Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako psa odvaditi vlečenja na povodcu?
 1. Odpravimo vlečenje na povodcu!

  Hoja na povodcu je ena osnovnih veščin vsakega dobro vzgojenega psa. Ne glede na njegovo velikost, starost in vaš življenjski stil, mora biti pes na povodcu vodljiv, da z nenadnimi potegi ne ogrozi sebe ali svojega vodnika. Le kaj je hujšega, kot neprijeten sprehod, ko vaš pes neprestano vleče na povodcu, vas pa, namesto, da bi uživali v svežem zraku, skrbi, če bodo vaše roke zdržale vlečno silo navdušenega kosmatinca?

  Pred pričetkom


  Pred začetkom učenja preverite, ali imate primerno opremo. Potrebovali boste ovratnico, ki se psu dobro prilega in malo daljši povodec. Pri učenju vam bodo zelo prav prišli tudi posladki za nagrajevanje pravilnega vedenja. Ti naj bodo majhni, da psa z žvečenjem ne zamotijo od učenja za predolgo časa. Imejte jih vedno pripravljene v žepu ali kakšnem drugem prostoru, ki ga enostavno dosežete.


  Pomembno! Za učenje lepe hoje nikakor ne uporabljamo avtomatskega oziroma flexi povodca, le navaden povodec!


  Zavedati se moramo, da vsak pes potrebuje svoj čas, da razume, kakšno vedenje želimo od njega. Psi namreč sami od sebe ne vedo, da na povodcu ne smejo vleči ali zaostajati za svojim vodnikom. To jih moramo v več korakih in s potrpežljivostjo in vztrajnostjo naučiti mi, njihovi skrbniki.


  odpravimo vlečenje

  Hoja na povodcu

  Najbolje je, da psa navadite na hojo na povodcu takoj po koncu privajanja na ovratnico in povodec. Takrat poskrbite, da pritegnete njegovo pozornost v času, ko povodca ne nateza. V tistem trenutku ga pohvalite in nagradite. Če pes sam od sebe hodi ob vas brez potegovanja, ga vsake toliko časa nagradite, da bo vedel, da je njegovo lepo vedenje zaželeno in nagrajeno. Če pa se vmes slučajno spozabi, počakajte in ga nagradite takoj, ko je njegovo obnašanje zopet ustrezno.


  Če je pes že navajen vlečenja na povodcu:


  Če imate psa, ki je vlečenja na povodcu že navajen in bi ga tega želeli odvaditi, ga morate prepričati v dve stvari: Da zaradi vlečenja ne bo nič hitreje prišel na cilj in da ga boste zaradi mirne hoje ob vas nagradili! To storite tako, da v trenutku, ko vas prične vleči, obstanete na mestu. V tem položaju vztrajajte, dokler vas ne pogleda nazaj in preneha z vlečenjem ter ga v trenutku, ko povodec ni več napet nagradite. Če vas prične ponovno vleči za sabo, postopek ponovite. Čaka vas nekaj dni kratkih in počasnih sprehodov, toda pridobljeno znanje bo trajalo za celo pasje življenje.


  Učenje hoje ob nogi:


  Učenje hoje ob nogi je naslednji korak. Če ne želite, da se vam pes zapleta okoli nog, ga je treba naučiti, da vedno hodi na eni, določeni strani. Običajno je to leva stran (tudi pri vseh pasjih športih), toda če vam bolj ustreza desna, ga naučite nanjo.


  Koraki učenja hoje ob nogi:


  • povodec skrajšajte do te mere, da se od vas ne more oddaljiti predaleč, toda ne toliko, da bi ga vlekli.
  • Priboljšek držite v levi roki, roko pa nad njegovim smrčkom.
  • Izgovorite ukaz npr. "poleg" in ga vodite v želeno smer.
  • S priboljškom ga nagradite na začetku po krajši dolžini, ki pa naj se s treningom daljša.
  • Če prične vleči povodec, se takoj ustavite in nadaljujte, ko imate zopet njegovo pozornost.
  • Ko vidite, da pričenja razumeti, kaj želite od njega, opustite vabo v roki in držite roko v nevtralni poziciji.
  • Po ukazu za poleg in njegovi ustrezni reakciji ga nagrajujte vsake toliko, dokler mu hoja ob vas ne pride povsem v kri.

  Kaj pa, če je vlečenje res hudo?


  vlečenje na povodcu

  Nekateri psi, ki so vlečenja na povodcu že tako navajeni, da s treningom ne dosežemo prav nič, bodo svoje vedenje morda hitreje spremenili z uporabo opreme proti vlečenju. To so oprsnice ali pa oglavnice oziroma tako imenovani Halti. Seveda pa taka oprema brez pravilne uporabe ne deluje! Oprsnico oziroma oglavnico udobno namestimo na psa, če kuža potrebuje več časa za navajanje, mu to omogočimo in ga s pomočjo priboljškov in pohvale počasi navadimo na nov pripomoček. Šele nato se lahko trening začne!


  Oprsnice in oglavnice proti vlečenju delujejo po enakem pricipu - in sicer psa odvračajo od želene smeri. Kuža vleče v svojo smer, halti pa mu glavo (oglavnica) ali celo telo (oprsnica) odvrne od njegove izbrane smeri in mu tako prepreči vlečenje. Zato je ključno, da halti uporabljamo, ko pes hodi vštric z nami in tako izvajamo minimalne korekcije smeri. Psa seveda sproti nagrajujemo in hvalimo.


  Še več o Haltiju in njegovi uporabi si lahko preberemo TUKAJ (klik)!


  Pomembno! S haltijem absolutno nikdar ne smemo uporabljati iztegljivega povodca, saj tako psa le zmedemo ali celo poškodujemo!


  Dosežite željen rezultat:


  • Za uspeh je ključna konsistentnost. Če želimo psa naučiti, da na povodcu ne vleče, mu tega nikoli ne smemo pustiti. Če mu tu in tam popustimo, se bo nezaželeno vedenje nadaljevalo, saj bo pes računal na občasen uspeh.
  • Dokler se pes ne nauči želenega vedenja obravnavajte vsak sprehod kot trening. Ta mora biti pogost, toda kratek in zanimiv za psa.
  • Uspešnejši boste, če se bo pes pred učenjem dobro razgibal. Višek energije je lahko razlog za vlečenje na povodcu.
  • Za učenje boste potrebovali veliko priboljškov; ti morajo biti vašemu psu tako dobri, da se mu bo za njih splačalo potruditi.
  • Hodite hitro. Počasna hoja pomeni več priložnosti, da se pozornost psa preusmeri.

  Za uspešno učenje pa je predvsem pomembno, da si vzemite čas, ki ga vas pes potrebuje. Četudi so rezultati na začetku majhni, komaj zaznavni, vztrajajte. S časom bodo majhni koraki postali večji in nazadnje boste dosegli kar ste želeli, saj imajo psi samo en cilj v življenju - osrečevati nas, njihove skrbnike. Če jih le naučimo kako.


  Ponudbo pripomočkov proti vlečenju najdeš TUKAJ (klik)

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR