Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Ameriški pit bull terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: ni priznana pasma
  Teža: 16 kg - 29 kg
  Višina: 36 cm - 61 cm
  Barva: vse barve, razen melirane
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: povprečno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor:  v stanovanju ali hiši
  Velikost legla: 5 - 10 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 3

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z otroki;

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Ameriški pit bull terier izvira iz 19. stoletja, ko so ga iz Anglije in Irske začeli uvažati v Ameriko, kjer so ga uporabljali za pasje bojevanje. Obenem so jih kmetje uporabljali kot delovne pse na kmetijah. Ko so v začetku 20. stoletja prepovedali pasje boje, so želeli lastniki pasmo registrirati, a jim AKC (American Kennel Club) tega ni dovolil. Takrat so nekateri lastniki svoje pse preimenovali v ameriške staffordshire terierje, ki naj bi bili nežnejši, razstavni psi, ameriški pit bull terier pa še naprej »bojni«, pretepaški psi.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Kljub negativnemu slovesu, valjajo ameriški pit bull terierji za inteligentne, zabavne, izjemno ljubeznive, zveste in prijazne pse. Imajo ogromno željo ustreči lastniku in so dobri družinski psi. So izjemno zaščitniški do svoje družine in precej teritorialni, zaradi česar so lahko dobri psi čuvaji. Imajo zelo močan nagon, zato so lahko agresivni do drugih živali, zlasti manjših, vendar lahko pravilna vzgoja in zgodnja socializacija to preprečita. Niso pa primerni za neizkušene lastnike, saj mora lastnik ameriškega pit bull terierja razumeti kako pravilno vzgajati psa in kako vzpostaviti hierarhični odnos. Če je dobro vzgojen in socializiran, je lahko odličen družinski pes in zvesti spremljevalec. Na žalost pa se ga drži slab sloves, ki pa se precej bolj nanaša na neprimerno vzgojo in slabo genetiko, kot pa dejanske karakterne značilnosti pasme ameriški pit bull terier.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Z drugimi psi se bodo načeloma dobro razumeli, če bodo skupaj od malega. Manjše živali kot so glodavci in ptiči, pa bodo po vsej verjetnosti raje preganjali. Prav tako lahko brez primerne socializacije kažejo agresijo do drugih psov.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ameriški pit bull terrier je bolj primeren za družine z večjimi otroki, vendar se tudi z manjšimi otroki dobro razume. Znan je po svoji potrpežljivosti z majhnimi otroki, kar gre pripisati njegovi izjemni odpornosti na bolečino. Zato ga ne moti, če ga otroci vlečejo za rep ali udarijo. Kljub temu je potrebno otroke v navzočnosti psa vselej nadzirati, saj se pes ne zaveda svoje moči in bi lahko nenamerno, v igri, otroka podrl na tla in ga prestrašil ali poškodoval.

  DLAKA
  Ameriški pit bull terier ima kratko, svetlečo, gladko, enoplastno dlako, ki zahteva minimalno nego. Izpadanje dlake je povprečno. Ta pasma lahko nastopa v raznovrstnih barvah, kombinacijah in vzorcih.

  NEGA
  Ker ima kratko dlako ne potrebuje veliko nege, le občasno krtačenje in kopanje po potrebi. Več pozornosti je potrebno nameniti negi ušes in oči, da bi preprečili vnetja. Redno ga je potrebno pregledovati, da bi opazili kakršne koli spremembe na koži in ga primerno zaščititi pred klopi in bolhami.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma velja za zelo zdravo pasmo, katere najresnejši problem je lahko displazija kolkov. Nekatere druge zdravstvene težave, ki se še pojavljajo pri ameriškem pit bull terierju so: dedna siva mrena, prirojena srčna bolezen in alergije na travo.

  VZGOJA IN TRENING
  Zgodnja vzgoja in socializacija sta pri tej pasmi bistvenega pomena. S socializacijo velja začeti pri mladičku, da bi se izognili agresivnemu vedenju v odraslosti. Šolanje mora temeljiti na doslednosti, spoštovanju, pohvalah, potrpljenju in odločnosti. S pozitivno spodbudo boste pri tem psu prišli veliko dlje kot s kaznovanjem. Njihova visoka inteligenca bo pomenila lahko šolanje, saj so izjemno dojemljivi, vendar pri vzgoji potrebujejo odločnega vodnika.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ameriški pit bull terier je zelo energična pasma, ki potrebuje veliko gibanja. Poleg daljših dnevnih sprehodov bo vesel, če ga vzamete s seboj v hribe ali na kolo, z veseljem pa se bo z vami poigral tudi z žogo ali frizbijem. Njihovo odvečno energijo lahko usmerite v različne aktivnosti, v katerih bosta uživala tako pes kot lastnik. Ameriški pit bull terier se še posebno dobro izkaže pri agilityju, sledenju, vlečenju uteži in tekmovanju v poslušnosti. Če temu psu ni omogočeno, da porabi odvečno energijo, jo lahko usmeri v uničevalno vedenje znotraj doma – pred njim ne bodo varni niti vaši copati, niti sedežna garnitura.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  V primeru, da dnevno dobi dovolj gibanja, je ameriški pit bull terier zadovoljen z življenjem v stanovanju. Razveselili pa se bo tudi ograjenega vrta. Raje imajo toplo podnebje.

  • dog
   Don
   102
   Ameriški pit bull terier
  • dog
   Don
   81
   Ameriški pit bull terier
  • dog
   Don
   68
   Ameriški pit bull terier
  • dog
   Ares
   61
   Ameriški pit bull terier
  • dog
   šaiko
   55
   Ameriški pit bull terier
  • dog
   Don
   54
   Ameriški pit bull terier
  • dog
   Buco
   46
   Ameriški pit bull terier
  • dog
   Don
   24
   Ameriški pit bull terier
  • dog
   Don
   19
   Ameriški pit bull terier
  • dog
   Zazu
   15
   Ameriški pit bull terier
  • dog
   MEGI
   13
   Ameriški pit bull terier
  • dog
   Ice
   8
   Ameriški pit bull terier
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR