Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Bernardinec - dolgodlaki

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski pratipski psi, zelo velik
  Teža: do 80 kg
  Višina: 65 cm - 90 cm
  Barva: bela z rjavordečimi zaplatami, temna maska
  Dolžina dlake: srednje dolga, ravna ali rahlo valovita
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 8 - 10 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 2 - 12 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 5
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 5
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine z mlajšimi otroki

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Več stoletij stara pasma izvira iz zahodnega alpskega področja, kjer so jo v bližini prelaza Sv. Bernard vzrejali menihi. Nastala naj bi s križanjem tibetanskega mastifa z nemško dogo, pirenejskim planšarskim psom ter velikim švicarskim planšarskim psom. Uporabljali so jih za iskanje pogrešancev v gorskih plazovih, saj imajo nekakšen šesti čut za reševanje pogrešanih ter predvidevanje vremena in plazov. Obstajata dve različici: kratkodlaka in dolgodlaka. Danes so, zahvaljujoč svoji inteligenci in nežnemu karakterju predvsem priljubljeni družinski ljubljenčki.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Čeprav gre za eno večjih pasem, velja za izredno prijaznega in nežnega družinskega psa. So izredno inteligentni, potrpežljivi in močno vdani svojim lastnikom. Čeprav redko lajajo – le kadar imajo za to utemeljen razlog – in so zelo nežni, mirni psi, so tudi odlični čuvaji, saj se jih, zahvaljujoč njihovi velikosti, neznanci pogosto bojijo. Zelo se navežejo na družino in potrebujejo redno človeško interakcijo. Ne prenašajo dobro samote, če jih pustite predolgo same, lahko celo zapadejo v depresijo. Veliko se slinijo, predvsem po jedi. V zgodnjih letih so živahni in razigrani, kasneje pa se precej umirijo. Na splošno so v odraslosti zelo umirjeni in kar nekoliko lenobni psi.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z drugimi psi se dobro razumejo, mačke pa ponavadi ignorirajo. Zgodnja socializacija je seveda nujna, a načeloma niso agresivni psi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Njihov odnos z otroki je nekaj zelo posebnega. So izredno potrpežljivi, zaščitniški in nežni. Odlično se razumejo z otroki vseh starosti in vselej pazijo, da jih ne bi poškodovali, celo bolj verjetno je, da boste morali paziti, da vaš otrok ne poškoduje bernardinca. Kljub temu, da so odlični z otroki, pa naj bodo otroci med igro z bernardincem vselej pod budnimi očmi odrasle osebe.  DLAKA

  Bernardinec ima lahko eno od dveh različic dlake: kratko, gladko dlako ali nekoliko tršo, daljšo različico. Obe vrsti dlake sta zelo gosti, mehki in vodoodporni. Kožuh ne sme biti nikoli skodran ali razmršen, lahko pa je nekoliko valovit. Običajno je bel, z zaplatami različnih odtenkov rjave ali črne barve. Izpadanje dlake je pri tej pasmi precej močno.

  NEGA

  Nega bernardinca je precej enostavna. Njegova dlaka ni nagnjena k vozlanju, zato bo krtačenje dvakrat tedensko zadostovalo. Dvakrat letno se izpadanje dlake poveča, takrat pa je priporočljivo tudi pogostejše česanje. Ker bernardinčevo dlako ščitijo posebna olja, je zelo vodoodporna, iz istega razloga pa ni priporočljivo pogosto kopanje, ki lahko uniči ta olja. Kadar je kopanje resnično potrebno uporabite blag pasji šampon. Redno pregledujte tudi ušesa, da ne bi prišlo do nezaželenih infekcij. Ker se ti psi precej slinijo, obenem pa se jim tudi oči precej solzijo, bo redno brisanje močno pripomoglo k boljšemu počutju psa. Poskrbite tudi, da niso izpostavljeni preveliki vročini, saj je ne prenašajo dobro.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Bernardinci so na splošno precej zdravi psi, pri katerih pa se občasno pojavljajo tudi nekatere bolezni: nestabilnost vratnih vretenc (Wobblerjev sindrom), kostni rak, displazija kolkov ter zasuk želodca.

  VZGOJA IN TRENING
  Ker gre za izredno inteligentno pasmo, šolanje ne bi smelo povzročati težav. Pomembno pa je, da s šolanjem in socializacijo začnete že zelo zgodaj, dokler je pes še obvladljive velikosti. Ker je odrasel bernardinec močan in velik, lahko celo malce neroden, ga je potrebno pravočasno odvaditi skakanja po ljudeh, ter vlečenja na vrvici. Potrebujejo veliko pozitivne spodbude, potrpljenja, nežnosti in doslednosti, če pa bo šolanje še zanimivo in zabavno, se bodo z veseljem učili in stremeli k temu, da ustrežejo svojemu lastniku.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pes zahteva zmerno količino dnevne aktivnosti, zato bodo daljši sprehodi zadostovali. Pazite, da se pri aktivnostih ne pregrejejo. Pri mladičkih je potrebno omejiti količino gibanja na več manjših dnevnih aktivnosti, saj se v tem obdobju kosti še oblikujejo in lahko pride do poškodb.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  So primerni tudi za stanovanje, če dobijo dovolj dnevne aktivnosti na prostem. Ker ni posebej aktivna pasma, bo zadovoljen že tudi z manjšim vrtom. Ne prenašajo dobro vročine, zato jih nikakor ne puščajte v razgretih avtomobilih ali neklimatiziranih prostorih. Načeloma lahko bivajo zunaj, a veliko raje spijo – in smrčijo – ob svoji družini.

  • dog
   Maxi
   32
   Bernardinec - dolgodlaki
  • dog
   lunca
   28
   Bernardinec - dolgodlaki
  • dog
   Beethoven
   26
   Bernardinec - dolgodlaki
  • dog
   Don
   25
   Bernardinec - dolgodlaki
  • dog
   Max
   22
   Bernardinec - dolgodlaki
  • dog
   Max
   21
   Bernardinec - dolgodlaki
  • dog
   Medo
   15
   Bernardinec - dolgodlaki
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR