Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Bedlingtonski terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, majhen
  Teža: 8 kg – 10,5 kg
  Višina: 38 cm – 43 cm
  Barva: modra, jetrna, peščena
  Dolžina dlake: kratka, fino kodrasta
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 17 let
  Bivalni prostor: hišni pes, stanovanje ali hiša z vrtom, to je spremljevalni in razstavni pes, potrebuje pa veliko zaposlitve in zgodnjo socializacijo
  Velikost legla: 3 - 6

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik:
  družine s starejšimi otroki, alergik/astmatik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Ko prvič vidite tega psa vam je oproščeno mišljenje, da gledate jagenjčka. Njihov edinstven videz ga razlikuje od vseh ostalih terierjev. Kljub nežnemu videzu so bili nekdaj hitri in učinkoviti lovci na vidre in jazbece, danes pa se pojavljajo predvsem v vlogi spremljevalca in razstavnega psa.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Bedlington terier je dobrega značaja, vesel, vdan, energičen, graciozen in pogumen. Bedlington zelo rad laja in postaviti mu moramo mejo, preden se celotna stvar razvije v obsesijo. Pomembno je tudi da se počuti samozavestnega, da se izognemo sindromu majhnega psa. Zelo radi imajo človekovo družbo in ljudem s pomanjkanjem časa se pasma odsvetuje.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Odlično se razume z drugimi hišnimi ljubljenčki, zlasti če so skupaj odraščali. Ker pa je pasma lovsko vzgojena je potrebno imeti nadzor in paziti posebno majhne živali (hrčki,morski prašički,miši,..). Pri sobivanju z drugimi psi moramo biti pozorni, da ni v bližini dominantnih psov,kjer lahko pokaže neustrašnost kljub nežnemu značaju.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Je dober družinski pes, ki se bo navezal na vse člane družine. Posebno ljubeč je do starejših, mirnejših otrok, ki razumejo, da pes potrebuje svoj prostor in mu omogočijo, da se umakne, ko je to potrebno in da se igra, ko si tega želi.  DLAKA
  Pasma je primerna za alergike, saj naj bi bila hipoalergena, izpadanje pa je minimalno. Ima debel dvojni plašč iz trdih in mehkih dlak, dolžine okoli 1 centimetra. Barva je modra, jetrna ali peščena, kar daje temu psu še posebno kraljevski videz.

  NEGA
  Dlako, ki praktično ne izpada, je potrebno vsakih 6 tednov postriči in najbolje je, da se to naučite delati sami. T pasma zahteva redno in temeljito česanje, večkrat tedensko, prav tako redno pa moramo tudi čistiti ušesa. Čeprav pogosto kopanje ne bo izsušilo kože, kot pri mnogih drugih pasmah pa bo dlaka postala gladka, kar ne ustreza standardom pasme.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Bedlington terier je nagnjen k posebni, resni in nevarni zdravstveni težavi – zastrupitev z bakrom. Baker se iz neznanega razloga začne kopičiti v jetrih in sčasoma povzroči cirozo jeter, v končni fazi pa tudi smrt. Kljub temu, da se rejci trudijo, da bi z odgovorno vzrejo odstranili to dedno bolezen iz pasme, pa je priporočljivo, da s svojim psom opravite potrebne preiskave in v primeru bolezni poskrbite za ustrezno oskrbo. Druge težave, ki se pojavljajo pri Bedlingtonu pa so tudi bolezni ledvic, zlasti nezadostno razvita ledvična skorja, ki vodi v odpoved ledvic. Priporočamo, da se pred nakupom psa posvetujete z rejcem o morebitnih dednih boleznih obeh staršev mladička, po prihodu mladička v nov dom pa dosledno obiskujete izbranega veterinarja.

  VZGOJA IN TRENING
  Usposabljanje teh inteligentnih psov je relativno enostavno, zlasti v zgodnji mladosti, če je odločno, dosledno in rutinsko. So super hitri tekači, zato je še posebej pomembno, da obvladajo odpoklic. Zelo radi se igrajo in izvajajo trike, pri katerih pa je potrebno nekoliko potrpljenja, da jih naučimo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebujejo redno vadbo in radi tečejo, zato jim omogočite tekanje brez vrvice v varnem ograjenem prostoru. Ne potrebujejo izjemno velikih količin gibanja, vendar tudi zgolj sprehodi ne bodo dovolj. Če imate doma vrt, bodo dnevne aktivnosti z družino zadostovale za to relativno majhno, vendar energično, pasmo.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Pasma se z lahkoto prilagaja prostoru, vendar je najbolj primeren za velika dvorišča in za ljudi, ki imajo dovolj časa za redne sprehode in tek. V primeru bivanja v stanovanju bo užival v bližini ljudi, vendar ga moramo v zunanjem okolju čim bolj razgibati.

  • dog
   sivec
   9
   Bedlingtonski terier
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR