Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

So pasja oblačila le kaprica lastnikov, ali jih psi dejansko potrebujejo?
 1. Pasja oblačila - modna muha ali nujna oprema?

  Čeprav se je ideja sprva marsikomu zdela smešna, postaja uporaba pasjih oblačil v hladnejših mesecih, zlasti pri manjših pasmah, vse bolj razširjena. Ob poplavi najrazličnejših oblačil za pse, ki so na voljo v trgovinah za male živali, pa ne bi mogli trditi, da ta trend ni upravičen.

  Medtem ko velikim pasmam in tistim psom, ki živijo v toplejših podnebjih, pozimi običajno zadostuje njihova lastna telesna zaščita, pa manjši psi (kot npr. čivava) in tudi večje kratkodlake pasme (npr. nemški bokser) toliko bolj intenzivno občutijo mraz. Drugi psi, ki potrebujejo topla oblačila v hladnem vremenu, so tudi vitkejše pasme (npr. hrti), ki imajo minimalne količine telesne maščobe, psi brez podlanke in starejši psi, ki niso več sposobni tako uspešno zadrževati telesne toplote, v mrazu pa prav tako močneje občutijo bolečino v sklepih. Tudi če ima sicer dolgodlak pes pristriženo dlako, je potrebno zanj pozimi ustrezno poskrbeti.  Na območjih, kjer temperatura pade občutno pod ničlo, bi morali na dolgih sprehodih tako rekoč vsi štirinožni kosmatinci nositi neke vrste zaščito pred neprijaznim vremenom. Zlasti prehodi iz ogrevanih notranjih prostorov v zimski mraz so lahko za pse zelo neprijetni in ekstremni. Če med sprehodom opazite, da se kuža trese ali pa imamo doma pasmo, ki je prilagojena na življenje v toplih območjih, boste morali zanj po vsej verjetnosti kupiti pasja zimska oblačila. Na trgu obstaja več vrst pasjih oblačil, ki so primerna za različne vremenske razmere. Razlikujejo se tudi po velikostih, vzdržljivosti, debelosti, dizajnu in barvi.Preden se odpravite v trgovine po pasja oblačila, morate najprej izmeriti vašega ljubljenčka.

  Obseg vratu izmerite na mestu kjer ima drugače vaš pes ovratnico, nikakor pa ne merite ovratnice. Prsni koš izmerite na najširšem delu - najbolje, da izmerite takoj za komolci prednjih nog. Tako vedno izmerite psa, če želite kupiti oprsnico ali oblačila. Dolžino trupa izmerite od vratu do repa. To pomeni, da začnete meriti na mestu kjer se stikata vrat in začetek hrbta ter do korena repa. V kolikor želite zaščititi tudi njegove tačke pred soljo na cesti, mu lahko kupite tudi posebna zaščitna pasja obuvala. Pasjo taco preprosto izmerite tako, da izmerite dolžino tačke s kremplji in širino tačke na najširšem delu.

  Seveda pa je najpreprostejši način nakupovanja pasjih oblačil in obutve, da svojega štirinožca vzamemo kar s seboj v trgovino z opremo za male živali, kjer se bomo lahko prepričali, da je izdelek našemu psu res prav.

  V trgovinah boste našli pestro izbiro: majčke in puloverje za jeseni, dežne plaščke za obdobja muhastega vremena, zimske plaščke in bundice za mrzle in prepišne dni ter zimske pajace za uživanje na snegu. Tudi materiali se razlikujejo glede na namen - če potrebujete toplejša oblačila za psa, boste morali iskati oblačila iz materialov kot so bombaž, volna, flis ali (umetno) krzno. Toda pozor, čeprav je volna zelo topla in eden najboljših izolacijskih materialov, imejte v mislih tudi, da bo vašemu pasjemu navihancu morda neprijetno zaradi srbenja, ki ga volna povzroča. Boljša izbira je dobra mešanica pralne volne in bombaža ali akrila. Na splošno bodite previdni pri izbiri materiala, še posebej če je vaš pes nagnjen raznim alergijam. Pred nakupom se prepričajte, da material kužku ni pretopel, saj to lahko povzroči hitro pregrevanje, ki lahko vodi do vročinske kapi.  Če kužka sprehajate tudi v večernih urah, mu kupite oblačila, ki vsebujejo odsevne elemente. Za čofotanje po dežju in sprehajanje po snegu poiščite oblačila, narejena iz nepremočljivih materialov, kot je npr. poliester. Še en pomemben dejavnik je preverjanje dodatkov na oblačili, kot so zadrge, gumbi ali zaponke. Najbolje izdelana oblačila ne bodo imela ničesar, kar bi kuža lahko prežvečil ali pogoltnil. Omislite si lahko oblačila, ki imajo kaveljčke za lažjo pritrditev povodca.

  Najpomembnejše:
  vsa pasja oblačila, ki jih kupite, morajo biti varna in izdelana tako, da vašega psička ne poškodujejo. Oblačila se morajo kužku popolnoma prilegati (sicer se jih lahko znebi), ampak ne toliko, da ga dušijo – poskrbite, da ima vaš ljubljenček dovolj svobode tudi v oblačilih. Torej, že samo eno preprosto pasje oblačilo lahko pomeni veliko razliko med mukotrpnim sprehodom po mrazu in lahkotnim pohajkovanjem po zimski idili! Zaščita vašega psa je vaša odgovornost! Četudi se vam morda zdi oblačenje kužka v oblačila smešno, bo v mrzlih zimskih dneh zagotovo prineslo prepotrebno olajšanje v življenje vašega ljubljenca.

  Veliko izbiro zimskih in dežnih plaščkov ter puloverčkov in pasje obutve najdemo TUKAJ (klik).

   

  Urška Repas, Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR