Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Sladkovodna do somornična vrsta napihovalke, ki zraste v dolžino do okoli 9 cm.
 1. Napihovalka vrste Tetraodon biocellatus

  NAPIHOVALKA VRSTE

   

  Tetraodon biocellatus

   


   

  (Tetraodon biocellatus)

  Sladkovodna do somornična vrsta napihovalke, ki zraste v dolžino do okoli 9 cm. Je izredno temperamentana in inteligentna vrsta, ki pogosto pokaže interakcijo z lastnikom. Spada med miroljubnejše vrste napihovalk, kar pa še ne pomeni, da je primerna za skupinske akvarije! Njene sostanovalce je treba skrbno izbrati, saj je znana po objedanju plavuti drugih rib, čeprav sicer ribe niso na njenem jedilniku. Gojimo jo lahko v jati ali posamezno, večinoma se obnese v družbi hitrejših jatnih rib manjše velikosti. Velikim ribam rada grizlja plavuti.

  Akvarij za to ribico naj ima vsaj 70 l prostornine, bolje pa je, če je še večji, saj so te ribe zelo aktivne plavalke. Uredimo močno filtracijo, ker so zelo občutljive na amonijak in nitrit, priporočamo pa tudi uporabo odstranjevalca nitratov in fosfatov, da se izognemo morebitni prekomerni rasti alg. Voda naj bo srednje trda do trda, 5-12 Gh, celo rahlo somornična, do slanosti 1,008 ppm. Temperaturo vzdržujemo med 22-26°C; poleti lahko doseže maksimum 28°C.

  Akvarij dekoriramo s koreninami in kamenjem ter zasadimo z robustnim rastlinjem, saj lahko mehkolistnim rastlinam med iskanjem hrane poškodujejo liste. Po dnu nasipljemo droben pesek ali mivko ter vanj naselimo polže Melanoides sp., ki bodo rahljali podlago in bili tudi dodatna hrana.

  V naravi se ta napihovalka prehranjuje z različnimi vodnimi in nadvodnimi žuželkami, rakci, polži in črvi. Gojenim osebkom ponudimo različne vrste zamrznjenih rakcov, kozic, ličink žuželk, žive čričke in kobilice, ličinke hrošča mokarja, žive polže s hišico, žive rakce in kozice ter podobno, saj zaradi hitro rastočih zob v prehrani nujno potrebujejo zunanji skelet za brušenje zob.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR