Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Bruseljski grifon

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 3,5 kg - 6 kg
  Višina: okrog 25 cm
  Barva: lisičje rdeča
  Dolžina dlake: kratka, resasta, trda
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: do 15 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: povprečno 4 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostniki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Bruseljski grifon je ljubek miniaturni pes, katerega bližnji sorodnik je tudi opičji pinč. Izvira iz Belgije, natančneje Bruslja, kjer so se prvič pojavili konec prejšnjega stoletja. Zlasti priljubljeni so bili na podeželju, kot lovci na malo golazen. Danes so predvsem v funkciji družnih psov.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Je inteligentna in vesela pasma. Ljubeč, šarmanten, radoveden in živahen pes, ki ima rad vse. Če jih boste hranili z ostanki iz mize bodo postali izbirčni in nenasitljivi. Ti psi nočejo biti tretirani kot psi, ampak kot mali ljudje, to pa povzroča nekaj kar imenujemo 'sindrom malega psa'. Psi verjamejo, da so oni gospodarji in povejo svojim lastnikom kaj lahko in česa ne smejo narediti. Če jim to lastniki dovolijo, lahko pride do grizenja, obsesivnega lajanja in drugih nevšečnosti. V takih primerih niso dobri ne z otroki ne z odraslimi. Brez zadostne fizične in psihične vadbe bodo postali muhasti in občutljivi. To pa niso njegove tipične lastnosti, ampak jih pes izoblikuje zaradi pomanjkanja lastne samozavesti, zadostne količine vadbe in ker jim lastniki ne začrtajo jasnih meja. Ne lajajo pogosto, vendar so zaradi laježa odlični stražarji našega premoženja

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  S simpatično osebnostjo se odlično razumejo z drugimi psi in so dobra družba tudi mačkam.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Odličen za vse starosti otrok, paziti moramo le, ker je pes majhen, da ga mlajši, nerodni otroci ponesreči ne poškodujejo.  DLAKA

  Glede na različico grifona, obstajata dve vrsti dlake: groba in nežna. Groba je gosta, trda in ščetinasta, mehka pa je kratka, svetleča in gladka. Kratko dlako je lažje negovati. Dlaka je po trupu in glavi priležna, na gobčku in ob straneh obraza ter po spodnji čeljusti in nekoliko tudi po vratu pa je dlaka precej dolga, doseže celo do 8 cm in oblikuje za pasmo specifično "brado" oz. okras glave. Na splošno pa je dlaka pri teh psih zelo gosta.

  NEGA

  Dlaka zahteva kar nekaj nege, predvsem redno česanje, da se ne pojavijo vozli. Hišnim psom pa nemalokrat tudi spnejo dlako. Dlake skoraj ne pušča.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Medtem ko grifoni, podobno kot vse druge pasme, lahko zbolijo za nekaterimi pogostejšimi pasjimi (nalezljivimi) boleznimi, pa jih, zaradi posebne anatomije obraza (oči daleč narazen in kratek gobček – spadajo v skupino brahicefaličnih psov) pestijo tudi nekatere druge težave povezane prav s tem dejstvom. Zlasti jih pestijo težave z dihanjem in očmi, kot so: stenoza (zožitev) nosnic, ki lahko, zlasti ob večjih naporih in višjih temperaturah močno oteži dihanje psa, proptoza ali izbočenje oči, raztrganine oči, sive mrene, vnetje trepalnic ter dedna, progresivna bolezen oči, ki lahko povzroči delno ali popolno slepoto (Progressive Retinal Atrophy). Lahko se pojavijo tudi težave pri kotenju, pogosto je potreben carski rez. Pri vzrejnem pomanjševanju pasme v miniaturno različico pogosto pride do deformacije, ki povzroči zatekanje tekočine v možgane (hidrocefalija), zato je vzreja miniaturnih grifonov močno odsvetovana.

  VZGOJA IN TRENING
  So dobri čuvaji in ni jih težko naučiti trikov.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Pes je znotraj doma zelo aktiven,vendar vseeno potrebuje dnevni sprehod, da zadovolji svoj pasjo aktivnost.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Bruseljski grifon je odličen pes za stanovanje. Ne more živeti zunaj v pesjaku, ima pa rad ograjena dvorišča, seveda mora spati v hiši. Kot mnogi brahicefalični psi, ne prenaša dobro vročine, zato mu v poletnih mesecih omogočite senco ali ohlajen prostor, kamor se lahko zateče.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR