Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Avstralski ovčar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina (ovčarski in pastirski psi) – začasno priznana pasma, srednje velik
  Teža: 13 kg -22 kg
  Višina: samice: 46-53 cm, samci: 51-58 cm
  Barva: modra marmornata, rdeča marmornata, rdeča ali črna z ožigi in z belimi oznakami ali brez. Bela barva je dovoljena le na glavi, vratu, prsih in nogah.
  Dolžina dlake: srednje dolga, bujna
  Odpadanje dlake: povprečno
  Življenjska doba: 10 - 15 let
  Bivalni prostor: zunanji pes, hiša z velikim vrtom na podeželju, bivanje v pesjaku ni primerno, saj je zelo družaben. Ni primeren za urbano okolje
  Velikost legla: 6-9, povprečno 7 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost: 3
  Zahtevnost nege: 4
  Odpadanje dlake: 3
  Zahtevnost vzgoje: 4
  Potrebna aktivnost: 4
  Primeren za otroke: 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi: 3
  Čuvaj, ki opozori: 4
  Čuvaj, ki brani: 2

   
  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Natančno poreklo avstralskega ovčarja ni znano, čeprav verjetno ne prihaja iz Avstralije. Pasma, kot jo poznamo danes, je bila vzrejena v ZDA. Avstralski ovčar ima prirojene številne sposobnosti, zaradi česar je priljubljen na rančih in kmetijah kot ovčar, prinašalec in čuvaj. Nekateri ga ljubkovalno kličejo tudi »Aussie«, Avstralec. Nekateri psi imajo različno obarvani očesi ali več prelivajočih se barv v očeh.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Avstralski ovčar je zelo inteligenten, energičen in ljubeč pes, ki rabi nenehno zaposlitev. Zaradi tega je primeren za aktivno družino. Ti psi so bili vzgojeni za zganjanje živine, zato bodo zganjali vse od ljudi, živali, koles in avtomobilov. Lahko vas ščipajo v pete, vendar boste to odpravili z vzgojo. Imajo močan nagon za varovanje in želijo biti ob svojih lastnikih ves čas. Nenehno vam bodo sledili in vas nadzorovali. Z lahkoto izkazujejo ljubezen, želeli vas bodo lizati po obrazu. So tudi teritorialni in zaščitniški, do tujcev pa so nezaupljivi. Potrebujejo veliko mentalnih izzivov in aktivnosti, drugače lahko postanejo uničevalni. Vedno potrebujejo nek namen ali nalogo, zato so tako dobri v agility tekmovanjih. So dobrodušni in radi uslišijo vaše želje, vendar bodo od vas zahtevali veliko energije in časa.

  UJEMANJE Z ŽIVALMI
  Avstralski ovčar se dobro razume z ostalimi psi in načeloma ni agresiven do njih. Do živali je zadržan, vendar miren, priporočljivo pa je, da odrašča z ostalimi hišnimi živalmi, saj se bodo tako najbolje ujeli. Živali bo morda poskušal zganjati skupaj tako da jih bo ščipal v pete, vendar ga tega lahko odvadite.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Avstralski ovčar je primeren za otroke, saj jim bo izkazoval ljubezen, se z njimi igral in jih skušal zaščititi. Po pripovedovanjih so nekoč ti psi sami pazili na otroke, medtem ko so odrasli delali na kmetiji. Kljub ljubečemu odnosu pa se lahko zgodi, da bo avstralski ovčar občasno ščipal otroke v pete in jih skušal usmerjati, zato ga skušajte tega odvaditi že kot mladička.  DLAKA
  Avstralski ovčar ima neverjetno raznoliko dlako. Dlaka je srednje dolžine, ravna in ponekod valovita ter odporna na vreme. Podlanka mu izpade dvakrat letno. Priznana barva dlake je črna, modra lisasta in rdeča lisasta. Različne bele in svetlo rjave lise se lahko pojavijo na obrazu, prsih ter na sprednjih in zadnjih tacah.

  NEGA
  Temu psu relativno pogosto izpada dlaka, navadite se na pogosto sesanje, saj izpadanja ne boste mogli povsem preprečiti s krtačenjem. Redno ga krtačite z različnim krtačami za zgornjo in spodnjo dlako, vozle pa odstranjujte s posebnim glavnikom. Vozlov nikoli ne strizite ali brijte, saj lahko vaš pes zaradi tega dobi kožne izpuščaje. Ne kopajte ga prepogosto, saj s tem odstranite zaščitni oljni sloj s kože in dlake, po kopanju pa ga obvezno posušite, saj tudi mokra dlaka slabo vpliva na njegovo kožo.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pri treningu je pomembna socializacija, avstralskega ovčarja morate navaditi na ljudi, živali in nenavadne dražljaje iz okolice. V nasprotnem primeru je lahko ta pes teritorialen in pretirano zaščitniški do družine. Ker so ti psi v preteklosti zganjali živino, potrebujejo neko zaposlitev. Poskrbite, da bo vaš pes vedno zaposlen in da mu bo trening predstavljal mentalni izziv. Ta pasma je inteligentna in se hitro uči. Odlični so za agility, lovljenje žogice (flyball), frizbija in v ubogljivosti. Veliko energije in časa boste porabili za trening, saj imajo ti psi močno voljo. Trening s pozitivno motivacijo je obvezen, še posebej v prvem letu.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Avstralski ovčarji zahtevajo veliko aktivnosti. Dnevni sprehodi so obvezni, priporočljivo pa je, da jih tudi trenirate. Ti psi niso primerni ljubljenčke v hiši in nikakor niso zadovoljni s poležavanjem. Nenehno potrebujejo zaposlitev in vašo pozornost. Zavedati se morate, da ti psi pogosto končajo v zavetiščih ravno zaradi veliko energije in lastnikov, ki se niso zavedali, koliko aktivnosti dejansko potrebujejo.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Avstralski ovčar je izredno družaben pes, zato je pomembno, da je aktivno vključen v družinsko življenje. Če biva v pesjaku, stran od družine, obstaja velika verjetnost, da bo razvil vedenjske motnje.

  MR. PETOV IZBOR
  • dog
   Roxy
   226
   Avstralski ovčar
  • dog
   Arno
   164
   Avstralski ovčar
  • dog
   Flawless A Love Prince
   157
   Avstralski ovčar
  • dog
   Blue
   147
   Avstralski ovčar
  • dog
   Kan
   146
   Avstralski ovčar
  • dog
   Blue
   130
   Avstralski ovčar
  • dog
   Chiara
   128
   Avstralski ovčar
  • dog
   Neli
   122
   Avstralski ovčar
  • dog
   Bond
   94
   Avstralski ovčar
  • dog
   Ozi
   66
   Avstralski ovčar
  • dog
   Sydney
   47
   Avstralski ovčar
  • dog
   Sori
   21
   Avstralski ovčar
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR