Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Ameriški Staffordshire terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, srednje velik
  Teža: 25 kg – 30 kg
  Višina: 43 cm – 48 cm
  Barva: vse barve
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 9 – 15 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali v hiši z vrtom, ne v pesjaku
  Velikost legla: 4 – 8, povprečno 6 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK
  (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost: 3
  Zahtevnost nege: 2
  Odpadanje dlake: 3
  Zahtevnost vzgoje: 4
  Potrebna aktivnost: 4
  Primeren za otroke: 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi: 2
  Čuvaj, ki opozori: 2
  Čuvaj, ki brani: 3

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Ameriški Staffordshire terier naj bi izvorno prihajal iz 19. stoletja, iz regije Staffordshire v Angliji. Nastal je s parjenjem buldoga in različnih terierskih pasem. Splošno velja, da sta ameriški Staffordshire terier in Ameriški pitbul terier ista pasma, delitev pa je nastala v začetku 20. stoletja, ko so v Ameriki prepovedali pasje boje, v katerih so sodelovali ameriški pitbul terierji, in AKC (American Kennel Club) ni želela priznati te pasme. Takrat je nastalo novo poimenovanje pasme, ki naj bi bila nežnejša, razstavna različica istega psa in AKC jo je priznal. Danes sta uradno registrirani kot različni, čeprav izvirata iz iste pasme in ju še vedno vzrejajo po enakih standardih.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je inteligenten, živahen, prijazen, pogumen, zelo zvest, vdan in ljubezniv družinski pes. Gre za zelo močno pasmo, ki pa je po naravi nežna in zaščitniška do svoje družine. Nekateri psi te pasme so agresivni do drugih psov. Če so izzvani, v boju vztrajajo do samega konca. Posebno pomembna sta zgodnja socializacija in šolanje, da bi preprečili agresijo, obenem pa se je potrebno zavedati, da je to pes, ki potrebuje odločnega in izkušenega lastnika. Ker poseduje ogromno energije in je pravi razigrani razgrajač, ga je potrebno vselej z nečim zaposliti, sicer iz dolgčasa lahko postane destruktiven – znese pa se nad copati, čevlji in pohištvom. S pravo vzgojo je lahko ameriški Staffordshire terier odličen ljubljenček, katerega življenjski cilj bo zadovoljiti lastnika. Potrebuje veliko pozornosti, a v zameno vrača veliko veselja in ljubezni.

  KAKO SE UJAME Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ta pasma ima lahko nagnjenja k agresiji do drugih psov, zato je čim bolj intenzivna socializacija v obdobju mladička ključna. Če v gospodinjstvu živijo tudi drugi ljubljenčki, je ameriškega Staffordshire terierja z njimi potrebno seznaniti kar se da zgodaj v njegovem življenju.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ker je to družinski pes, se načeloma dobro razume tudi z otroki vseh starosti. Ima zelo visok prag bolečine, zato ga ne bo motilo, če ga bo otrok povlekel za rep. Ravno zato pravijo, da so ti psi zelo potrpežljivi z otroki. Kljub temu je potrebno otroke v navzočnosti psa vselej nadzirati, saj se le-ta ne zaveda svoje moči in lahko otroka nenamerno poškoduje.  DLAKA
  Ob pravilni negi mora biti dlaka ameriškega Staffordshire terierja kratka in svetleča. Obstaja veliko različnih odtenkov, po celotnem telesu pa mora biti enake dolžine, kratka in ravna, na otip nekoliko trda in rastoča tik ob telesu. Čeprav je dlaka navidez gosta, pa ne prenaša dobro ekstremnih temperatur, zlasti mraza. Izpadanje dlake je pri tem psu povprečno.

  NEGA
  Ima tako kratko dlako, da ne potrebuje veliko nege, le občasno krtačenje, ki prepreči, da bi izpadle dlake pristale na pohištvu. Ravno zato ameriški Staffordshire terier velja za idealnega psa za tiste, ki nimajo časa ali se ne želijo veliko posvečati kožuhu svojega psa. Namesto rednega kopanja je priporočljiva nega s suhim šamponom, mokro kopanje pa le občasno, kadar je kuža resnično umazan ali ima neprijeten vonj. Da bi odstranili odmrle dlake, lahko psa zdrgnemo z grobo brisačo ali s posebej za to namenjeno rokavico. Pri negi psa ne smemo pozabiti na redno pregledovanje sprememb na koži, nego oči in ušes, ter primerno zaščito pred klopi in bolhami.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  V večini primerov gre za trpežno in relativno zdravo pasmo, pri kateri pa se občasno pojavljajo nekatera bolezenska stanja.
  Najpomembnejša težava, ki se pojavlja pri tej pasmi je displazija kolkov, ki psu z leti oteži gibanje in pomeni dolgotrajno zdravljenje z analgetiki ali celo operacijo. Ti psi so izpostavljeni tudi prirojenim srčnim boleznim in šumu na srcu. Prav tako se v nekaterih primerih pojavlja dedna siva mrena, ki lahko sčasoma povzroči slepoto. Poleg naštetih, pa imajo ameriški Staffordshire terierji lahko težave tudi s ščitnico, težave s kožo in alergijami, ter tumorje.

  VZGOJA IN TRENING
  Ta pasma je izredno inteligentna, pa tudi trmasta in živahna, zato je lahko vzgoja precej naporna. Potrebno je poznati njegovo percepcijo sveta – ameriški Staffordshire terier svet temelji na pojmu tropa in lastnik mora vzpostaviti odnos vodje tropa, sicer nadzor prevzame pes. To, da zavzamete mesto vodje terja veliko vztrajnosti, doslednosti in odločnosti, zato ta pes ni primeren za neizkušene lastnike. Ker je to pasma, ki še posebej želi ugajati svojemu lastniku, je veliko pohvale in pozitivna spodbuda prava pot za uspešno vzgojo. Najpomembnejše pri vsem pa je ohraniti avtoriteto.
  Posebna težava pri vzgoji tega psa je lahko navajanje na čistočo. Pri tem mora lastnik jasno opredeliti in dosledno ponavljati, da hiša ni stranišče in da se potrebe opravlja zunaj.
  S šolanjem je priporočljivo začeti čim bolj zgodaj, najbolje takoj po prihodu mladička v vaš dom. Priporočljivo je obiskati tečaj poslušnosti, ki pripomore tudi k porabi odvečne energije, ki je ima ta pes ogromno.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST

  Ameriški Staffordshire terrier potrebuje veliko mero aktivnosti. Njegov živahen in energičen značaj potrebuje dovolj dnevne aktivnosti, da doma ne uničuje lastnine. Obvezni so dolgi (uro do dve na dan) sprehodi, uživajo pa tudi v teku. Poleg rednega gibanja na sprehodih, bo ameriški Staffordshire terier zadovoljen tudi, če mu bo omogočena igra na prostem, v varnem, ograjenem okolju. Odvečno energijo lahko porabi tudi skozi različne aktivnosti skupaj z lastnikom, kot so agility, vlečenje uteži in treningi poslušnosti.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta pasma je primerna za stanovanje, v primeru, da je psu omogočena zadostna količina gibanja na prostem. Ker je zelo aktivna pasma tudi znotraj doma, je to potrebno upoštevati tudi pri opremljanju stanovanja. Stanovanje je potrebno prilagoditi tudi potrebam in navadam psa. Najbolj zadovoljen bo z ograjenim vrtom, potrebno pa se je zavedati, da je zaradi kratke dlake občutljiv na nizke temperature in ni primeren za zunanje bivanje.

  • dog
   Nelly
   145
   Ameriški staffordshire terier
  • dog
   Jack
   96
   Ameriški staffordshire terier
  • dog
   Abby
   95
   Ameriški staffordshire terier
  • dog
   Neli
   90
   Ameriški staffordshire terier
  • dog
   Duke
   82
   Ameriški staffordshire terier
  • dog
   Sky
   80
   Ameriški staffordshire terier
  • dog
   Val
   72
   Ameriški staffordshire terier
  • dog
   Thor
   66
   Ameriški staffordshire terier
  • dog
   X-Ray
   65
   Ameriški staffordshire terier
  • dog
   Arya-Wendy Diva Sting
   63
   Ameriški staffordshire terier
  • dog
   Kira
   62
   Ameriški staffordshire terier
  • dog
   Bonita
   48
   Ameriški staffordshire terier
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR