Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Bordojska doga

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, velik
  Teža: od 45 kg
  Višina: 58 cm - 68 cm
  Barva: rdeče-rjava z rdečo ali črno masko
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10- 12 let
  Bivalni prostor: hiša z velikim, ograjenim vrtom, notranje bivanje
  Velikost legla: 9 – 10 mladičkov

   

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 4

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Bordojska doga sicer domnevno izvira iz Francije, vendar naj bi bila rezultat Angleške vzreje v kratkem času angleške okupacije francoske province Aquitane. V tem času naj bi parili Angleške mastife z lokalnimi francoskimi psi čuvaji. Skozi zgodovino so jo uporabljali v številne namene, zlasti za čuvanje živine, lov na lisice in medvede, vleko težkih tovorov in celo med vojno (kot reševalci ranjenih vojakov). Bolj tragično, bordojsko dogo so na žalost pogosto uporabljali tudi v pasjih bojih, kar je pomenilo številne izgube za pasmo. Kljub žrtvam tega krutega in nemoralnega športa, pa se je pasma uspešno ohranila in pridobiva na priljubljenosti tako v Franciji kot drugod po svetu.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  So zvesti in zaupanja vredni psi in odlični čuvaji. So neustrašni in občasno agresivni psi, ki niso priporočljivi za neizkušene lastnike. Ta pasma ima bogato osebnost: mirna in nežna večino časa, ter zaščitniška in dominantna na drugi strani. Ti psi pogosto smrčijo in se slinijo, zato premislite, če bi vas ta lastnost morda motila.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Zaradi svoje velikosti zlahka prestraši druge hišne ljubljenčke, zato se priporoča da v hiši ni drugih živali ali pa so skupaj psi iste pasme in istega spola.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Zaradi njegove impulzivnosti in nagnjenosti k skakanju po ljudeh, je treba paziti v družbi otrok, saj jih lahko pes nehote podre na tla. Sicer pa je to nežen velikan, ki obožuje človeško družbo in otroke, je pa primernejši za starejše otroke, ki vedo kako ravnati s psom.  DLAKA
  Imajo kratko, mehko dlako, rdeče-rjave barve, lahko pa ima tudi črno masko. Odpadanje je zmerno.

  NEGA
  Potrebuje zelo malo nege. Za odstranitev odvečne dlake se priporoča občasno krtačenje (krtača z mehkimi ščetinami), čeprav lahko psa tudi samo obrišemo z mokro brisačo. Prepogosto kopanje se odsvetuje, potrebno pa je redno čistiti gube, najprej z vlažno, nato pa s suho krpo, da preprečimo vnetje.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Večinoma so to zdravi in odporni psi, nagnjeni pa so k displaziji kolkov. Obstajajo pa tudi redki primeri srčne kapi in epilepsije.

  VZGOJA IN TRENING
  Pasma je povprečno inteligentna, vendar je zelo zvesta, poslušna in rada ustreže svojemu lastniku. Zahteva trenerja, ki bo dominanten in bo ravnal odločno, a nikdar grobo, saj je pes velik in neustrašen. Bordojska doga je dobra v poslušnosti in pasjih športih.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Kljub temu, da bordojska doga ni ravno zelo živahna pasma pa vseeno dnevno potrebuje dolg sprehod. Paziti moramo, ker zaradi brahicefaličnega smrčka lahko pride do pregretja, zato mora pes imeti vodo vedno na voljo tudi na sprehodih.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ker so to veliki psi, tudi zahtevajo veliko prostora, zato bivanje v zelo majhnih stanovanjih ne pride v poštev. Najbolje se bo počutil v hiši z velikim ograjenim vrtom. Zaradi kratke dlake niso primerni za zunanje bivanje v nižjih temperaturah.

  • dog
   Iam the one-THOR
   28
   Bordojska doga
  • dog
   Bona
   21
   Bordojska doga
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR