Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako učinkovito odstraniti odpadno dlako ...
 1. Odstranjevanje odpadajoče dlake

  Najdemo jo vsepovsod – pod posteljo, na kavču, v kozarcu, na krožniku, v največjih količinah pa seveda na naših kosmatincih. Pasja dlaka. Najpogostejši razlog za sesanje in čiščenje domov lastnikov psov.


  Odpadanja pasje dlake ni mogoče preprečiti. Gre za naraven pojav, pri katerem staro dlako zamenja nova. Psi se na ta način adaptirajo na temperaturne spremembe skozi letne čase. Zato večina pasem menja dlako spomladi in v jeseni. Seveda obstajajo tudi pasme, ki dlako puščajo skozi celo leto in take, ki jim dlaka praktično ne odpada. Pred nakupom psa se je zato potrebno dobro pozanimati o tem kakšne količine odpadle dlake so značilne za neko pasmo in pri izbiri nato upoštevati lastne preference. Na ta način se vnaprej izognemo neprijetnim presenečenjem in nezadovoljstvu.  Včasih pretirano izpadanje dlake povzročajo različne bolezni in stres. Če sumimo, da gre za vnetje kože, kožno plesen, garje, raka, težave s ščitnico ali katerokoli drugo bolezen, psa nemudoma odpeljemo k veterinarju.

  Odpadanja dlake se ne da popolnoma preprečiti, seveda pa lahko lastniki psov ta pojav omilimo z redno nego kožuščkov naših ljubljencev. Za začetek lahko vsak dan počešemo našega kosmatinca. Če je njegova dlaka kratka in gladka, najprej z gumijasto krtačo odstranimo odmrle kožne celice, umazanijo in odmrlo dlako, potem pa s ščetinasto krtačo odstranimo vse odpadle dlake. Če smo lastniki psa z daljšo dlako, pa najprej z žičnato krtačo razčešemo vozle in odstranimo odmrlo dlako, potem pa s ščetinasto krtačo odstranimo odpadle dlake.

  Z rednim česanjem bomo odpadlo dlako ujeli še preden pristane na našem pohištvu, kavčih, krožnikih in kozarcih. Če je naš pes pripadnik pasme, za katero je značilno zelo intenzivno sezonsko odpadanje dlake, ga je tem času potrebno česati tudi dva do trikrat na dan. Čeprav prepogosto kopanje ni priporočljivo, je v času sezonske menjave dlake koristno za tovrstne pse. Kopanje namreč pospeši proces odpadanja dlake.

  Ko boste naslednjič v specializirani trgovini za male živali kupovali hrano, priboljške ali pa igračke za svojega kosmatinca, povprašajte še po pripomočku za odstranjevanje odmrle dlake. Eden najbolj znanih orodij za to opravilo je t.i. trimer. Ta odstranjuje odmrlo dlako in s tem zmanjša izpadanje le-te. Uporablja se tako, da se z njim krtači čista in suha dlaka, sloj za slojem, v smeri rasti. Odmrlo dlako, ki se nanj ujame, sproti odstranjujemo. Pripomoček uporabljamo v skladu s priloženimi navodili.

  Česanje, pravilna prehrana in ustrezni pripomočki za nego so sredstva, ki bodo zgolj nekoliko zmanjšala odpadanje dlake naših štirinožnih prijateljev. Pri tem gre za naraven pojav, ki se ga ne da popolnoma odpraviti. Da bi naš dom kljub temu ostal čist, je najzanesljivejša pot do tega cilja redno čiščenje. Večkrat bo potrebno sesati, morda pokriti pohištvo in kavče s prevleko, ki jo lahko preprosto operemo v pralnem stroju. Čaka nas kar nekaj dela, vendar je vsako delo, povezano z našimi štirinožnimi prijatelji, poplačano bolj kot katerokoli drugo delo na svetu.


  Helena Jagodic

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR