Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Afganistanski hrt

  OSNOVNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 10. FCI skupina – hrti, velik
  Teža: 20 kg – 27 kg
  Višina: 63 cm – 74 cm
  Barva:
  vse barve, tudi različni vzorci
  Dolžina dlake:
  dolga, gosta in svilnata
  Odpadanje dlake: minimalno

  Življenjska doba: 14-16 let
  Bivalni prostor:
  hiša z vrtom; prenočevanje notri.
  Velikost legla: povprečno 8 (lahko do 15) mladičev


  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj; 5 - najbolj)

  Velikost: 4
  Zahtevnost nege:
  5
  Odpadanje dlake: 2
  Zahtevnost vzgoje: 4
  Potrebna aktivnost: 4
  Primeren za otroke: 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi: 2
  Čuvaj, ki opozori: 0
  Čuvaj, ki brani: 0


  Primeren za: Izkušene lastnike
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek, družina s starejšimi otroki


  SPLOŠEN OPIS PASME
  Afganistanski hrt je starodavna pasma, stara 4000 let in izvira iz Egipta. Ti psi so živeli v afganistanskem gorovju, kjer so nomadom služili kot lovski in izvidniški psi. Zaradi težkih vremenskih razmer se jim je razvila dolga in gosta dlaka, ki jih je ščitila pred vremenskimi vplivi. V 20. stoletju so to pasmo pretihotapili v Evropo. Danes ti psi služijo kot lovski, razstavni in dirkalni psi. Afganistanski hrt je vedno bolj priljubljen in predstavlja dobrega družabnika. Ima izredno specifičen in eleganten videz, zaradi česar je priljubljen pri ljubiteljih razkošnih, dolgodlakih psov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Afganistanski hrt je dobrovoljen, lep in inteligenten, zaradi česar se pogosto znajde na lepotnih tekmovanjih. Zanj je značilna dostojanstvenost, vendar lahko postane neubogljiv, če z njim ne ravnate pravilno. Ti psi so čustveni in občutljivi, hkrati pa plemeniti in pogumni. Osebnosti se zelo razlikujejo znotraj pasme, vendar so vsi psi zvesti in ljubeznivi družabniki, če se znajdejo v aktivni, ljubeči družini. V družini se bodo ponavadi navezali na enega človeka, ki ga bodo smatrali za svojega gospodarja. Do tujcev so zadržani. Po nekaterih značilnostih so podobni mačkam, saj radi sami izbirajo, kdaj si želijo pozornosti in crkljanja. Za njih je značilna tudi izredna inteligenca, ki se bo odražala na različne načine: nekateri psi bodo znali odpirati predale in priti do stvari, ki jih želite pred njimi skriti, spet drugi bodo povsem samosvoji, zaradi česar jih boste morali dlje šolati. Po naravi pa so to ljubeči in občutljivi psi, še posebej pa so dovzetni na stres.

  KAKO SE UJAME Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Če želite, da se Afganistanski hrt razume z drugimi živalmi v gospodinjstvu, mora biti z njimi že od malega. Ti psi so bili vzgojeni kot izvidniški psi in jim že nagon narekuje previdnost, ko se znajdejo v družbi neznane živali. Ko se na domačo žival navadijo, postanejo dobri prijatelji. Vendar pa prijateljstvo ne velja za sosedovo mačko ali za divjega zajca, za katerim se bo Afganistanski hrt z veseljem zapodil.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Afganistanski hrt ni primeren za družine z majhnimi otroki. Čeprav je to zelo velik pes, je tudi zelo plašljiv ob nenadnih gibih ali zvokih, ki so pogosti pri majhnih otrocih. Pri igri z večjimi otroki pa ta pes zelo uživa in je na splošno rad v njihovi družbi. Prav tako zna biti zelo potrpežljiv z otroki, le-ti pa morajo vedeti kako ravnati s tem nežnim velikanom.  DLAKA
  Afganistanski hrt ima debelo, gosto in svilnato dlako, ki postane zelo mehka ob straneh, po tacah in pri repu. Ob ušesih in po tacah je dlaka nekoliko bolj puhasta. Odpadanje dlake pri tej pasmi ni posebej močno. Barva je lahko enobarvna ali v različnih vzorcih, ki so pri rejcih zelo priljubljeni.

  NEGA
  Nega Afganistanskega hrta zahteva veliko obvezo s strani lastnika. Temeljito česanje se mora pri tej pasmi izvajati dnevno, sicer se dlaka zelo hitro zavozla. Za česanje je priporočljivo uporabljati redek glavnik ali krtačo. Tedensko vam bo nega Afganistanskega hrta vzela kar nekaj ur. Kopanje razstavnih psov se izvaja tedensko, če pa imate psa zgolj za ljubljenčka, se to izvaja redkeje. Večina lastnikov se, zaradi zahtevnosti nege, odloči, da bodo svojega Afganca negovali v pasjem salonu, kar pa lahko predstavlja velik strošek, saj je obisk salona, ob rednem česanju doma, potreben približno enkrat na dva do tri tedne.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Znane zdravstvene težave so degeneracija roženice, siva mrena, izpah komolcev in displazija kolkov.

  VZGOJA IN TRENING
  Za to pasmo je socializacija obvezna. Glede na to, da so Afganistanski hrti zelo občutljivi, morate to pasmo učiti z nežnostjo, vendar vztrajno. Če tega psa ne vzgajate pravilno in ga socializirate, bo postal uničevalen in neubogljiv. Ker je tako samosvoj in inteligenten, morate biti z njim resnično vztrajni, vendar nikoli grobi. Razumeti morate njegovo potrebo po teku in mu omogočiti zdrav in varen način, da jo izživi. Na sprehodih pa ga nikdar ne spuščajte s povodca, saj ga ne bo moč ujeti.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Afganistanski hrt potrebuje redne, vsakodnevne sprehode in ograjen prostor, v katerem lahko teka. Ti psi so odlični spremljevalci pri teku, čeprav jim tek ob človeku ne bo dovolj. Da raztegnejo svoje mišice, morajo prosto galopirati. Dnevno potrebujejo dve uri aktivnosti oz. vsaj eno uro, ko več ni mogoče. Ker se hitro naveličajo ene in iste rutine, morate aktivnosti tudi redno spreminjati.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Afganistanski hrt je primeren za stanovanje. Doma so ti psi neaktivni in potrebujejo veliko zunanjega prostora za gibanje. Poskrbite za visoko ograjo, saj jo drugače zlahka preskočijo. Ta občutljiva pasma mora prenočevati v hiši.

  • dog
   Kan
   32
   Afganistanski hrt
  • dog
   POPO
   25
   Afganistanski hrt
  • dog
   Dino
   25
   Afganistanski hrt
  • dog
   Tiki
   22
   Afganistanski hrt
  • dog
   Sissi
   20
   Afganistanski hrt
  • dog
   Pika
   9
   Afganistanski hrt
  • dog
   Riki♥️
   9
   Afganistanski hrt
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR