Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Koliko različnih tipov psov poznamo?
 1. Osnovni tipi psov

  Psi so po svojem predniku, volku, nasledili vrsto vedenjskih značilnosti, marsikatero pa je človek ustvaril tudi sam z načrtnim poudarjanjem ali izločanjem lastnosti. Na ta način je ustvaril raznoliko paleto različnih pasem, ki so bile s svojimi specifičnimi telesnimi in karakternimi lastnostmi v osnovi vzrejene za pomoč človeku pri različnih nalogah.


  Kinološka zveza Slovenije, po standardih FCI (mednarodna kinološka zveza), poznane pasme razvršča v deset skupin:

  1. Ovčarski in pastirski psi

  Ovčarji so pasme, ki imajo močno izražen čut za delo s človekom, visoko inteligenco in telesno pripravljenost, ter nagon za zganjanje, pašo in čuvanje živine. So navadno srednje veliki psi lahke konstitucije, ki blestijo v pasjih športih.

  Pastirski psi so nekoliko večji in močnejši, namenjeni pa so bili čuvanju ovac pred plenilci. Zlahka preživijo na prostem, saj so bili ustvarjeni za delo v težkih vremenskih pogojih.

      

  2. Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi

  Ta skupina ima tri sekcije in vanje spadajo medsebojno zelo različni psi, vzrejeni za zelo različne namene.

  Pinči in šnavcerji so danes predvsem v funkciji družnih psov, medtem ko so molosoidne pasme še vedno pogosto v vlogi čuvajev, za kar so bili ti mogočni psi tudi vzrejeni. Mnoge tovrstne pasme so se v zgodovini uporabljale in vzrejale za pasje boje, zaradi česar se marsikatere še danes neupravičeno drži sloves agresivne ali nevarne pasme.

  Švicarski planšarski psi ponekod še vedno delujejo kot delovni psi za vleko, reševanje v gorah in pašo, vse bolj pa se ljudje zavedajo tudi njihove izjemne vezi s človekom, zaradi česar so odlični družinski ljubljenci.

     

  3. Terierji

  Terierji so v osnovi lovski psi, ki so bili vzrejeni za zatiranje škodljivcev in lov na manjšo divjad. Nekateri terirerji se še danes uporabljajo za lov, večina pa jih uživa udobno življenje družnih psov.

  So zvesti družabniki in spremljevalci, vendar nikakor ne »naročni psi«, saj so samostojni, samosvoji in včasih trmasti.

     

  4. Jazbečarji

  Jazbečarje prepoznamo po značilni obliki telesa, ki jo sestavlja izrazito dolg trup in kratke tace. Takšna telesna zgradba je tem lovskim psom omogočala lažje plezanje v rove, v katerih so lovili – ja, prav ste uganili – predvsem jazbece.

  Jazbečar je še danes zvesti družabnik marsikaterega lovca, njegova prijazna narava pa ga naredi tudi za odličnega družinskega člana.

     

  5. Špici in pratipski psi

  Špici in pratipski psi po izgledu še najbolj spominjajo na svojega prednika volka. Pasme iz te kategorije so bile vzrejene za vleko, lov, sledenje in čuvanje, za kar se veliko uporabljajo še danes, obenem pa so tudi družinski ljubljenci in zvesti spremljevalci aktivnih posameznikov.

  So samosvoji, inteligentni psi, čigar spoštovanje si moramo prislužiti. Potrebujejo veliko gibanja.

     

  6. Goniči in krvosledci (barvarji)


  Goniči oziroma braki in krvosledci, znani tudi kot barvarji, so prototip lovskega psa, saj so odlični v sledenju in svojih vodnikov zlepa ne razočarajo.

  Večina teh pasem se za namen lova uporablja še danes, saj posedujejo močan lovski nagon in v tem delu najbolj uživajo, zato družinsko življenje tem psom le stežka zadostuje.

     

  7. Ptičarji

  Ptičarji so psi, ki so bili vzrejeni za lov na perjad in divjad. So ljubljenci lovcev, veliko pripadnikov te skupine pa se odlično znajde tudi v družinskem okolju.

  So izjemni športniki- ptičarju kratek sprehod in celodnevno poležavanje na kavču ne bo zadosti!

     

  8. Prinašalci, šarivci in vodni psi

  Prinašalci, šarivci in vodni psi so prav tako lovske pasme, ki to nalogo uspešno opravljajo še danes.

  Zanimivo pa je, da prav najbolj priljubljene izmed teh pasem niso zaslovele s svojimi lovskimi sposobnostmi, temveč s svojo visoko inteligenco in prilagodljivostjo okolju ter naklonjenostjo človeku, zaradi česar so danes močno razširjeni družinski ljubljenci po vsem svetu (npr. zlati prinašalec in labradorec,…).

     

  9. Družni psi

  V kategorijo družnih psov spadajo vse pritlikave pasme in tiste, ki so bile vzrejene ali pa se danes uporabljajo izključno za družbo ljudem. Ti psi so bili ustvarjeni za človeško naročje, zato jim človeška bližina tudi najbolj odgovarja. Čeprav nimajo posebnih znanj in funkcij, pa opravljajo nadvse pomembno nalogo s tem, da so zvesti in najboljši prijatelji svojim lastnikom.

  Psi iz te skupine so primerni za manj izkušene lastnike psov in mlade družine. Kljub prikupnemu videzu pa jih nikakor ne smemo zamenjati s plišasto igračo, saj tudi te pasme potrebujejo dosledno vzgojo, mentalno zaposlitev in dovolj gibanja!

     

  10. Hrti

  Hrte prepoznamo že na daleč po njihovi elegantni in vitki postavi, dolgih nogah in nekoliko daljšem smrčku. Danes veljajo za prefinjene spremljevalce uglajenih dam, pa tudi za ljubeznive in nežne družinske ljubljence; v svojem bistvu pa so izjemno hitri in agilni lovci. Zaradi posebne oblike glave imajo daleč najširše vidno polje izmed vseh pasem, njihova izjemna vitkost pa omogoča doseganje hitrosti, ki se lahko kosa s panterjem.

  Čeprav hrti najraje poležavajo na kavču pa imajo še vedno močan lovski nagon, zato jih pod nobenim pogojem ne smemo spuščati iz povodca.

     

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR