Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Azavak (Afriški hrt, Tuareški sloughi)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 10. FCI skupina - hrti, zelo velik
  Teža: 15 kg - 25 kg
  Višina: 60 cm - 74 cm
  Barva: peščeno bela do rjava, vse vrste rumene do rdeče z belimi oznakami, lahko s črno masko
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši, ni za v pesjak
  Velikost legla: 4 - 6 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, aktiven človek

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Azavak je afriški hrt, ki so ga vzredila nomadska ljudstva na jugu Sahare za lovce, čuvaje in družne pse. So izjemno hitri in vzdržljivi psi, ki dosežejo hitrost do 60 km/h. Na pogled so zelo elegantni, celo kraljevski. Ta pasma je precej redka.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Azavak je zvest, nežen, ponosen, pozoren in ljubezniv pes. Svoji družini in lastniku je brezpogojno vdan, okrog tujcev pa je nagonsko zadržan, zato je odličen čuvaj. Ni primeren za neizkušene lastnike, potrebuje pa dosledno, odločno in mirno vzgojo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Ker ima močan čredni nagon, se bo dobro razumel z drugimi psi, s katerimi pa naj bo skupaj že od malega. Zgodnja socializacija je ključna tudi zato, da ne bo razvil agresije do tujih psov. Zaradi lovskega nagona pa ni primeren za sobivanje z drugimi ljubljenčki.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Dobro se bo razumel z razumnimi, spoštljivimi, starejšimi otroki. Otroci naj bodo kljub temu v njegovi navzočnosti vselej pod nadzorom odraslih.  DLAKA

  Azavak ima kratko, gladko in svilnato dlako, ki mu srednje veliko izpada in ne potrebuje veliko nege.

  NEGA

  Njegova dlaka je lahka za vzdrževanje. Občasno krtačenje bo zadostovalo, da se znebite umazanije in odmrle dlake. Pogostega kopanja se izogibajte, raje uporabite suhi šampon. Pomembna je tudi redna skrb in pregledovanje ušes in blazinic tačk. Ta pasma ne prenaša dobro nizkih temperatur, zato je priporočljiva uporaba primernih pasjih oblačil.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Azavak je nagnjen k nekaterim zdravstvenim težavam kot so: epilepsija, avto-imunske bolezni, ter degenerativne osteoartritične bolezni – bolezni sklepov in kosti. Zdravstvenim težavam se lahko izognete z izbiro psa pri odgovornem rejcu in rednimi veterinarskimi pregledi.

  VZGOJA IN TRENING
  Izrednega pomena sta zgodnja socializacija in šolanje. Azavak je inteligentna pasma, ki se hitro uči. Ne odziva se dobro na grobo vzgojo, zato se poslužujte pozitivne motivacije, psa spoštujte in z njim ravnajte pravično, nežno in odločno.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  To je visoko aktivna pasma, ki potrebuje enako aktivnega lastnika. Obvezni so dolgi dnevni sprehodi, obenem pa še veliko drugih aktivnosti. Dobro se odrežejo pri agilityju in lovu, uživajo pa tudi v aktivnostih kot so: tek, pohodništvo, plavanje ter igra z družino. Potrebujejo tudi veliko priložnosti za prosto gibanje, dobro se počutijo tako v ograjenem vrtu kot na kmetiji.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Azavak se bo dobro počutil v stanovanju, če mu bo omogočena redna in zadostna aktivnost na prostem. Zadostoval mu bo tudi že manjši vrt. Posebno skrb zahteva njegova občutljivost na nizke temperature, pred katerimi ga je potrebno vselej ustrezno zaščititi.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR