Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako ob poplavi pasjih posod na tržišču izbrati najbolj ustrezno.
 1. Pasje posodice za vodo in hrano

  Na tržišču so na voljo številne posodice za vodo in hrano, ki jih lahko dobite v različnih velikostih, oblikah, barvah in materialih: od plastičnih, keramičnih, do kovinskih ali celo lesenih! Omislite si lahko preproste modele ali prave elegantne stvaritve. Toda preden skočite v trgovino in kupite tisto posodico, ki vam je najbolj všeč, morate imeti v mislih predvsem individualne potrebe vašega psa....

  Pri izbiri pasje posodice razmislite o sledečih lastnostih:


  • Ali je posodica enostavna za čiščenje in primerna za uporabo v pralnem stroju?
  • Ali je skleda narejena iz trajnega in neprepustnega materiala, varna za psičkovo uporabo?
  • Ali je posodica primerne velikosti za vašega psa?

  Izbira prave velikosti posodice za psa

  Mladički bodo potrebovali male in plitve skledice, medtem ko bo za večjega psa bolj udobna uporaba dvignjene posode, saj le-te zmanjšajo obremenitev kolkov in pomagajo pri prebavi. Psi z velikimi in povešenimi uhlji potrebujejo ozko posodico, saj tako pri jedi ne namakajo uhljev v vsebino sklede. Če vaš kuža pri hranjenju hlasta in hrano prehitro požira, si lahko pomagamo s posebno posodico, ki upočasni hranjenje.


  Velikost sklede za hrano mora biti sorazmerna s količino hrane, ki jo psu ponudite v enem obroku, skleda za vodo pa mora biti dovolj velika, da kužku vode tekom dneva ne bo zmanjkalo. Koristno za lastnika in psa je tudi, da je posodica težka in nedrseča - tako je štirinožni navihanec zlepa ne bo prevrni! Razmislite tudi o kraju uporabe – bo kuža imel posodici v hiši ali zunaj na prostem? Če pri hranjenju packa okrog sklede, je priporočljivo skledo postaviti na trpežno pralno podlago, ki jo boste po vsakem obroku lahko brez težav počistili.


  pasja posodica

  Izbira pravega materiala posodice za psa

  Plastične pasje posodice

  Plastične pasje posodice so na voljo v skoraj vseh možnih oblikah, velikostih in barvah. Vendar pa plastična posodica ni najboljša izbira za vse pse. Sklede, izdelane iz mehkejše plastike lahko marsikateri kuža zlahka prežveči ali opraska. Poleg tega se lahko pri nekaterih kužkih pojavi alergija na plastiko, ki se lahko pokaže kot blaga kožna reakcija na smrčku ali po celem obrazu. Takšno skledo pes tudi zlahka prevrne in povzroči pravi nered! Pozitivni vidiki plastičnih skled pa so, da so navadno zelo poceni, lahke, pralne v pomivalnem stroju in se ne bodo razbile, če vam slučajno padejo po tleh.


  Keramične pasje posodice

  Keramične pasje skledice so odličen način, da izrazite svoj slog, saj so pogosto okrašene z zabavnimi motivi ali so celo ročno delo umetnika. Zaradi svoje zaščitne glazure so enostavne za čiščenje,nekatere pa lahko operete tudi v pomivalnem stroju. So dovolj težke, da jih pes ne more zlahka prevrniti je pa posledično njihova slabost, da ob grobem rokovanju hitro počijo ali se razbijejo. V manjših in manj vidnih razpokah se lahko začnejo nabirati bakterije, zato to vrste posodic redno pregledujte.


  Pasje posodice iz nerjavečega jekla

  Posodice, narejene iz nerjavečega jekla so verjetno zdaleč najbolj trpežne ter zelo primerne za čiščenje v pomivalnemu stroju. Zelo dobra izbira so tiste, ki so na dnu obdane z nedrsečim gumijastim robom za preprečevanje polivanja in drsenja. So praktične in ugodne, ter bodo vsekakor prestale test časa. Priporoča jih večina veterinarjev, ker se zaradi neporoznosti materiala zmanjšuje nevarnost nabiranja bakterij, zmanjša pa se tudi možnost alergijskih reakcij. Slaba stran kovinskih posodic je hitrejše nabiranje vodnega kamna, zato je potrebno to vrsto posodic redno čistiti!


  Pasje posodice na stojalu

  Dvignjene pasje posodice so sestavljene iz dveh plastičnih, keramičnih ali nerjavečih skodelic na stojalu. Stojalo je običajno narejeno iz kovine, lesa ali plastike. Strokovnjaki menijo, da je povišano hranjenje bolj zdravo za pse, saj preprečuje prebavne težave in je zanje bolj udobno, predvsem to velja za večje pasme psov kjer je večja možnost nevarnega zasuka želodca.


  dvignjena pasja posodica

  Avtomatski pasji krmilniki

  Avtomatske pasje posodice so standardne (običajno plastične) pasje skledice, ki so povezane z vsebnikom hrane ali rezervoarjem. Zasnovane so tako, da ohranjajo posodici polni tako dolgo, dokler ne zmanjka hrane ali vode v zbirniku. Te sklede so dobra ideja za nenehno dovajanje vode vašemu psu, niso pa priporočljive za dovajanje hrane – nenadzorovano hranjenje namreč lahko vodi do prekomerne telesne teže psa!


  Potovalne pasje posodice

  Potovalne pasje posodice so odličen način za hranjenje in dovajanje vode vašemu psu med vožnjo v avtu, izletom v gozd, na počitnicah… Običajno so narejene iz poliestra, plastike ali silikona. Te skledice je mogoče zložiti, zaradi česar so enostavne za prenašanje. Na voljo so po zmernih cenah in so nujne, če radi vzamete kužka s seboj na potepanja!


  Zgornji nasveti vam lahko nekoliko olajšajo nakup pravih posodic za vašega ljubljenčka. Z upoštevanjem zgoraj navedenih dejavnikov in skrbnim iskanjem boste brez težav našli posodice, ki bodo cenovno dostopnein kar najbolj uporabne za vašega psa.


  Urška Repas, Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR