Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Coton de tulear

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 3,5 kg – 6 kg
  Višina: 21 cm – 30 cm
  Barva: vse barve
  Dolžina dlake: srednje dolga
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 14 – 18 let
  Bivalni prostor: hišni pes, v stanovanju ali hiši, najraje blizu lastnika
  Velikost legla: povprečno 5 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 2
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: fizično manj aktiven človek, družine z majhnimi otroki, starostnik, alergik/astmatik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Coton de Tulear izvira z Madagaskarja, natančneje iz pristanišča Tulear. Je bišonu podobna pasma, ki naj bi bila sorodna kodrastemu bišonu in bolonjskemu bišonu. Najverjetneje so pse. podobne coton de Tulearju. prinesli na Madagaskar iz Francije, nato pa se je v tam izpopolnil in prišel nazaj v Evropo in Ameriko v začetku dvajsetega stoletja. Čeprav gre za še vedno redko pasmo izven Madagaskarja, pa je popularnost teh psov v zadnjih desetih letih močno narasla, s tem pa tudi število legel po vsem svetu.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je zelo prijazen, nežen, ljubezniv in živahen kuža. Najbolj zadovoljen bo pri družini, ki ga bo vključila v svoje dnevne aktivnosti, saj je psihično zelo odvisen in ne mara biti sam. Je odličen čuvaj, saj z lajanjem opozori na nevarnost, a ne laja kadar za to ni potrebe. Je družaben pes, ki svoje najbližje rad zabava s hojo po zadnjih tacah. Rad ima otroke in igro, sicer pa se uspešno prilagodi praktično vsaki življenjski situaciji.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Coton de Tulear se bo odlično razumel z drugimi velikimi ali malimi psi v gospodinjstvu, če bo z njimi od malega. S primerno socializacijo bo druge pse sprejel v svoje okolje brez agresije in teritorialnosti. Odlično se bo razumel tudi z različnimi ne-pasjimi domačimi ljubljenčki, coton de Tulearji so posebej znani po dobrih odnosih z mačkami. Seveda je obvezno, da jih z njimi seznanimo že v obdobju mladička.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta pes uživa v družbi otrok in obožuje igro, zato je odlična družba za nekoliko večje otroke. Manjši otroci bi lahko tega majhnega kužka nenamerno poškodovali. Otroka in psa med igro vselej nadzorujte.  DLAKA
  Coton de Tulear se od večine psov razlikuje po posebni kvaliteti dlake, ki na otip bolj spominja na človeške lase, kot na pasjo dlako. Večina cotonov ima dvojno dlako, pri čemer je dolga zgornja plast mehka, suha, ne-oljnata in odporna na umazanijo, podlanka pa tanka, mehka in položna. Kožuh coton de Tulearja je srednje dolžine in ima izjemen volumen. Večina odraslih psov, ki se ne udeležujejo razstav, ima, zaradi lažje nege, krajše postriženo dlako.

  NEGA
  Lahka, dolga dlaka potrebuje dnevno nego, ki pa vam, če boste pri tem res dosledni, ne bi smela vzeti več kot pet minut. Potrebuje temeljito česanje, saj tej pasmi dlaka ne izpada in jo je potrebno izčesati, da se ne zavozla. Če pri česanju nismo dosledni in temeljiti, se lahko naredijo vozli, ki jih je nemogoče razčesati, za psa pa so lahko zelo neprijetni, celo boleči. Poskrbite tudi za redno striženje dlake na blazinicah tačk, saj se rada vozla in v njej se hitro nabere umazanija, ki privede do neprijetnih infekcij. Ušesa redno čistite, populite tudi daljše dlake v ušesu, ki bi lahko psa dražile. Kopanje je priporočljivo dvakrat letno, kar je dovolj, da zagotovite čistočo psa, saj je dlaka sicer zelo odporna na umazanijo. Ker dlaka bolj kot na pasjo spominja na človeške lase, je bolj hipoalergena od nekaterih pasem, zato je lahko primerna tudi za alergike.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Coton de Tulear je, zahvaljujoč skrbni in odgovorni vzreji, ena najbolj zdravih pasem, brez vsakršnih znanih genetskih ali genetskih zdravstvenih težav.

  VZGOJA IN TRENING
  Vzgoja coton de Tulearja ni preveč zahtevna, saj so to bistri psi, ki na vso moč želijo ugajati lastniku, znajo pa biti tudi nekoliko trmasti. S šolanjem in socializacijo začnite kar se da zgodaj. Pri učenju uporabljajte pozitivne metode, spodbudo in nagrajevanje. Bodite odločni, dosledni in pošteni. Ne poslužujte se negativnih tehnik šolanja kot je kaznovanje, saj se coton, kot vsi kužki, veliko bolje odziva na pozitivno spodbudo. Blestijo v poslušnosti in agilitiju, imajo pa lahko težave pri navajanju na čistočo, kar bo sprva zahtevalo nekoliko več časa, vztrajnosti in potrpljenja.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ker gre za bolj notranjega psa, ne potrebuje veliko aktivnosti. Veliko energije bo porabil že med dnevom, ko se bo igral po stanovanju ali hiši, zato bodo dnevni sprehodi zadostovali. Poleg sprehodov bo užival tudi v igri na vrtu ali v parku, zlasti pri prinašanju žogice. Najbolj uspešen način kako zagotoviti zadostno količino dnevne aktivnosti, je skozi igro z drugimi psi, pri čemer bo coton zadovoljno tekal, skakal in se valjal po tleh. Rad se vam bo pridružil tudi pri teku, najbolj pa bo užival v plavanju in bo začofotal že v prvi luži, ki jo bo srečal.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Coton de Tulear je povsem primeren za stanovanje ali hišo brez vrta. Ker je zelo aktiven znotraj doma, tudi zunaj njega ne potrebuje velikih količin aktivnosti. Rad je blizu svoji družini in če mu boste pustili, se bo veselo skobacal v vaše naročje.

  • dog
   LOOTY
   119
   Coton de Tulear
  • dog
   Aja
   56
   Coton de Tulear
  • dog
   Loli
   54
   Coton de Tulear
  • dog
   Ajka
   47
   Coton de Tulear
  • dog
   Jack
   42
   Coton de Tulear
  • dog
   Shery
   38
   Coton de Tulear
  • dog
   illy
   36
   Coton de Tulear
  • dog
   Nemo
   31
   Coton de Tulear
  • dog
   Didi
   31
   Coton de Tulear
  • dog
   Donna
   28
   Coton de Tulear
  • dog
   Maša
   27
   Coton de Tulear
  • dog
   Lilly
   23
   Coton de Tulear
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR