino preprosto vpije, zamenjamo pa ga v celoti približno enkrat na teden oziroma po potrebi.

  Še tretji tip posipov za mačje stranišče pa so biorazgradljivi posipi iz naravnih materialov, kot so koščki lubja in lesa ali posip iz koruze. Čeprav taki posipi niso najboljši pri zadrževanju neprijetnega vonja in se ne grudijo tako kot na primer glinen pesek, pa jih lahko odvržemo kar v naše stranišče!

  Ne glede na to, za kakšen tip mačjega stranišča in posip v njem se bomo odločili, moramo poskrbeti, da bodo ustrezali naši mački in, da bo njihova uporaba zanjo prijetna in preprosta.


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR