Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Ste vedali, da je premajhna pasja uta zakonsko kazniva?
 1. Pasja uta

  Če imamo doma prostrano dvorišče, na katerem naš kuža preživlja veliko časa,če je naš pes zunanji ali pa če imamo psa v pesjaku – v vsakem primeru potrebujemo pasjo uto, v kateri bo kuža lahko poiskal zavetje. Vendar pa velikost pasje ute ni prepuščena navdihu posameznega lastnika psa, ampak so minimalne mere zapisane v pravilniku o zaščiti domačih živali, kršitve le-tega pa se kaznujejo!

  Pasja uta mora biti dovolj velika, da pes v njej normalno leži, vstane ter se v njej obrne. Prav tako mora biti izolirana in dvignjena od tal, zato da tudi v hladnih mesecih kuža leži na toplem, saj se psi prav tako lahko prehladijo, če ležijo na mrzlih tleh. Hišica mora biti dvoprostorska, saj tako zagotovimo, da topel zrak ne uhaja iz prostora. Prav zaradi tega pa seveda ni priporočljivo tudi, da je prostor prevelik, ker ga v tem primeru pes s svojo telesno toploto ne more dovolj učinkovito ogreti. V pravilniku je določena minimalna velikost pesjaka glede na težo in plečno višino psa. Postavimo jo na mesto, kjer bo kar najmanj izpostavljena vremenskim elementom, prepihu; poleti pa naj ne bo neposredno na soncu.

  Pasjo uto moramo redno pregledovati in se vsakih nekaj tednov prepričati, da je nepoškodovana, da ne zamaka ali ni prepišna.
  Na tržišču obstaja veliko različnih materialov, iz katerih lahko sami naredimo primerno uto ali pa jo že narejeno kupimo. Najbolj primeren material je les v kombinaciji s kovino in izolacijskimi materiali. Za namene čiščenja je najbolj praktična pasja uta s snemljivo streho, saj lahko tako lažje dosežemo in očistimo notranjost hišice. Dvo kapna streha bo omogočala dobro odtekanje padavin, ravno streho pa si kosmatinci pogosto izberejo za priljubljeno mesto počitka, saj jim omogoča dober pregled nad okolico.

  Dobro moramo premisliti tudi o opremi ute, saj moramo psu zagotoviti primerno podlago, na kateri bo udobno ležal. Ker bo najbrž pogosto umazana, mora biti podlaga primerna za čiščenje. To so na primer razne pralne podloge, nepremočljive pasje postelje ali pa kar preprosto slama, ki jo večkrat mesečno menjamo. V hladnih zimah lahko utico opremimo z grelno blazino, poleti pa jo zamenjamo za hladilno blazino. V vseh vremenskih razmerah pa moramo upoštevati, da mora imeti pes vedno na voljo svežo pitno vodo! Čeprav je naš pes navajen življenja na dvorišču, moramo v izrednih vremenskih razmerah, kot je huda zima ali vroče poletje, psu omogočiti vstop v notranje prostore.


  Andreja Fegeš

  Vir:https://www.uradni-list.si/1/content?id=93040

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR