Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kakšne so razlike med pasemsko mačko in mešanko ali domačo mačko?
 1. Pasemska mačka ali mešanka?

  Ko se odločimo za novo mačko v našem življenju, se začne iskanje tiste prave. Prav tako kot pri psih, tudi pri mačkah poznamo različne pasme, ki se med seboj razlikujejo tako po izgledu, kot tudi po temperamentu.

  V zadnjih letih tudi pri nas poznamo vse več vzrediteljev, ki vzrejajo pasemske mačke v tako imenovanih mačkarnah. Srečamo jih lahko na mačjih razstavah ali pa njihov kontakt poiščemo na spletu ali socialnih omrežjih. Nekatere mačje pasme so pri nas še vedno izjemno redke in se bomo po mladiča morda morali odpraviti v tujino, zanj pa odšteti kar zajetno vsoto. Najpogostejše pa so seveda mešanke ali 'domače mačke', ki jih srečamo na vsakem koraku. Odločitev za pasemsko mačko ali mešanko pa je pogosto zelo težka, saj ima prav vsaka svoje prednosti in slabosti.  Različne mačje pasme so nastale skozi desetletja ali celo stoletja selektivne vzreje. Ljudje so pri mačkah iskali določene fizične in karakterne lastnosti, ki so jih želeli v pasmi izraziti, s tem pa smo dobili tako raznolike mačke, kot jih poznamo danes. Le kdo bi se lahko uprl sinje modrim očem ragdollke ali prikupno potlačenem obrazku perzijke? Ljudje pogosto izbiramo le z očmi, vendar je pri izbiri potrebno pretehtati tudi temperament posamezne pasme. Nekatere so znane po svoji družabnosti, spet druge se držijo bolj zase, nekatere so zelo vokalne in svoja občutja glasno izražajo, ... Zanemariti ne smemo tudi pogostih dednih bolezni, ki na žalost pestijo določene pasme. Pred nakupom se moramo o njih čim boljše pozanimati, dober vir informacij so vzreditelji sami, saj svojo pasmo dobro poznajo. Tudi pri mačkah ima rodovnik veliko vlogo, saj so v njem zapisani vsi predniki mladičev, dober rejec pa lahko zagotovi, da so bili zdravi in imeli ustrezen temperament.

  Nasprotno pa se pri domačih mačkah ali mešankah pogosto zgodi, da prednikov ne poznamo, zato ne moremo predvideti njihovega zdravja in obnašanja. Tudi po izgledu so zelo raznolike- od črnih, belih, lisastih, tigrastih, večbarvnih, kratkodlakih ali dolgodlakih; vsaka je unikat. Po mladiča se nam ni treba odpraviti v tujino, saj jih je pri nas na žalost še vedno preveč in mnogi zato ostanejo brez doma, pristanejo v zavetišču ali pa jih čaka še hujša usoda. Mladiči domače mačke so zato zelo lahko dostopni, kar pa ne pomeni, da ne potrebujejo prav toliko pozornosti in ljubezni, kot katerakoli pasemska mačka.

  Pri izbiri naše bodoče najboljše prijateljice moramo narediti 'domačo nalogo' in se dobro pozanimati o značilnosti pasemskih in mešanih mačk in se na podlagi tega odločiti, katera bo za nas in naš življenjski stil najbolj primerna. Ne glede na to pa je posvojitev oziroma nakup mačke pomemben korak, ki zahteva veliko mero odgovornosti.


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR