Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Ameriški koker španjel

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina – prinašalci, šarivci in vodni psi, majhen
  Teža: 10 kg – 12 kg
  Višina: 35,5 cm – 38 cm
  Barva: mišje srebrna ali srnje siva
  Dolžina dlake: enobarvna črna, kremna do temno rjava, večbarvna črno-bela, rdeče-bela, rjavo-bela, serasta
  Odpadanje dlake: povprečno
  Življenjska doba: do 15 let
  Bivalni prostor: stanovanje ali hiša z vrtom, prenočevanje z družino, ni za bivanje v pesjaku, redno aktivni na prostem
  Velikost legla:  1 – 7 mladičkov, povprečno 5

    

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: fizično manj aktiven človek, družine z majhnimi otroki, starostnik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Koker španjel izvira iz 14. stoletja iz Anglije. Njegov prednik je angleški koker španjel, ki je nekoliko večji od ameriškega in je še danes lovski pes, medtem ko je ameriški koker španjel primernejši za ljubljenčka. Njegovi talenti so lov, sledenje, prinašanje, agility in tekmovanja v poslušnosti. To je ena izmed najbolj priljubljenih pasem na svetu.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ameriški koker španjel je vesel, prijazen in entuziastičen pes, ki se odlično počuti v družini in z otroki. Ob tem psu ne boste potrebovali hišnega zvonca, saj bo z lajanjem opozoril na prišleke, vendar pa to ni agresiven pes in jih bo pozdravil z mahanjem z repom. To ni dominantna pasma, v resnici so zelo ubogljivi in se hitro učijo. Je odličen pes družabnik, ki ni agresiven do drugih psov, še posebej, če je primerno socializiran. Psi, ki niso socializirani, lahko zbežijo ali se skrivajo, ko se počutijo ogroženo, vendar če ga seznanite z novimi situacijami, lahko to preprečite. Ameriški koker španjel uživa v aktivnostih in se najboljše počuti v aktivni družini. Lahko ga pustite samega, vendar ne predolgo. Da so res srečni, potrebujejo aktivnosti z ljudmi, brez tega pa lahko postanejo uničevalni ali se zatečejo k lajanju. Pazite na ostanke hrane na mizi, saj bo vaš Ameriški koker španjel skušal pojesti vse, kar vidi.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ameriški koker španjel se zelo dobro ujame z vsemi živalmi. S psi se ujame, ker ni dominanten, edina težava je lahko, da je preveč plašen ob drugih dominantnih psih. Tega ga lahko odvadite s primerno socializacijo. Na splošno se dobro ujema tudi z mačkami. Nekateri psi so znani po tem, da so zelo ljubeči do mačk, celo do te mere, da z njimi delijo svoje ležišče.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ameriški koker španjel se zelo dobro ujame z otroki, celo z najmanjšimi, saj je do njih zelo toleranten. Poskrbite za zgodnjo socializacijo mladička z otroki in jih, zlasti mlajše, med igro vselej nadzirajte.  DLAKA
  Dlaka ameriškega koker španjela je različno dolga, in sicer je po glavi nekoliko krajša in gladka, ob uhljih, po vratu in po prsih pa je razmeroma dolga in puhasta. Dlaka je svilnata na otip in je gladka in ravna. Zelo skodrana ali volnena dlaka ni priporočljiva. Za lepotna tekmovanja je dlaka lahko pristrižena samo toliko, da je razvidna linija telesa. Ostali psi pa so lahko povsem postriženi, saj je to veliko bolj praktično in predstavlja lažjo nego.

  NEGA
  Nega Ameriškega koker španjela je kar zahtevna. Vsakodnevno ali vsak drugi dan ga je potrebno pokrtačiti, vendar ta pes uživa v pozornosti in bo z veseljem sodeloval pri tem opravilu. Poleti mnogi lastniki psa postrižejo na kratko, saj je tako nega enostavnejša. To je tudi ena izmed redkih pasem, ki jo lahko pogosto kopate, vendar uporabljajte samo dobre pasje šampone. Pozorni bodite tudi na solzenje in psu brišite solze z vlažno krpo. Možne so tudi infekcije oči in ušes, v tem primeru se posvetujte z veterinarjem. Vsak drug dan psu krtačite zobe (ali uporabite kakšno drugo sredstvo za čiščenje pasjih zob) in mu redno strizite kremplje.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Ker je to zelo priljubljena pasma, so se zaradi nepravilne reje pojavile pri ameriških koker španjelih nekatere težave, npr. dedna hemolitična anemija (ali IMHA), kjer imunski sistem napada krvne celice, zaradi česar začne pes izločati kri z urinom in blatom. Če te bolezni ne zdravite takoj, sledi smrt. Ti psi imajo tudi težave z očmi, katarakto ali mreno, progresivno retinalno atropijo ali napredujočo slepoto, entropijo in ektropijo (očesna veka, ki se obrača navznoter ali navzven) ter težave s kožo: alergije, seboreja, itd.

  VZGOJA IN TRENING
  Zelo pomembna je zgodnja socializacija, sicer je ameriški koker španjel lahko preveč plašen do drugih psov in ljudi. To je pes, ki si želi ustreči lastniku, zato se bo hitro učil. Na grobost se ne odziva dobro. Učenje mora potekati postopoma, tako da ga naenkrat učite samo en ukaz, ko tega obvlada, pa začnete z novim. Potrebno ga je odvaditi pretiranega lajanja, saj mu to lahko pride v navado. Hitro ga morate navaditi hoditi na povodcu.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Mladiček ameriškega koker španjela bo zahteval veliko aktivnosti, sčasoma pa se bo ta potreba zmanjšala. Dobra lastnost tega psa je, da lahko prilagodi svojo potrebo po aktivnosti in dlje časa zdrži brez nje, kasneje pa jo nadoknadi. Najraje se igra, prinaša palico ali žogo. Ne dovolite mu preveč skakati, saj si lahko poškoduje sklepe. Ti psi se odlično obnesejo na agility tekmovanjih, vendar potrebujejo malo več vaje, da razumejo, kaj pričakujete od njih. Poskrbite za dobro mero aktivnosti, saj se drugače lahko vaš pes poleni.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ameriški koker španjel je primeren za bivanje v stanovanju ali hiši, če zadovoljite njegovo potrebo po aktivnostih in sprehodih. Zadovoljen je tudi na ograjenem vrtu, vendar ni primeren za bivanje v pesjaku izven hiše. Najbolj uživa v družbi drugih živali.

  • dog
   Jack
   23
   Ameriški koker španjel
  • dog
   Schatzi
   19
   Ameriški koker španjel
  • dog
   Sara
   18
   Ameriški koker španjel
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR