Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako psička naučiti opravljanja potrebe zunaj ...
 1. Navajanje na sobno čistočo

  Pasji mladički so nekaj najbolj prisrčnega – njihova mehka dlaka, velike očke in nerodno kobacanje nam ob vsakem pogledu na obraz narišejo nasmeh. Vendar pa lahko ta mali psiček za sabo pusti ogromno lužico ali kupček, čiščenje le-tega pa je vse kot prijetno! Zato je ob prihodu novega mladička prva veščina, ki želimo, da jo osvoji, vsekakor sobna čistoča.

  Če imamo res srečo oziroma smo mladička dobili od odgovornega vzreditelja, ki je z učenjem sobne čistoče začel že v leglu, je lahko že dvomesečni mladič sobno čist. Seveda pasji mladički, tako kot človeški dojenčki, še niso sposobni najbolje zadrževati potrebe in prav lahko se od časa do časa pripeti kakšna nezgoda. Če imamo doma psa, ki se še nikoli ni srečal z osnovami sobne čistoče, imamo pred seboj kar zahtevno nalogo.

  Kdaj mora naš mladiček na potrebo?


  Mladiček mora na potrebo približno vsaki dve uri, zato ga je prvih nekaj mesecev potrebno pogosto voziti ven. Tudi po jedi ali pitju lahko kaj kmalu pričakujemo obisk 'pasjega stranišča', zato je najboljše že kar preventivno kužka po obroku peljati ven.

  Z opazovanjem našega psička bomo kmalu prepoznali signale, kot so nemirno prestopanje in vohljanje po tleh, s katerimi nam sporoča, da ga tišči. V tem primeru ga moramo kar najhitreje odnesti oziroma odpeljati na najbližjo travnato površino, kjer se lahko olajša.

  Prvih nekaj tednov bomo zato morali tudi ponoči enkrat ali dvakrat vstati in se, četudi zaspani in v pižami, odpraviti s kužkom na kratek sprehod. Sčasoma kužek pridobi boljši nadzor nad telesnimi funkcijami, zato nam kmalu ne bo več treba ponoči vstajati.

  Kaj potrebujemo za učenje sobne čistoče?


  Za čas, ko mora biti zaradi naše odsotnosti sam doma, pa se lahko poslužimo praktičnih pleničnih podlog, ki jih lahko kupimo v boljše založenih trgovinah z opremo za male živali. Zaradi svoje vpojnosti nam olajšajo čiščenje, po uporabi pa jih preprosto zavržemo. Pri učenju sobne čistoče nam je v veliko pomoč tudi hišni boks, v katerem kuža spi med našo odsotnostjo, saj lastno ležišče le redko ponečedi.

  Kako mladička preprosto in brez težav navadimo na bivanje v hišnem boksu si lahko preberemo TUKAJ (klik)!

     Kako ga čim hitreje naučiti čistoče?


  Če kužek potrebo opravi zunaj, na željenem mestu, ga moramo kar najbolj navdušeno pohvaliti in mu ponuditi dišeč in slasten priboljšek. Tako bo najhitreje razumel, da je lulanje ali kakanje zunaj nagrajeno. Če pa psičku slučajno uide kar v stanovanju, pa ga nikoli ne smemo kaznovati! Zastarela praksa, ko psu v lastni iztrebek na silo pomočimo nos je kruta in nepotrebna, hkrati pa izgubimo zaupanje našega psa. Zapomnimo si: za vsako nezgodo v stanovanju je vedno kriv lastnik, ki psu ni omogočil opravljanja potrebe na primernem mestu! Seveda je taka nezgoda od začetka pričakovana, ko pa se zgodi pa nesnago mirno pospravimo in madež dobro očistimo z zato namenjenim čistilom, ki popolnoma odstrani vse vonjave.

  Čeprav lahko navajanje na sobno čistočo traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, pa lahko s pomočjo nagrajevanja prav vsak pes osvoji to veščino. Enaki principi vzgoje veljajo za odrasle pse zavetiščnike, ki morda nikoli niso imeli priložnosti živeti v hiši in zato niso navajeni sobne čistoče. Psi so po naravi zelo čiste živali, zato nam bo z malo potrpljenja in nekaj slastnih priboljškov zagotovo uspelo!


  Tukaj pa najdem vse potrebno za navajanje na sobno čistočo!

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR