Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Flandrijski govedar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi, zelo velik
  Teža: 27 kg - 40 kg
  Višina: 59 cm - 68 cm
  Barva: plava ai siva, rjasta, črna
  Dolžina dlake: dolga, kuštrava
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 6 -12 let
  Bivalni prostor: hiša ali stanovanje z vrtom
  Velikost legla: povprečno 8 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 5
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, aktiven človek

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Izvira iz Francije in je bil prvotno namenjen za zganjanje in čuvanje goveda. Flandrijski govedar je bil poznan pod mnogimi imeni, kot »kravji pes«, ali »voznik goveda«., klicali so ga tudi »grdobradi pes«. Dandanes ga uporabljajo v policiji, še vedno pazi govedo, je pes vodnik slepih in tudi zelo dober družinski spremljevalec.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ta pse je znan po svoji inteligenci, mirnosti, neodvisni naravi. Flandrijski govedar malo laja, kar pa ne pomeni, da ni dober čuvaj. To je pes, ki ceni svojega gospodarja. Govedar zna biti prijazen, vendar je do tujcev zelo zadržan in ima naravni čut komu lahko zaupa in komu ne sme. Zahteva veliko človeške družbe, zato vam bo sledil kamorkoli boste šli. So čustveno občutljivi psi, to pomeni da bodo začutili vašo jezo, strah in veselje. Imajo zelo smrdljivo izpuščanje plinov.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Če ga, že kot mladiča pravilno usmerjamo, je dober tudi z drugimi živalmi. Starejšega psa bomo težje navadili na sobivanje z domačimi živalmi. Znak agresije se zna pokazati pri srečanju s psi, ki so do govedarja agresivni.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Zna biti prijazen družinski pes in tudi z otroki se dobro razume, kar pa ne pomeni, da jih lahko pustimo brez nadzora. Govedar je namreč velik in v svoji vnemi po igri lahko majhnega otroka nevede poškoduje  DLAKA
  Kožuh ima sestavljen iz dveh plasti. Zunanja plast je groba, ostra in dolga, med tem ko je podlanka mehka in kratka.

  NEGA
  Zahteva kar nekaj česanja in krtačenja, najmanj pol ure dnevno da preprečimo vozlanje dlake. Trikrat letno se ga postriže. Kopamo ga le ko je to nujno potrebno, drugače se kopanju izogibamo. So zelo čisti psi in običajno nimajo pasjega vonja. Pri ušesih moramo paziti, da dlaka ne raste v ušesa, zato moramo dlako striči.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Nagnjeni so k displaziji kolkov, k težavam z očmi (siva mrena,..). Imajo zelo visok prag bolečine, kar veterinarjem včasih povzroča precejšnje preglavice, saj pes niti ne čuti poškodbe.

  VZGOJA IN TRENING
  Govedar ima izvrsten spomin. Znan je po tem, da se hitro uči. Večina govedarjev bo rada sodelovala pri učenju. Vendar si moramo kljub temu že pri mladičku izboriti položaj vodje. Ker če govedar spozna, da je glavni v hiši, bo postal dominanten in neukrotljiv. Govedar je čudovit pes, vendar je za začetnike že kar »prepameten«, zato potrebuje lastnika, ki bo znal biti vodja in iz njega iztisnil le najboljše.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Govedar je aktiven pes. Potrebuje vsakodnevno gibanje, vendar bo zadovoljen tudi s 30 minutnim tekom ob kolesu na dan, čeprav se priporoča čim daljši in razgiban sprehod.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Idealen za bivanje na kmetiji ali v velikem dvorišču. Lahko je tudi v stanovanju, vendar se takrat priporoča več in daljši dnevni sprehodi.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR