Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Belgijski ovčar Laekenois - resasti

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, velik
  Teža: 20 kg - 30 kg
  Višina: 58 cm - 62 cm
  Barva: srednje dolga, resasta, skuštrana
  Dolžina dlake: srednje dolga
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 6 - 10 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, fizično aktiven človek (športnik)

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Belgijski ovčar je edinstven v svetu psov, saj je edina pasma, ki ima štiri različice, katere se med seboj razlikujejo glede na dolžino, barvo in kakovost dlake. Strukturno so vsi enaki, glede na kožuh pa ločimo: prva različica je z dolgo črno dlako – groenendael, druga različica z dolgo ravno dlako,vseh barv razen črne - tervueren, tretja različica ima kratko dlako - malinois in zadnja, najstarejša različica z grobo dlako – laekenois.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Belgijski ovčar je zelo pameten, zvest in poslušen. Je odličen pes za varovanje premoženja in hkrati ima odlično sposobnost za obvladovanje čred. Večina psov obožuje vodo in se bodo z veseljem kopali. Belgijski ovčarji se zelo navežejo na lastnika in mu želijo ugoditi v vseh pogledih, zato ni priporočljivo da ga dalj časa puščamo samega. To je zahtevna pasma, ki postaja bolj in bolj priljubljena. Ta pasma nikoli ne kaže znakov agresije ali strahu.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Odlično se razumejo s starejšimi otroki in zaradi navezanosti na člane družine so z njimi izjemno potrpežljivi in igrivi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Odlično se razumejo z otroki vseh starosti in zaradi navezanosti na člane družine so z njimi izjemno potrpežljivi in igrivi. Posebej dobro se razume, če pes in otrok skupaj odraščata in se navadi na jok in kričanje. Primernejši pa je za družine z večjimi otroki.  DLAKA

  Pasma ima srednje dolgo, grobo dlako, z ščetinastimi dlakami, ki lahko kukajo iz kožuha. Barve so od rjave do mahagonijeve s črnim pridihom.

  NEGA

  Groba ščetinasta dlaka mora biti postrižena približno dvakrat letno, odvisno od kvalitete dlake. Odmrlo in odvečno dlako je potrebno odstraniti. Ne dovolite, da psa preveč na kratko postrižejo saj mu to uniči kožuh za nekaj let. Dlaka mora biti videti groba, vendar nikoli zavita. Kopamo ga le če je nujno potrebno, prepogosto kopanje odstrani vodoodporni del dlake.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Belgijski ovčar velja za zelo zdravo pasmo, pri nekaterih belgijcih pa lahko zasledimo displazijo kolkov in komolcev in bolezni oči, ter minimalno višino.

  VZGOJA IN TRENING
  Zahteva lastnika, ki mu bo postavil pravila in ga primerno socializiral že kot mladička, pri tem pa je ključ zaupanje med psom in lastnikom. Pri neprimerni vzgoji lahko postane napadalen. Lastnik mora biti samozavesten in pokazati svojo nadrejenost, tako da bo pes sledil njemu in ga ubogal na vsak ukaz. Paziti moramo, ko ga predstavljamo novim ljudem saj je zelo zaščitniški.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Dnevno je potrebno psa peljati na dolge aktivne sprehode in ker si želi biti član družine naj z nami preživi čim več časa kolikor je le mogoče. Če je možno nas prosto teka v varnem okolju.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Je srednje velik pes, ki je vajen življenja na prostem in zgrajen, da se lahko upre hladnemu vremenu. Vendar pa obožuje živeti z družino, tako da se bo odlično počutil tudi v hiši ali večjem stanovanju. V primeru da bo spal zunaj pa mu čez dan posvetite čim več časa.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR