Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Aljaški malamut

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, velik
  Teža: 34 kg -39 kg
  Višina: za samice je idealna plečna višina 58,5 cm, za samce pa 63,5 cm
  Barva: siva, črna, bela, sivo-črna z belimi lisami
  Dolžina dlake: srednje dolga
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor: hiša z velikim vrtom, v stanovanju potrebuje več dnevne aktivnosti zunaj
  Velikost legla: 5 - 6 mladičev

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 1
  Čuvaj, ki opozori 0
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Aljaški malamut je izredno lep pes, vendar premore veliko več kot le izgled. To je pes z veliko energije, ki vedno želi ugoditi svojemu lastniku. Malamutovi predniki izvirajo iz aljaškega plemena Mahlemut, kjer so bili del vsakodnevnega življenja kot delovni in lovski psi, ter psi za družbo. Vzgojeni so bili za vleko sani in težkih tovorov. Kasneje so malamute skušali križati z drugimi pasmami, vendar so bili vsi poskusi neuspešni. Zaradi tega je ta pasma ena izmed najstarejših na svetu, kar potrjuje tudi njen DNK. Aljaški malamut je doživel slavo kot pogosto opisana pasma v knjigah Jacka Londona in Rudyarda Kiplinga.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Aljaški malamut je pes z veliko energije. Kot mladiček zahteva veliko pozornosti in aktivnosti, odraste pa v zrelega, odgovornega in umirjenega psa. Ti psi so zelo inteligentni, vendar znajo biti tudi samosvoji in trmasti. Znani so po tem, da se včasih ne odzovejo na klic. To niso psi, ki bi čuvali vašo hišo, saj vsakega prišleka veselo pozdravijo. Kljub temu pa bodo zvesti svojemu lastniku, pogosto vam bodo izkazovali ljubezen in na splošno bodo zaupali vsakemu človeku, ne pa tudi vsaki živali. Aljaški malamut skoraj nikoli ne laja, pogosteje se oglaša z zavijanjem. Če čez dan nima dovolj fizične in mentalne zaposlitve, vam bo v nekaj urah uničil lastnino, nagnjen pa je tudi h kopanju lukenj, da se v njih ohladi ali pa iz samega dolgčasa.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Večina Aljaških malamutov se ne ujame z drugimi živalmi. Ta pes ima močan lovski nagon, zato bo preganjal druge živali, s psi istega spola pa se bo spustil v boj, še posebej, če se sreča z isto pasmo.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Aljaški malamut je primeren za otroke, saj je izredno ljubeč do vseh ljudi, vendar morajo otroci znati ravnati s psom. Ker je to zelo velik pes, lahko med igro otroke nehote prevrne, zato otrok in psa nikoli ne puščajte samih.  DLAKA
  Aljaški malamut ima gosto dvojno dlako, ki je značilna za severne pse. Zgornja dlaka je gosta in debela, saj ga varuje pred najhujšimi vremenskimi pojavi. Pod to dlako pa ima mehko, gosto in oljnato podlanko. Dlaka je lahko v odtenkih sive, črne ali rdečkaste barve, tace in gobček pa so skoraj vedno beli. Dvakrat letno mu dlaka izdatno izpada, dobra plat pa je, da nima nobenega vonja.

  NEGA
  Zaradi močnega izpadanja dlake boste morali malamuta krtačiti večkrat na teden. Poskrbeti boste morali tudi za njegove zobe in jih ščetkati tako pogosto kot ga krtačite. Kremplje mu morate redno striči. Kar se tiče kopanja, ste lahko brez skrbi. malamutu umazanija odpade sama, pa tudi sam se očisti. Kopajte ga le v vročih dnevih, saj se zaradi gostega kožuha sam težko ohladi. V vročini mu zagotovite dovolj sence in pitne vode ter pazite, da mu ni prevroče.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma so to zdravi psi, ki pa so izpostavljeni tudi nekaterim dednim genetskim boleznim kot je displazija kolkov, pasja pritlikavost in oslabel mišični tonus. Nagnjeni so tudi k debelosti in očesnim boleznim kot so sive mrene.

  VZGOJA IN TRENING
  Aljaški malamuti so zelo aktivni, zato potrebujejo intenziven trening. Vsakodnevna rutina jim pomaga razumeti, kaj pričakujete od njih. Trening mora biti pozitiven in usmerjen v nagrajevanje. Učenje poteka počasneje, kot pri ostalih psih, saj znajo biti samosvoji in trmasti, vendar boste z vztrajnostjo dosegli želeno. Da se jih vzgojiti v šolane pse, vendar ne do te mere, da bi bili primerni za tekmovanja. Ker so nenasitni, morate paziti, koliko hrane jim dajete in paziti na ostanke na mizah.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ti psi so bili vzrejeni za vleko težkih tovorov, zato potrebujejo veliko vsakodnevne aktivnosti. Vsak dan potrebujejo vsaj enourni sprehod poleg tega pa še nekaj časa za igro. To so psi, ki jih morate zaposliti, drugače bodo postali uničevalni. V vročih dneh zmanjšajte aktivnosti.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Aljaški malamut je znotraj zelo aktiven, zato ni primeren za stanovanje. Za tega psa potrebujete vsaj ograjen vrt. Če živite v naselju, poskrbite za ograjo z globokimi temelji, saj malamuti radi kopljejo in si brez težav izkopljejo luknjo pod ograjo. Zaradi svojega kožuha z lahkoto prenašajo nizke temperature, v visokih temperaturah pa poskrbite, da ima ta pes dovolj sence in vode.

  • dog
   Johny
   136
   Aljaški malamut
  • dog
   Ela
   96
   Aljaški malamut
  • dog
   Jack
   76
   Aljaški malamut
  • dog
   Ghost
   55
   Aljaški malamut
  • dog
   Neon
   49
   Aljaški malamut
  • dog
   Thor
   48
   Aljaški malamut
  • dog
   Cher
   44
   Aljaški malamut
  • dog
   Beno
   41
   Aljaški malamut
  • dog
   Barby
   36
   Aljaški malamut
  • dog
   Don
   35
   Aljaški malamut
  • dog
   Lars
   35
   Aljaški malamut
  • dog
   Sia
   34
   Aljaški malamut
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR