Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Katera športna disciplina bi vama s psom najbolj ustrezala?
 1. Najbolj priljubljene pasje športne discipline

  Če sta s psom po opravljenem osnovnem šolanju v pasji šoli še vedno željna novih znanj in izzivov, obstaja ogromno možnosti, da svoje znanje nadgradita in razvijata v kateri od kinoloških disciplin. Med njimi boste gotovo našli tisto, ki bo vama s psom najbolj ustrezala!


  Agility


  Agility je v Sloveniji najbolj priljubljena kinološka disciplina. Je idealna rekreacija za psa in vodnika, saj na zabaven in sproščujoč način krepi njun odnos, obenem pa uči sodelovanja in nadgrajuje znanja poslušnosti. Trening agilityja je odlična priložnost za druženje in tudi udejstvovanje na tekmah.

  To je disciplina, kjer vodnik usmerja psa preko zaporedno postavljenih ovir z uporabo vidnih in slišnih ukazov, da bi ta kar najhitreje in najbolj natančno premagal ovire. Te ovire so: višinski skoki, daljinski skok, guma, stena, ohlapni in togi tunel, slalom, palisada, most, gugalnica in miza. Postavitvi teh ovir v določenem zaporedju pravimo parkur.

  V tem pasjem športu lahko načeloma sodelujejo vsi psi – majhni in veliki, pasemski in nepasemski. Redke izjeme so nekateri zelo pritlikavi ali nekateri molosoidni psi, ki zaradi svoje telesne zgradbe niso zmožni skakanja čez ovire – pa tudi z njimi se lahko za zabavo lotimo prilagojene steze! Starost vodnika ni omejena, pes pa mora biti za tekmovanje starejši od 15 mesecev. Trening psa lahko začnete že pri starosti nekaj mesecev, vendar je zahtevnost vaj, predvsem pa višino ovir potrebno prilagoditi zmožnostim psa v tistem obdobju. Po dopolnjenem 15. mesecu pa lahko pes premaguje vse tipe ovir in tudi tekmuje.

  Komisija za agility pri nas vsako tekmovalno sezono organizira tekme za državno prvenstvo Slovenije in pokal Slovenije. Rezultati določenih tekem štejejo kot kvalifikacije za Svetovno prvenstvo, v katerem pa lahko sodelujejo le rodovniški psi.

  Na vseh uradnih tekmovanjih v Sloveniji poteka tekmovanje v treh velikostnih kategorijah in dveh razredih – agility (vključuje ovire s kontaktnimi conami in mizo) in jumping (ki ne vključuje teh ovir in mize). Vsak od razredov ima tri težavnostne kategorije, med katerimi lahko tekmovalni pri prehajajo, ko izpolnijo pogoje za prestop v višjo kategorijo. Psi starejši od sedem let tekmujejo v kategoriji veterani, ne glede na to v kateri kategoriji so tekmovali do dopolnitve te starosti. Velikostna kategorija se določi glede na plečno višino psa:

  • S (small) za pse s plečno višino do 35 cm;
  • M (medium) za pse s plečno višino med 35 in 43 cm;
  • L (large) za pse s plečno višino 43 cm in več;


  Recept za uspeh je uspešno združevanje vodnikovih spretnosti vodenja s hitrostjo in natančnostjo psa. Zmaga pes, ki je parkur premagal z najmanj napakami. Če so pari izenačeni, je zmagovalec tisti, ki je parkur premagal z najmanj napakami in je bil pri tem najhitrejši.


  Rally obedience


  Rally obedience (RO) je športna disciplina, kjer vodniki in psi na vnaprej določeni progi opravljajo predpisane, povezane naloge. Vsi tekmovalci na tekmi opravljajo iste naloge, sodnik pa ocenjuje njihovo izvedbo.

  Pri nas je Rally obedience sestavljen iz 72 različnih vaj in štirih težavnostnih razredov. Vsi tekmovalci morajo začeti v razredu RO-I in nato postopoma napredujejo v višje razrede, v skladu s pogoji, ki jih določa pravilnik. Najnižja starost v razredu RO-I je 12 mesecev, v razredu RO-II 14 mesecev, v RO-III 15 mesecev in v RO-IV 16 mesecev. Sodelujejo lahko vsi psi, rodovniški in nerodovniški.

  Sodnik za tekmovanje izbere 15-19 vaj (izmed 72. - odvisno od težavnosti), ki jih morata pes in vodnik opraviti v treh minutah. Pri tem lahko vodnik uporablja besedna in znakovna povelja ali telesno govorico, prepovedana pa je uporaba hrane, igrač ali dotikov. V začetnem razredu je dovoljena uporaba povodca, ni pa obvezna.

  Naloge sestavljajo vaje v gibanju, vaje na mestu in premagovanje ovir. Vaje v gibanju obsegajo spremembe v smereh in načinu gibanja, manjše in večje kroge, osmice, slalome, gugalnice, mize in figure okrog stožcev. Vaje na mestu vključujejo poznavanje zahtev kot so sedi, prostor in stoj v različnih zaporedjih, ostajanje na mestu, prilagajanje vodnikovemu položaju, vodenje na daljavo itd.

  Sodnik ocenjuje vaje s točkami od 0 – 10, za uspešno opravljen izpit oz. tekmo mora tekmovalni par doseči vsaj 70% uspešnost.
  Dog Frisbee


  Frizbi (tudi Dog Frisbee, Disc dog) je razmeroma nova kinološka disciplina v Evropi, zlasti pa v Sloveniji. Cilj športa je predvsem zabava za oba, vodnika in psa, ob spretnem metanju in lovljenju frizbijev. Lahko pa se pomerita tudi z drugimi pari, v tekmovanju v eni izmed disciplin.

  Najbolj znane in priljubljene frizbi discipline pri nas so:

  • Freestyle
  • Minidistance
  • Time trial
  • Dogdartbee
  • Freestyle

  Nastopa en ali dva vodnika s psom, z vnaprej sestavljeno koreografijo na glasbo po svoji želji. Uporabita lahko 5 do 10 frizbijev, v koreografijo pa lahko vključita tudi poljubne trike. Na voljo imata minuto in pol do dve minuti. Pes mora biti za tekmovanje star najmanj 18 mesecev, vodnik pa vsaj 8 let.

  Minidistance (Toss & Fetch)
  Tekmujeta vodnik in pes, ki imata na voljo en frizbi in 60 oz. 90 sekund. Vodnik psu podaja frizbi, ki mora pristati znotraj zarisanega igrišča, meri pa se tudi daljava. Če pes ujame frizbi v zraku, dobi tekmovalni pas dodatne točke.

  Time trial
  Tekmovalni par ima na voljo en frizbi, ki ga mora vodnik v najkrajšem možnem času dvakrat vreči čez označeno daljavo, pes pa ga mora čim hitreje ujeti in vrniti vodniku.

  Dogdartbee

  Par tekmuje z enim frizbijem v treh nizih, kjer imata skupno na voljo tri mete. Na tleh je zarisana tarča s conami, podobno kot pri pikadu. Če pes ujame frizbi in s sprednjima tačkama pristane v sredini tarče, prejme maksimalno število točk. Bolj kot je cona pristanka oddaljena od centra tarče, manj točk prejme tekmovalni par. Pri tej disciplini je še zlasti pomembna natančnost meta in usklajenost vodnika in psa.

  Klasika oz. IPO


  IPO je ena najstarejših tekmovalnih kinoloških disciplin in služi kot preizkus za delovne pse. Sestavljena je iz treh disciplin (sled, poslušnost in obramba) in treh težavnostnih stopenj.

  Preizkuša lastnosti, ki naj bi jih posedoval delovni pes. To so želja po delu, sodelovanje s človekom, sposobnost učenja, sposobnost voha, pogum in vztrajnost. IPO zahteva psa z dobrimi genetskimi nastavki in sposobnega vodnika.


 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR